Радници вртића траже повећање плата или штрајк

Радници Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, траже од Градске управе хитно повећање плата. У супротном, најављују штрајк. 

Република Српска 18.07.2022 | 20:23
Радници вртића траже повећање плата или штрајк

Због енормног раста цијена и инфлације, радници Центра траже повећање плата за најмање 15 одсто, почев од 1. маја ове године, када је дошло до повећања плата на нивоу републичких органа управе.

"Плате запослених на нивоу града Бањалука нису се повећавале ни за једну марку, осим усклађивања износа најниже плате са законским рјешењима. То је узроковало значајан пад животног стандарда радника, који и даље прогресивно опада. Готово сваки радник је кредитно оптерећен, обавезан је да плати редовне мјесечне обавезе, које су значајно скупље, а за прехранити породицу, школовати дјецу, живјети од плате, не остаје готово ништа“, каже Сњежана Маркић Стојаковић, предсједница Синдикалне организације ЈУ „Центар за предшколско васпитање и образовање“ Бањалука.

У случају да захтјеви не буду испуњени, радници су спремни и на радикалније мјере.

"Можда не би било лоше, ако не добијемо одговор до краја недјеље, да се ступи у петоминутни штрајк, или да се дјеца не приме до 9 сати. Тада би тек настао колапс у цијелом граду. Ми од шест сати ујуту радимо, али ми примамо дјецу и прије шест. Није ријеткост да се остаје и послије пет, послије радног времена, а на то нико не обраћа пажњу“, додаје Дарија Томић, васпитач предшколске дјеце.

Из Синдикалне организације подсјећају да плате у Центру за предшколско васпитање и образовање нису повећане 15 година, а да је просјечна плата испод републичког просјека. 

"Ако уложите једну конвертибилну марку у васпитање и образовање дјеце, то ће вам се вишеструко исплатити, јер сутра ћете имати здраву личност, здраво друштво, а то је једина сигурна инвестиција у будућности. Ми дјецу учимо достојанству, а ако ми нисмо достојанствени, како ћемо то постићи? Треба се вратити достојанство нашем позиву. Немојте заборавити да је 2000. године амерички научник Хекман, добио Нобелову награду зато што је оправдао да ако се један долар уложи у предшколско образовање, да ће се вишеструко исплатит“, поручује Оливера Јањић, васпитач предшколске дјеце.
  
Градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић, сматра да су захтјеви радника оправдани, али да због опструкција скупштинске већине, повећање плата у овом тренутку није могуће.

"Ја их само могу позвати, као и многе друге раднике и грађане, да ми станемо у борбу против оних који узимају паре, јер ако вам неко узме све паре, коме ћете онда дијелити? Зар није илузорно да некоме узимате све одлуке и скидате све одлуке које доносе приход, све одлуке које доносе бољи стандард бањалуке, све одлуке које значе да ћемо имати више пара у каси, а ми имамо све већи број људи који траже паре из касе. Како то да помирите“, пита се Станивуковић.

"Сви ће добити своја права и свима ћемо помоћи, али када одбранимо Бањалуку од оних који уништавају све што је добро", закључио је Станивуковић.

(БН) 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Васпитац

18.07.2022 18:51

Срам те било Сњезана ! Ти се борис за своји столицу и 15% на плату сто си председница синдиката ! Одлицно ми запослени знамо какав си ти цовјек и васпитац и насом вољом на то мјесто ниси досла !!! Закопај главу у пјесак као ној . Да се зна да сам ја Снсд а не опозиција !!! И за повецање сам плате ,а ти си давно требала тразити повецање плате да си прави синдикалац . Сад нам не требас јер це нам свакако плату повецати ! СРАМ ТЕ БИЛО !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2022 22:13

Дигли се сви ухљеби и крпељи са буџета из СНСД у БЛ пред изборе.

Name

Ре

19.07.2022 07:12

Како владо црта хуска раднике,само да узму сто висе новца.

Name

Бањалукааа

18.07.2022 18:59

Све сте у праву..ттеба подиц плате..све је поскупило..итд..итд..ал треба реци и да код вас у тој установи има цистацица које су експресно заврсили факултете и сад ко они васпитају дјецу од 1 године па надqље..знаци у стqрту су дјwца вец ретардирана..посто те особе сигурно неамју знање да усмјере дјецу на прави пут од родјења.све старанцки снсд..на ту круха...због тог вам ме да не трена повецат плqту вец вас треба добро процистит..да сqмо знqње васпита нqсу дјецу од малена..а не ово све је криво постављено од поцетка ту гдје бас се не смје гријесит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само како јесте

19.07.2022 08:06

Срам Вас било за коментар. То нису никакве,, цистацице"вец све редом вриједне младе жене, које желе више. Од кад је свијета и вијека људи напредују и то треба да је за похвалу. За Вашу информацију већином са гимназијом, економском школом...Боље се запитајте ко је дошао преко,, оне ствари"и са купљеним дипломама и глуми ниво.

