Невјероватно: Радници бјеже и са државних јасли!

На стотине запослених у институцијама на нивоу БиХ у претходном периоду раскинуло је уговор о запослењу на властити захтјев, а економисти истичу да државне јасле нису примамљиве као раније.

Република Српска 19.07.2022 | 11:40
Невјероватно: Радници бјеже и са државних јасли!

Из информација које су министарства, агенције, комисије те друге институције на нивоу БиХ доставиле Представничком дому Парламента БиХ скоро да нема оних које нису пријавиле да у периоду од 2018. године па до јуна ове године није било случајева у којима запослени нису тражили да раскину уговор о раду.

Највише радника у правосудним институцијама тражило је да раскине уговор о запослењу, па је тако само у Суду БиХ чак 48 запослених у поменутом периоду на основу споразумног раскида уговора отишло из те институције.

Ништа боља ситуација није ни у Тужилаштву БиХ, јер је 39 радника на основу споразумног раскида уговора о раду напустило ту институцију.

- Ријеч је углавном о стручним и административним радницима, али и тужиоцима, а као разлог раскидања уговора наведен је прелазак код другог послодавца - наведено је у информацији Тужилаштва.

Ни Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) у протеклом периоду није мимоишао одлазак радника на властити захтјев, јер су ту институцију од 2018. године по том основу напустила 34 радника.

Ситуација није сјајна ни у Агенцији за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), јер су 32 запослена у тој институцији са послодавцем раскинула уговор о раду.

Одлазак радника на властити захтјев примјетан је и у институцијама које су надлежне за безбједност, па је тако Обавјештајно-безбједносну агенцију (ОСА) напустио чак 21 запослени, Граничну полицију БиХ 12, а Агенцију за истраге и заштиту (СИПА) шест службеника.

Запослени су и у свим другим агенцијама, комисијама, канцеларијама, али и министарствима тражили од послодаваца да раскину уговор о запослењу.

Економисти истичу да је јавни сектор све мање примамљив, те да људи прелазе у реални, гдје су веће шансе за напредак.

- У било којој развијеној земљи држава запошљава најгоре са тржишта рада. Свако ко је иоле способан тежиће да ради у некој приватној компанији, гдје има шансу за напредак и може да оствари значајнију зараду. То је правило свих развијених земаља - рекао је економиста Марко Ђого.

Нагласио је да се полако и у БиХ развија свијест да је боље радити у квалитетним фирмама, посебно у већим градовима, као што су Сарајево и Бањалука.

- Појављују се и компаније које дају значајно веће плате него у јавном сектору. Посебно у неким областима као што је ИТ сектор - подвукао је Ђого и додао да треба да нас радује чињеница да људи напуштају институције и јавни сектор и прелазе у приватни.

Он је подвукао и да су плате дужи низ година у јавном сектору биле залеђене, што је уз раст примања у приватном сектору довело до тога да запослење у јавном више није толико атрактивно.

- Заправо највећа предност јавног сектора огледа се у томе што у многим случајевима радници нису оптерећени пословима те имају загарантован одмор, регрес и друге привилегије. То је све у нивоу неког вишег преживљавања без пуно одговорности и рада, а приватни сектор пружа веће шансе за напредовање и све док радник ствара додатну вриједност, послодавац ће га цијенити - навео је Ђого.

Нагласио је да се такав тренд десио и у транзицијским земљама, као што су Мађарска и Румунија, гдје је масовно дошло до преласка запослених из јавног у приватни сектор.

- То се напросто мора десити код нас, а то је уједно и показатељ оздрављења економије и друштва у цјелини - закључио је Ђого.

Омбудсман и Савјет

Из информација које су достављене Представничком дому Парламента БиХ само двије институције нису пријавиле да је било случајева у којима су запослени тражили споразумни раскид уговора са послодавцем. Ријеч је о Омбудсману за заштиту потрошача и Савјету за државну помоћ.

(Глас Српске)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Деки

19.07.2022 09:53

Из посте побјегло 150 радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштарка

19.07.2022 10:42

Пошта је приватна прћија црвене секте. Радници беже када виде ко ради. Понижења се више не могу подносити. Лопова и силеџија пуна је пошта. Али.. Ипак то је гласачка машинерија СНСД-а. Можеш да радиш све незаконите радње, али ако си припадник режима нико ти не може ништа. Зато и беже сви који имају где и мисле својом главом.

