Температурни рекорди и данас у Западној Европи

Западна Европа се данас суочава са још јачим топлотним таласом који се креће ка северу, а у Француској и Великој Британији издата су упозорења на екстремне врућине, док је северна Шпанија у понедељак забележила температуру од 43 степена Целзијуса.

Свијет 19.07.2022 | 07:25
Температурни рекорди и данас у Западној Европи

У исто време, шумски пожари у Француској, Португалији, Шпанији и Грчкој приморали су хиљаде људи да се евакуишу, преноси ББЦ.

Очекује се да ће у Великој Британији бити најтоплији дан икада, а стручњаци кажу да се делови Француске суочавају са „топлотном апокалипсом“.

У неколико делова Француске забележени су температурни рекорди, а у западном граду Нанту забележено је 42 степена Целзијуса, саопштила је национална метеоролошка служба.

Шумски пожари последњих дана приморали су више од 30.000 људи да напусте своје домове, а склоништа за хитне случајеве постављена су за евакуисано становништво.

Жиронда, популарна туристичка регија на југозападу Француске, посебно је погођена, а ватрогасци се боре да обуздају пожар који је од прошлог уторка уништио скоро 17.000 хектара земље.

Предвиђа се да ће температуре, које су се у понедељак кретале око 40 степени пасти у уторак, али то можда неће донети тренутно олакшање, све док су суви услови и променљиви ветрови и даље трају, преноси ББЦ.

Велика Британија је у понедељак имала један од најтоплијих дана у историји, са највишом температуром од 38,1 степена Целзијуса забележеном у Сафолку, у источној Енглеској.

Прогностичари кажу да би и данас могло бити до 40 степени Целзијуса, што би била највиша температура икада до сада забележена у земљи.

Дошло је до озбиљних поремећаја у саобраћају јер су многи возови отказани, а летови на лондонском аеродрому Лутон обустављени када је део писте оштећен на великој врућини.

Холандија је у понедељак забележила најтоплији дан у години до сада, а на југозападу ове државе температура је достигла 33,6 степени Целзијуса.

Очекује се да ће данас бити топлије, са прогнозираном температуром до 39 степени у јужним и централним регионима Холандије.

Прогностичари кажу да се топлотни талас креће ка северу, а очекује се да ће у Белгији и Немачкој температура у наредним данима достићи око 40 степени Целзијуса.

У Шпанији и Португалији, више од 1.000 смртних случајева приписано је врућини последњих дана.

Температуре у Португалији у четвртак су  достигле 47 степени, што је рекорд за јул, а Национална метеоролошка служба прогласила је у већем делу земље велику опасност од пожара.

Локални медији јављају да је 300 становника северне општине Мурса евакуисано због опасности од пожара , пошто власти желе да избегну понављање 2017. године, када је 66 људи погинуло у пожарима, наводи ББЦ.

У Шпанији најмање 20 пожара гори ван контроле, а у топлотном таласу који је трајао скоро недељу дана од високих температура преминуло је 360 особа, показују подаци Института за здравље Карлос ИИИ.

Топлотни таласи су постали чешћи, интензивнији и дуже трају због климатских промена које је човек проузроковао, а планета се већ загрејала за око 1,1 степен Целзијуса откако је почела индустријска ера.

Температуре ће наставити да расту, осим ако владе широм света не донесу мере којима би се направила велика смањења у емисијама штетних гасова, наводи ББЦ.

(Тањуг/ фото: Рахул Раут/ХТ филе пхото)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

@Гара^

19.07.2022 05:35

Љето јбг, проци це и топлотни удари,па онда це бити снијегови и минуси ? и тако у круг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ос

19.07.2022 06:53

Овом данашњем човјеку све смета, угрије неваља, залади неваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладни борац са 65 година

19.07.2022 07:18

У вријеме Ноја је био потоп којим је Господ хтио сапрати несношљиве људске гријехове,сад је на реду огањ. Свијет се не опомиње него се ствара нови Содом и Гомор. Логичан слијед догађаја,ко има имало разума разумјеће.

ОДГОВОРИТЕ