Name

Ре

19.07.2022 11:12

Има спремаца са државним економским факултетом. Тако да размислити двапут, прије него лупите глупост. Неке ствари би вас изненадиле.

Name

михаил

18.07.2022 19:00

Гласали сте за кукавиције јаје Додиг-а Сад поцркајте нема ниста Идите у Њемацку пицка вам материна идиотска Јеси гласала Јеси Гладуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

18.07.2022 19:12

Па логично, штрајк

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРРРС

18.07.2022 19:24

Ако је неко безобразан то су синдикалци вртица Васпитацица са ВСС има 1.400 КМ и ради 6х дневно од тог спава 1х и једе 1х, знаци 4х ефективног посла Рацуноводја треба заврсити економски факултет, платити Микари и Кондицу харац, полозити 5 испита који су брутално тески и све то како би могао да ради 7 дана у седмици за 1.200 КМ и на то све треба јос 1.200 КМ годисње да плати да му се обнови та лиценца ? Треба вас све код приватника на мјесец дана да видите ста је посао па кад се вратите да љубите стопе ономе ко вас је увалио да радите ту гдје радите ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бува

19.07.2022 07:43

Одеш па радиш у вртићу и уживаш. Само...лакше је чувати врећу бува него туђу дјецу.

Name

Борац

18.07.2022 19:57

Тразите од владе црте и остраца нозева. Они све блокирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

18.07.2022 20:41

Данас сам видио двије васпитачице које су извеле дјецу у шетњу Бањалучким улицама, чему оне да штрајкују, оне нису заслужиле већу плату већ луђачку кошуљу и мјесто на психијатрији. Да ли је могуће да данас кроз Бања Луку није прошао ни један политичар и реаговао на такву срамоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар

19.07.2022 15:28

Драги мој Петре, кад је тако лако бити васпитач требао си и сам уписати и завршити тај факултет. Имао би добру плату, али по твом правопису бих рекао да једва имаш основну школу.

Name

д

18.07.2022 20:41

Тако је господине градоначелниче у правусте све је до скупштинске већине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

18.07.2022 21:15

Ако вам је мала плата дај те отказ, има на бироу рада васег кадра . Ста це они који немају у оваквој ситуацији ни једне марке примања. Ста да и они страјкују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема повећања

19.07.2022 04:55

Ако вам се не свиђа плата, дајте отказ и ајте код приватника или у Њемачку, али тамо нема “ладовине” као у јавном вртићу у Бањалуци….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

19.07.2022 06:40

То вас је власт и наговорила да дижете глас , да се чује да у Бањалуци ништа не функционише , а госпођо драга кад већ тако лијепо збориш што се не обратиш скупштинској већини која је заврнула чесмо и ставила ланце на руке градоначелнику , човјек је немоћан , што се то не каже , да вам повећа из свог џепа, па одрекао се позамашне плате забога ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.07.2022 10:59

Па управо то је Амиџић и најавио да ће тражити повећање плата за вртиће и предшколско васпитање... А вамо не дају да се пуни буџет... Који су то љигавци да ти се смучи...

Name

Ре нема повецања

19.07.2022 15:34

А ти си очигледно свјетски цовјек,види се по правопису. Дођи ти у вртић па ради, али најлакше се правити паметан и причати празне приче на порталу. Дјеца су наса будућност и треба подржати те дивне васпитачице које поштено раде и зарађују свој хљеб. Велика подршку за насе дивне Васпитачице.

Name

грађевинац

19.07.2022 08:06

Ако им е тешко у обданишту радити нека иду на грађевину за већу плату, ради се на 48Ц по 12 сати дневно и све суботе су радне за 1000КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре грађевинац

19.07.2022 21:02

Због тебе и таквих овде никада неће ни бити веће плате и неће нам бити боље. Да се боримо сви и да смо сложнији, свима би нам било боље, али нажалост нисмо. Најбоље је да радимо дзаба. Дођи ти један дан у вртиц, гдје борави 30 оро дјеце, па цу те питати шта је лако. Упиши и ти факултет за васпитача па ради у вртицу ако је тако лаган посао.