"Јелшинграду" забрана рада због неугодних мириса

Забрана је спроведена одмах и трајаће до потпуног отклањања емисије неугодних мириса и дисперзије полутаната у околну атмосферу.

Република Српска 18.07.2022 | 17:25
"Јелшинграду" забрана рада због неугодних мириса

- Предузећу "Јелшинград ливар ливница челика" из Бањалуке забрањено је топљење и ливење челика у свим инсталисаним капацитетима, односно пећима, те обављање свих дјелатности које проузрокују неконтролисану емисију неугодних мириса и дисперзију полутаната у атмосферу, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Забрана је спроведена одмах и трајаће до потпуног отклањања емисије неугодних мириса и дисперзије полутаната у околну атмосферу.

Рјешење о забрани, након данашње контроле, донио је Инспекторат Српске и надлежна Урбанистичко грађевинска и еколошка инспекција.

Контролом је утврђено да нису функционални вентилациони системи унутар производне хале.

Утврђени су и технички недостаци на производној хали, односно полупана стакла која нису обновљена и кроз које је због струјања ваздуха долазило до неконтролисане емисије неугодних мириса и дисперзије полутаната у атмосферу. 

(Срна) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Миле

18.07.2022 15:46

Стварно је било немогуце издрзати смрадове и некакву зуту прасину која је падала у насељу.Стамбене зграде су удаљене само неколико метара од ливнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2022 16:36

Да ли се спаљује медицински отпад како се прича.

Name

Ре ре

18.07.2022 18:35

То питај вицу. Он је за тај отпад плацен.

Name

ре

19.07.2022 08:23

Мени се чини да је Шпирке опет набавио неког смећа!

Name

Бањалуцанин

18.07.2022 16:38

Ливница је ту 100 година а зграде јуце никле.Има још загадјиваца у Буџаку.Они су у државном нивоу позиција па зато нико не задире у њихов рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Бањалуцанин

18.07.2022 19:48

Браво...бас тако, овај цланак као да је писао неко ко зели оправдати власт СНСД задњих 20 година сто унисти цитаву индустрију у БЛ, нико се није запитао гдје је Бањалуцка мљекара "пресељена", гдје данас Фруктона, Цајавец, Космос, Инцел... Да ли су сви ти радници стали у зграду на Тргу Републике да буду сервис градјана и у трзне центре да продају страну робу, јер ниста висе своје немамо...сваби не смета фабрика у центру града, они зиве уз БАСФ, бецлије зиве уз рафинерију ОМВ, пола Мајнца је индустријска зона, Бремена,Келна...наси људи су цудни, најбоље је да Брисел стампа паре и саље кредите, а ми да купујемо њихову робу за то и бистримо националну политику...

Name

@Ре

19.07.2022 06:33

Наравно да странци зиве поред фабрика без проблема, јер те фабрике постују све прописе о застити околине. Није овдје поента да некоме смета фабрика, вец загадјење које се без контроле пуста у околину. То се није десавало прије 50 година, а сада смо толико назадни и похлепни да бисмо радије удисали отров него улозили дио добити у филтере и системе за прецисцавање. Дакле, није до фабрике вец до тога како је воде они који су је приватизовали. Ако им ово одобравате, браните неодбрањиво.

Name

клњс

19.07.2022 06:34

највећа је глупост правити кућу или стамбени објекат тамо гдје је индустријска зона, не знам шта ти људи очекују, миомирисе и цвркут птица

Name

Фениx

18.07.2022 17:18

Дали то риба смрди или пич.а мирише?Тако нам је у свему.Зависи ко је власник.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђура

19.07.2022 04:01

Дођите у Романовце да осетите шта је смрад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОГИ

19.07.2022 06:27

Када је ливница радила у пуном капацитету, било је подношљиво. Међутим, овде се не ради о ливењу метала, него о спаљивању љекова и отпада. Нема димњака (полупани прозори), нема филтера и остале заштите. Ради се ноћу у сред насеља, еколошка катастрофа, не само за Лазарево него и за БЛ. Ту је у близини пијаца, станице, школе, вртићи, игралишта, амбуланта ... Ко нормалан ово може ово подржати? Зар је овај прљави и подмукли "бизнис", вреднији од чистог ваздуха и живота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.07.2022 10:14

уколико је све то тачно шта се чекало до сада??

Name

Искрено

19.07.2022 12:46

Када прочитам ове душебрижнике за индустријом најежим се од бијеса. Рођен поред Ливнице прије 60 година, радила пуним капацитетом и запошљавала хиљаде радника. Да, биле су куће и зграде прије, али се водило рачуна о филтерима, а од када оде у приватне руке са пар стотина радника, смрад и црвена прашина уништи народ. Само да вам кажем да сз за то криви надлежни који то све знају. Шта каже инспектор, они имају дозволе и врши се контрола. Е ту је проблем, што су дозволе мртво слово на папиру, а контроле се врше у складу ко је власник. Има у околини Ливнице још загађивача знају становници како живе и како надлежни раде да спријече неправилности. Криминал и корупција.

ОДГОВОРИТЕ