Name

Поздрав из СП, ускоро:

19.07.2022 11:02

Сви постени бјезе из мафијаске дрзаве, ваљда је то свима јасно!

Name

Борис

19.07.2022 11:12

Бјеже подобни додиног, човиног и бакировог режима јер су свјесни да радити не знају, да су фикуси и да ће летјети са посла након Октобра. Кад брод тоне, мишеви први одлазе

Name

Б77

19.07.2022 11:16

Све су то потрчкала која су запослена у дрзавним институцијама. Повијају се, улизују сефовима.. Имају знања и потенцијал. Засто бити слуга код умнопоремећених, корумпираних руководилаца - управљитеља.

Name

Боки

19.07.2022 12:22

Морају одлазити писмени људи кад на листе партија за претстојеће изборе долазе људи који нису провјерено загршли регуларно средњу школу, него су купили за неколико дана диплому у неком средњошколском центру по Котор Вароши и слично. На сличан начин су купили неки од приватних факултета. Ево задатка за истраживачко новинарство да истражи и објави такве.

Name

Ре

20.07.2022 00:54

Ја мислио да посланици бјеже па повећали плате.

Name

Тито

19.07.2022 09:54

Па хвала Богу да је тако, то значи да економски јачамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

жаре

19.07.2022 09:57

Само идите.Немојте мислити да це те некоме наудити.Доће на ваше мјесто Авганистанци,Тунижани и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Жаре

19.07.2022 11:26

Власт треба да задржи народ у својој држави, народ мора да живи а не да се пати. Наравно да ће на њихова мјеста доћи они који су још сиромашнији од нас. Нико не одлази вани да би некоме наудио, иде што мора мој Жаре.

Name

Мирослав

19.07.2022 09:59

Тих неугодних и дрских циновника, на прорацунским јаслама и тако превисе. Бар пола би их требало дати отказ, или добити отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пластик Фантастик

19.07.2022 10:10

Ма да, хвата се магла на вријеме! За вријеме снсд-а и цистачице су профитирале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.07.2022 10:47

Добро је да је тако.Прво урушава се гласачка машинерија полако али сигурно и то је најбитније.Друго народ је коначно сконтао да све има своју цену па и продаја гласа

Name

РЕ ПЛАСТИК ФАНТАСТИК

19.07.2022 11:01

Свака част на коментару, све је тачно! Живјели...

Name

450 км плате

19.07.2022 11:14

Је огроман новац. Чујем да су чистачице морале узимати обезбјеђење кад добију плату.

Name

+

19.07.2022 10:15

ОВЕ ДВИЈЕ ИНСТИТУЦИЈЕ СУ НОВОКОМПОНОВАНИ ЛАДОЛЕЖ. НИКО И НЕ КОНТРОЛИШЕ, КОЛИКО И КАКО СЕ РАДИ. НАПУШТАЊЕ ЈАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА ЈЕ ТРЕНД. РАНИЈЕ СУ ПРАВДАЛИ САМО ВРИЈЕМЕ НА ПОСЛУ, А ПРИМАЛИ БОЉЕ ПЛАТЕ. А САДА СЕ ЈЕ ЗБОГ ВЕЛИКЕ НЕПРАВДЕ, НАКУПИЛО ПОСЛА, А КАЖЕТЕ НИСУ РАСЛЕ ПЛАТЕ. МЕЂУТИМ, ЗА ПРИВАТНИ СЕКТОР ТРЕБА БИТИ СТРУЧАН, ТРЕБА БИТИ ТАЧАН И ВРИЈЕДАН. ЗАТО СЕ ВИШЕ ЗАРАЂУЈЕ. У ЈАВНОЈ УПРАВИ У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА У ПОШТАМА СУ. УЉЕБИТИ ОД ЗЛЕ МАЈКЕ ОД ГОРЕГ ОЦА. СВУДА НЕКЕ СТАРИЈЕ БАБЕ, СИЛОВНЕ, КОЈЕ ВИДИ СЕ НИКАД НИСУ РАДИЛЕ. ТАЈ ШЛИФ КОЈИ НЕЗНА НИ РИЈЕЧ КУЛТУРА СУ СТРАНАЧКИ РОЂАЦИ И ПОЛТРОНИ. ЗА СВЕ ЊИХ ТРЕБА СИРОТИЊА ДА ЗАРАДИ, ИАКО ЈЕ НАРОД ГЛАДАН. ЈЕДИНИ СПАС ЈЕ СВИ, 90 ПОСТО НА ИЗБОРЕ И БИРАЊЕ НОРМАЛНИХ КУЛТУРНИХ ЉУДИ. ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН, РАДОВИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипо

