У БиХ могуће још једно поскупљење плина у октобру

“У случају враћања цијене барела нафте на 130 долара очекујте ново повећање цијене гаса од октобра. Тада ће цијена гаса бити између 1.30 и 1,40 КМ”, упозорио је Бећаревић.

Босна и Херцеговина 15.07.2022 | 13:27
У БиХ могуће још једно поскупљење плина у октобру

Како ће за грађане Федерације БиХ изгледати рачуни након посљедњег поскупљења плина, али и када и зашто би евентуално могли очекивати још један удар на џеп открио је стручњак за гас Алмир Бећаревић.

Већ у овом моменту грађани ФБиХ плаћају најскупљи плин у региону. Ни прогнозе за наредни период нису добре, а рат у Украјини, како се воли вјеровати, није основни узрок овакве ситуације, објаснио је он.

“Гас је у задњих девет мјесеци поскупио готово сто посто. Обистинило се оно што сам говорио посљедњу годину, а за сваки квартал сам тачно рекао шта ће се десити. Чак су и мене изненадили са ових 23 посто, прогнозирао сам да ће расти до неких 20”, наводи Бећаревић.

Како ће нам рачуни изгледати са новим цијенама?

Бећаревић је на примјеру објаснио и како ће измјене цијена изгледати на рачунима грађана.

“Ако је неко у јануару имао рачун за плин од 300 КМ, у овом јануару ће тај исти плин плаћати негдје између 500 и 600 КМ – иако плин долази истим правцем и све остаје исто”, појашњава стручњак.

Из Енергоинвеста су, подсјећа Бећаревић, саопштили како је до раста дошло због раста цијене нафте на свјетском тржишту, те пада евра.

Истовремено, најављено је како до пораста цијена плина у Републици Српскојнеће доћи. Поставља се сасвим логично питање – како су овакви приступи могући унутар једне земље?

“Да појасним грађанима – ми још увијек нисмо прешли на формирање цијена гаса са берзи. И за Републику Српску је поскупио гас од Газпрома. Чињеница је да они можда неће пренијети ово повећање на грађане, али то је само из једног разлога – зато што је потрошња гаса у Републици Српској код резиденцијалног становништва толико мала да они то могу покрити са неких 30 до 40 хиљада КМ.

С друге стране, ако би се неко у Федерацији БиХ одлучио да субвенционише плин, нарочито у зимском периоду – сада би та субвенција износила од 50 до 80 милиона КМ. Ради се о неупоредивим износима”, закључује Бећаревић.

Могуће ново повећање цијена плина у октобру

Поставља се једино логично питање – шта ће бити враћено грађанима?

Почните штедити за зиму, савјет је Бећаревића, и то из још једног додатног разлога.

“У случају враћања цијене барела нафте на 130 долара очекујте ново повећање цијене гаса од октобра. Тада ће цијена гаса бити између 1.30 и 1,40 КМ”, упозорио је Бећаревић.

Подсјетимо, са посљедњим порастом цијене, плин је у ФБиХ поскупио за 23,3 посто, а одлука ће се односити на трећи квартал 2022. године.

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мурија

15.07.2022 11:47

Реце ли Рудоња да је средио са Путином нема послупљења,вероватно за владу не а за народ да, лазовцина прве класе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљујте сад по Русији

15.07.2022 13:01

Па нека цијену гаса у федерацији договоре Комшић и Дзаферовић са Путином, ко им брани. Додик је договорио за Српску и цијена је као у Србији а ови бошњачки чланови предсједништва нека и даље пљују по Русији слободно пређите на ћумур.

Name

муријаа

15.07.2022 13:48

Процитај текст па коментариси! Поскупљење је у федерацији!

Name

Путин хујло

15.07.2022 15:10

Не знам висе ста ови Украјинци раде, предајте се Русима и не мојте висе да се браните- поскупио гас који нам је обецан да неце од брата Путка .

Name

Лази лази

15.07.2022 12:54

Само лазете а предсједник миле дудук договорио с предсхедником плутером да нема поскупљења а кад милокрад несто казе тако бити мора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

15.07.2022 16:23

Могуће, сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

16.07.2022 07:03

Јесте глупи, плина, код нас је гас, шта нас брига за федерацију

ОДГОВОРИТЕ