ЕУ разматра забрану ових група на Зап. Балкану

- ЕУ данас у Бриселу почиње расправу о ситуацију на Западном Балкану везано за активности различитих ектремних група, почев од навијачких група, преко различитих националистичких и радикалних покрета и потенцијалних претњи терористичких напада, па се на агенди Радне групе за тероризам Савета ЕУ налази и предлог забрана које би могле да буду наметнуте одређеним "екстремистичким субјектима" из земаља Западног Балкна.

Свијет 14.07.2022 | 17:33
ЕУ разматра забрану ових група на Зап. Балкану

Уз оцену да је Исламски екстремизам и даље ”највећи изазов” за безбедности региона, као и да је претња од етнички инспирисаних терористичких напада великих размера у региону ”прилично мала” у радном документу који је припремила Чешка која председава Саветом ЕУ за данашњи састанак Радне групе за тероризам, а у који је Тањуг имао увид, наводи се да је десничарски ектремизам присутан на различите начине у свим земљама Западног Балкана.

Како се наводи реч је о деловању навијачких група и радикалних присталица ”пансловенских, националистичких и радикалних покрета”, уз оцену да је често ”тешко разликовати покрете крајње деснице и крајње левице” у региону.

”Многи покрети крање деснице на Западном Балкану имају јаку аверзију према НАТО и ЕУ. Са друге стране, они имају јаке симпатије према Руској федерацији. Један од разлога за појачнао неповерење према Западу су јаке везе које је Русја остварила са православном поулацијом у региону”, наводи се у документу.

Додаје се да се Русија ”представља” као заштитник ”одређених нација” и ”православних група” на Западном Балкану, уз оцену да су неке присталице крајње деснице и крајње левице у региону ”највероватније на руској страни” када је реч о рату у Украјини.

У документе се наводе и миграције као једна од кључних факрора за подизање десничарских побуда у региону.

”Имајући у виду ову ситуацију, може се размотрити ефикасност забрана за неке од екстремистичких субјеката на Западном Балкану”, наводи се у тексту.

Као примери активних екстремно десничарских субјеката у региону, у ЕУ документу се посебно се наводе међународне групе ”Крв и част” и ”Комбат 18”.

Посебно се указује и на пораст активности крајње деснице на интернет платформамма у региону, са циљем ширења пропаганде и успостављања контаката у иностранству.

Констатује се и да неке од националних стратегија и акционих планова показују да се на Западном Балкану посвећује значајан пажња борби против ”других облика ектремизма и терорзма”, али не и када је реч о крајње десном екстремизму.

У документу се закључује и да би, иако је претња од терористичких напада великих размера инспирисаних екстремиштичким идеологијама у региону прилично мала, акти насиља мањег обима могли да далују као ”жариште регионалне дестабилизације”.

(Тањуг Фото: Илустрација/АА) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДОДИГА КАЗНИТЕ И СНСД

14.07.2022 15:57

ТУ ФУКАРУ И СЕКТАСКУ СНСД.. КАЗНИТЕ.. ДА НЕПОСТОЈЕ.. ТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

14.07.2022 16:20

Ако ЕУ мозе да штити нацизам у Украјини може и Русија да штити православље на тлу Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

14.07.2022 16:21

Отвара полигон ... Гаси сструју, гаси интернет ... Удомљавање ... Нуклеарни ратови ... Грцка касни ... Јебига ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

14.07.2022 17:37

Молитвама Светих отаца, Господе спаси Православне хришћане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

14.07.2022 19:22

Подрска и Додику и НАТО-савезу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ловница58@гмаил.цом

15.07.2022 05:08

Боље би им било да оцисте своје прагове нацинализма вец тудје увевропи је присутан национализам на улицам и свим мјестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.07.2022 06:45

Млате празну сламу, састају се да се баве тудјим послом. Оно сто они зову западни Балкан, није у ЕУ, боље би било да се баве својим терористима, фасистима и нацистима а имају их. Са Балкана су побегли и екстремисти, моза неки исламски терориста јос мрда, али и они одлазе на запад. Него господо оставите ви западни Балкан, знами ми деверати, а вас тек цека деверање.

ОДГОВОРИТЕ