Вучић: Мени је важнији Јасеновац него море

Предсједник Србије Александар Вучић говорио је о обављеним консултацијама о избору нове Владе Србије, као и о хрватској забрани да посјети Јасеновац у Хрватској.

Србија 18.07.2022 | 18:10
Вучић: Мени је важнији Јасеновац него море

"Желим да вас обавестим о мом одласку у Јасеновац објављују хрватски медији у 7:29, без потврде из Београда.

"Они су мислили да ћемо ми да изађемо у јавност а ми смо хтели у тишини да предамо ноту. зато су кренули у напад, суманутиом агрументима, рекао је он.

"Замислите Вучић је хтео да положи венац на нашој територији", додао је. "Све насловне стране и у Хрватске и у БиХ најгоре говоре и о мени и о Србији. Они су рекли да сам желео да банем и дођем у тајну посету", рекао је Вучић.

"Вучић је хтео да дође на нашу територију да упали свећу и положи свеће. Замислите тај хаос који то може да изазове - можда што би моја трака била црвено-плаво-беле боје, у складу са страдалним народом. То нисам могао ни да замислим. Исти наслов је ишао у свим медијима. Све насловне стране говоре о мени и Србији. Они су рекли желео сам да банем и дођем у тајну посету", наводи Вучић уз показивање насловних страна хрватских медија са поменутим насловима.

Вучић је објаснио читаву хронологију преписке са Хравтском о његовој посети Јасеновцу. "2.9.2021. је месец дана пошто је прошло обележавање Олује. Први пут обевштавамо кабинет Пленковића са молбом да 10.9. посетимо Јасеновац. 4.9. стиже порука да померимо посету због њихове унутрашње ситуације. Ми смо прихватили и нисмо са тим ни изашли у јавност, али то није било све. 1.3.2022. смо поновили захтев да посетим Јјасеновац 5.3.", детаљно је објаснио Вучић.

Он је даље појаснио да је након два дана добијена поруку да "није посета добродошла".

"И опет нисмо ником ништа кукали и жалили, били смо фер партнери. Онда је дошао трећи пут када сам обавестио потпредседника хрватске владе Пуповца и рекао му ако хоћеш ти обевести кабинет Пленковица, и то није била никаква тајна за њих ни тада ни у септембру  и марту, додаје Вучић.

Председник Србије је рекао да је објаснио да би у Јасеновац дошли са једном камером и да ће обавестити јавност о томе.

"Нико као српски председник у мандату свог председниковања, никада није био у Јасеновцу. Желим да одем за време мандата да покажем постовање према српским зртвама. Никада нећемо заборавити жртве које су на монструозан начин убијане. Желим да одем да положим цвет и ништа више. Онда смо добили цео овај циркус који су направили, сами без да смо ми ишта урадили", категоричан је председник Србије.

Он се осврнуо на то да он не жели да иде у Хрватску на море, јер је, како каже, најмање заинтересован за море.

"Ја нећу на море, ја хоћу у Јасеновац. мене занима Јасеновац", рекао је Вучић.

Он је рекао да Тадић није био у Јасеновцу, иако се тако говорило.

"Судбина Јасеновца је језива у сваком смислу. Не само због монструозности, тај логор никада није ослобођен. Много се цудних ствари десавало у Јасеновцу. "Никада нико из Србије није отисао у Јасеновац, нити је изразио жељу, или му се дешавало као мени, али ја сам реши да или ми забране или да уђем да положим цвеће.", рекао је Вучић.

О злочину на Петровачкој цести

Вучић је рекао да им је оптужница за злочине на петровачкој цести страшна провокација.

"Није им злочин што су убили децу, него што се подигла оптужница", питао је он.

Он је поручио да ће се Србија трудити да у главама српске деце Јасеновац не буде забрањено место.

Он је поручио да ће бити великих промена у нашем просветном систему.

"Улагаћемо у књиге, серије, филмове, преводити... да људи могу да знају шта се ту догодило. Не смемо да дозволимо да наше жртве бацају под ноге, када год негде планирамо да идемо па и приватно, кад год сам ишао на територију бИХ увек бих обавестио све о мом доласку. Немам обавезу али то сам увек радио, тако и сада ми смо покупали све договором али никада није било време за одлазак у Јасеновац и никада неће доћи време", рекао је Вучић.

О мандатару будуће Владе 

Председник је обраћање започео информацијом да је обавио разговоре о мандатару будуће српске Владе.

"Мој тим и ја смо разговарали са представницима изабраних листа у Народну скупштину Србије. Мислим да су разговори били добри, Разговарали смо са представницима мањинских странака. Албанци желе интеграције на локалном и регионалном нивоу, али не и на републичком нивоу", рекао је Вучић.

"СВМ има исту жељу, исту жељу људи из странке "Муфтијин аманет", имали смо коректан разговор са представицима мањине Хрвата у Србији. Разговарали смо и са Заветницима и Дверима, они су изнели своја опредељења и захтеве по питању Косова и Метохије и не увођења санкција Русији. Неке захтеве смо прихватили неке не", навео је председник.