19.07.2022 10:18

Није тачно да свуда у свијету најгори раде у државном сектору. Снага богатих држава, нпр. скандинавских или Њемачке и Аустрије лежи између осталог у томе што привлаче квалитетне раднике у државни сектор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.07.2022 11:02

Није он мислио баш НАЈГОРИ.Лоше се изразио.Боља је подјела на оне који имају амбицију и они који немају амбиције.Гледао сам емисију гдје тема била : Како се постаје државни службеник у КИНИ.Неко да би постао државни службеник у Кини мора да има толико знања јер имају таква тестирања, да мање више припремају се по 2 године да би изашли на тестирање.Значи само НАЈ БОЉИ пролазе у Кини.Тако слично је и у Јапану.То се зове МЕРИТОКРАТИЈА тј. владавина нај бољих.

Name

@Пипо

19.07.2022 20:22

Не знам за Њемацку и Аустрији, али у скандинавским земљама администрација је тако малобројна, да је то занемарљив број од укупно запослених. Све је дигитализовано до те мјере да у многим ресорима зиве слузбенике мозете наци само два-три дана у седмици, и то најцесце само телефоном. Јавни слузбеници дефинитивно нису најбољи људи у својој струци. Мозда је неисправно реци да су најгори, вец су то људи који остану када индустрија и приватни сектор покупе најбоље студенте са факултета. Изузетак је образовање гдје се заиста бирају апсолутно најбољи студенти за професоре и наставнике, али просветари нису бас административни радници тако да не бих рекао да се то рацуна.

Name

Полтрони!!!

19.07.2022 10:35

Наравно да напустају, када се странацки полтрони и татини синови гурају који не постују етицки кодекс, не раде ниста само се појаве реда ради. Понасају се бахато нико им ниста не мозе јер имају ледја, и ста онда да цестит радник уради?! Згади ти се све и дас отказ, остају они сто имају кредите које морају врацати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

19.07.2022 11:28

ОСА, СИПА и границна полиција - управо ти људи ако не раде како им се казе ЈАААКО опасно зиве, зато и бјезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКY-"генерал"

19.07.2022 12:04

Све ми то дрзимо на окупу, све у складу са законом..

Name

Народ

19.07.2022 11:36

Не треба бјезати и остављати политицарима и тајкунима да наставе своје узивање ... ОСТАНИ ДИГНИ СЕ ПРОТИВ ЛОПОВЛУКА ПОКАЗИ ПЕТЉУ НЕ БОЈ СЕ НИКОГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдгпс

19.07.2022 13:09

Де не лупај

Name

Беган

19.07.2022 11:52

Боље бити портир у доброј фирми него техничар у клошарској фирми и код клошара лопова радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.07.2022 12:09

Одлазе поштени и способни људи који не могу трпити понижења и катастрофалну кадровску политику коју проводе руководиоци институција. Сви ви који се радујете размислите ко ће вам сутра издавати рјешења и документе кад вам буде требало. Држава се руши изнутра од стране криминалаца којима не одговара да постоји било какав ред и закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Итд

19.07.2022 12:28

Види се гдје је најбоље и одакле људи не одлазе и гдје се новац узима лопатом,а то је криминално рекетаска институција УИО на целу са нелегалним директором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

19.07.2022 12:45

Ма ста казете? Бјези сав постен свијет који има могуцност и прилику, јер та банда доле је присвојила дрзаву себи и према народу се понаса као према робовима или стоци. Треба ту једна револуција као код румуна кад су фамилију Цаусеску поставили измедју зида и стрељацког вода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко то каже а лазе

19.07.2022 13:41

Нико не напушта државни посао није луд. Плата тредовна посао никакав одговорност нула. Сто пишете ове небулозе? Људи дају готовину да само удју на радно мјесто а ви ту млатите о некаквом напуштању. Ко је наручио овакав текст? Кога лажете ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

19.07.2022 15:04

Краве музаре пресушиле,еее и тајкуни који имају монопол у одредјеним браншама су незадовољни.Ха ха ха,политика СНСДЕа је да сав народ помре да њима припане сва земља да продају. А коме би продавали? Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