На адресе стижу коверте са већим ратама за кредите

Банке у Српској припремају обавјештења за клијенте који имају кредите са промјењивом каматном стопом да ће доћи до раста рата за ју­л, док, с друге стране, поједине нуде и могућност замјене за задужење са фиксном каматном стопом.

Република Српска 16.07.2022 | 09:03
На адресе стижу коверте са већим ратама за кредите

Директор Агенције за банкарство РС Срђан Шупут навео је да је раст ануитета за кредите са промјенљивом каматном стопом неминован с обзиром на то да је дошло до раста еурибора.

- Сви клијенти који имају кредите везане за еурибор ће добити обавјештење да ли је и за који износ повећан ануитет. Законска обавеза банака је да о томе информишу клијенте - рекао је “Гласу Српске” Шупут.

Нагласио је да, према њиховим информацијама, банке у Српској спремају обавјештења за клијенте који имају кредите са промјенљивом каматном стопом да ће доћи до раста ануитета.

- Са друге стране, поједине нуде клијентима у замјену кредит са фиксном стопом за онај који је везан за еурибор. На клијенту је да одлучи да ли жели да настави да плаћа кредит са промјенљивом каматом или да пређе на фиксну каматну стопу - нагласио је Шупут.

Навео је и да Агенција за банкарство РС тренутно нема ниједну притужбу клијената да је неко добио већи ануитет, а да при томе није обавијештен.

- Ми смо тражили од банака да нам се изјасне о томе и у току идуће недјеље имаћемо информацију које банке су и за колико подигле износ ануитета на кредите - подвукао је Шупут.

Према подацима Агенције за банкарство РС, закључно са 30. јуном ове године није дошло до раста камата, што је и очекивано јер се промјене и усклађивање са еурибором очекују од почетка јула.

- Банке усклађују каматне стопе са еурибором два пута годишње, односно банке га гледају на 30. ју­н и 31. децембар. Већина кредита са промјенљивом каматном стопом је везана за шестомјесечни еурибор. Ми смо већ најавили да ће доћи до раста камата на кредите јер је еурибор порастао, односно он више није негативан, ни на нули, већ је сада благо позитиван - објаснио је Шупут и додао да се тај тренд дешава свуда гдје су банке дале кредите са промјенљивим каматним стопама.

Према његовим прогнозама, неизвјесно је шта ће се даље дешавати о питању еурибора.

- С обзиром на то да су рецесија, инфлација и криза присутне, не може се очекивати да еурибор остане на овом нивоу, већ да расте, али за колико ће то бити, тешко је у овом тренутку прогнозирати. Према неким пројекцијама, до краја ове године то неће бити драматично - подвукао је Шупут.

Нагласио је да је дошло до раста каматних стопа и на депозите.

- Тако да и са те стране може се очекивати да, ако расту те каматне стопе, дође и до благог раста камата на кредите - закључио је Шупут.

ФБиХ

Први човјек Агенције за банкарство ФБиХ Јасмин Махмузић изјавио је да су поједине банке у ФБиХ почеле обавјештавати кориснике кредита да ће доћи до промјене камата за кредите уговорене с промјењивом каматном стопом. Навео је да је за сада ријеч о мањем броју банака.

(Глас Српске)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Кристал банкиц

16.07.2022 07:37

Кад рсту промјењиве камате кредита то се одмах примјемјује а кад падају нема примјене или ријетко. Исто је са горивом ,цјена нафте у паду а цијене на Пумпама у рс остале исте. Зна се ко губи а ко добија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.07.2022 10:32

Нисте у праву. Корисници који су дигли дуготочне кредите са промјењивом каматном стопом су имсли ситуацију да им је рата била мања.

Name

Ду

16.07.2022 07:52

Како сила увек има покрице а убоги цовек никад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

16.07.2022 08:25

Који сте ви лопови. Тако нас је и Додик натјерао да узмемо замјенски кредит умјесто швајцарца а нису нам признали и отели су нам огроман новац који смо због те промјењиве стопе преплатили. Ови који нису били наивни да послушају Додика сада добијају спорове против банака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИЕТРЕН

16.07.2022 10:21

Шта је писац хтио рећи? - "Ови што су били наивни да послушају Додика сада добијају спорове против банака!" Ко је наиван? Ови, Додик или банке? Муко моја! Ко све овде пише умотворине!

Name

ре Лаки

16.07.2022 11:28

Како тебе може Додик да натјера да узмеш замјенски кредит.О чему пишеш овдје банке искључиво доносе одлуку о висини каматне стопе.

Name

Ре Лаки

16.07.2022 12:42

Нико јос није добио спор. Али се слазем да није у реду како је швајцарац ријешен измедју Додика и банака а нико није био од представника клијената. У овој се држави ништа ријешити не може и штета потрошених живота који овдје остану.

Name

Татар

16.07.2022 09:04

Браво.Само притисните нека цврче нека писте нека јаучу.Лазу они могу они све то поднети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина зива

16.07.2022 09:14

Добро а влада чути све иде а плате мирују ајмо сви на улицу сви брате нема висе чекања дотјерали су народ на руб пропасти и живљења недостојног живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАБОТНО МЕСТО

16.07.2022 09:54

хттпс://аваз.ба/глобус/свијет/758276/висе-од-два-милиона-људи-у-њемацкој-прима-помоц-у-храни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Метизалем

16.07.2022 10:05

Па народе нико вас не тјера да дижете новац из банке али хоће многи да на кредит возају ауто од 10 000 км..Неко јест приморан из неких разлога да би отплатио нешто што је морао.. А немојте више ни новац остављат и банкама.Тако им се осветите..Повуците сав новац из банки..И нека пропадају а банке од тога стрепе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петровска гора

16.07.2022 10:09

У Њујорку, ет какво је стање украјине било, сада све то скупа под Русију гдје и припада, да богдом никад није ни излазило ... Антиенглески самит ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рооки

16.07.2022 10:31

Све иста говна никад не може да буде добро по клијента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Д.

16.07.2022 11:23

Само још један у низу доказа како се брине о грађанима! Народ ће то на изборима знати наградити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2022 17:25

То је наредијо милокрад каматас поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

16.07.2022 21:09

Каја или ти Бране Јанковић Мркоњићки тајкун у БЛ,купио Нову банку,па онда и Сбер тј.Атос и то су прве банке које шаљу клијентима да су камате скочиле!!Баја и Каја на дјелу дери док гаће не поспадају народ то може и хоће издржати!!Баја до побједе!!!

ОДГОВОРИТЕ