Он је додао да су сви изнели своје захтеве, и да их је све саслушао пажљиво.

"Било је речи о статусу Косова и Метохије, Прајду који би требало да се одржи у септембру у Београду, и многим другим темама", обавестио је Вучић.

Он је рекао да су га из СНС обавестили да имају апсолутну већину у парламенту, и да их је замолио да када тачно знају колико ће имати посланика у скупштини и да приведе консултације крају и да предложи мандатара за сасатв будуће Владе.

"Разговарали смо и са листом коју носи Мариника Тепић и са представницима ДСС-а. Са посланицима ПОКС-а смо имали засебно, јер су они тако желели. Изразили су жељу за државотворним приступом. Разговарали смо и са СПС-ом и осталима на листи Ивице Дачића, оценили смо своју досадашњу сарадњу као успешну. Треба да почну разговори између СПС-а и СНС. СНС ме већ обавестио да имају већину у Скупштини Србије, ја сам их замолио да ме обавесте када заврше своје разговоре, како бих могао да предложим мандат лицу које предложи СНС", навео је председник.

"Суштински ја сам задовољан разговорима, тиме што је већина политичких странака разумела ситуацију у којој је Србија. Зато је веома важно да смо обавили ове разговоре, иако се нисмо по свему усагласили. Жао ми је што једна и по листа није била заинтересована у ономе што јесте грађење и институција, уставна одговорност да учествује. Било би важно за наш демократски поредак, али сам задовољан конструктивношћу", додао је он.

Председник Вучић ће говорити и о забрани хрватских власти да приватно посети Меморијални центар Јасеновац и ода пошту жртвама.

Ххрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман изнео је лажи о томе да "нису били обавештени" о намери Вучића да посети Јасеновац.

Одсећамо, председнику Србије Александру Вучићу хрватске власти забраниле су приватну посету Јасеновцу.

Председнику Србије је забрањено да положи цвеће јасеновачким жртвама.

(БН/Б92) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Миха

18.07.2022 16:44

Па питај Додика гдје је јааеновацка градја,мозда несто и сазнамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

18.07.2022 21:37

Све бурлино масло!!!

Name

Бања Лука

18.07.2022 16:51

ПРЕДСЈЕДНИЧЕ ВУЧИЋУ, ПОНОСУ ЉУДСКОГ РОДА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луна

18.07.2022 17:19

Усташа једном усташа увијек .Они мисле да су овим поступком сакрили свја злодјела.Па има још живих свједока из Јасеновца.q0

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад подрзава

18.07.2022 21:25

Проустаски резим како некада тако и сада. Проустаски фасистицки следбеници су апсолутно препознатљиви на овим просторима.....

Name

Борац

18.07.2022 17:46

Милееее твој друг Хрватина. Висе воли Хрвацку од Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСТЕК

18.07.2022 17:54

Зна Вуцко како са сиротињом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прича за масе

18.07.2022 20:23

Сигурно да зна

Name

СОС

19.07.2022 12:17

Само не зна а требао би, да надмудри оне који му мудрују! Па тако и Пленковића! Треба бити корак испред!! Превише паметује!!!

Name

Јелен

18.07.2022 19:07

Вуцко остро и по земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

19.07.2022 07:02

ХВАЛА ПРЕСИЈЕДНИЧЕ. ХЕРОЈСКИ СЕ БОРИТЕ. НЕКА ВАС БОГ ЧУВА. ТАКО БИ ТРЕБАО СВАКИ СРБИН И СВИ КОЈИ СУ ИЗГУБИЛИ НЕКОГ У ЈАСЕНОВЦУ. УСТВАРИ СВИ СА ОВИХ ПРОСТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. ДОДИКА ВОЛЕ И ВИШЕ ПУТА ЈЕ БИО У ЗАГРЕБУ. ЊЕГОВИ ИЗ СНСД ИМАЈУ ВЕЋ УВРИЈЕЖЕНУ ТУМАЧЕЊЕ ЗА ТО. ДА ЈЕ ТО ДОБРО, ЈЕР БОЉЕ ЈЕ СА ХРВАТИМА НЕГО СА ЕНГЛЕЗИМА. ОД ЕНГЛЕЗА ДОДО ИМА САНКЦИЈЕ. МИСЛИМ ДА ТУ ИМА НЕКО ДРУГАЧИЈУ КОРИСТ. ОВИ ХРВАТСКИ ДУЖНОСНИЦИ ЧИМ ЗИНУ, НЕСИСКРЕНИСТ ЈЕ ОЧИТА. КАО И ТО ДА ЈОШ НИСУ ИЗЛИЈЕЧЕНИ ОД УСТАШКЕ И ФАШИСТИЧКЕ ПОЛИТИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

19.07.2022 10:07

Браво Господине Председниче Ви сте снага свих Срба ма где били На овоме свету, Хвала Ва због тога ??☦️??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.07.2022 06:31

Тражио је службено посјету Јасеновцу у 2021 години али му нису одобрили. Живјела Србија и предсједник Вучић.

ОДГОВОРИТЕ