Одлучено: Роба у БиХ се од августа царини без папира

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ је на данашњој сједници је ставио ван снаге Одлуке о трошковима прегледа робе изван мјеста рада и изван радног времена царинских органа од 1. авгста и та област ће бити регулисана законом и Одлуком о провођењу Закона о царинској политици у БиХ.

Босна и Херцеговина 14.07.2022 | 13:52
Одлучено: Роба у БиХ се од августа царини без папира

Из УИО БиХ је саопштено да је на сједници усвојено више подзаконских аката који се односе на почетак примјене новог Закона о царинској политици у БиХ који ступа на снагу од 1. августа ове године.

"Усвојен је и Правилник о измјенама Правилника о примјени Закона о порезу на додатну вриједност (ПДВ) који је коригиран на инцијативу више удружења пријевозника, Министарства вањске трговине и економских односа БиХ, Министарства привреде и предузетништва у Влади РС те слободних зона Високо и Херцеговина", навели су из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Додали су да је Управа након обављених конзултација током припреме  Правилника укључила све измјене које се односе на грађевинске објекте, слободне зоне и утврђивање основице за обрачун ПДВ-а за страни пријевоз путника са попратном документацијом. 

"На данашњој сједници усвојене су и одлуке о компензаторној камати која и даље износи 12 одсто и важе до 31. децембра 2022. године, а узете су у обзир и околности ступања на снагу новог Закона о царинској политици БиХ", казали су из УИО БиХ.

(Независне Фото:Пиxселл)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Па

14.07.2022 12:11

Шта рекосте, јел се царини ако немаш папире или не царини, јел то знаци ако немаш папире да нема ни поријекло, де мало објасните?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.07.2022 18:56

Богати немој бити глуп. Поступак ће бити једноставнији и олакшаће посао и возацима и превозници а и увозницима. Немојмо одмах правити теорије завере, ако роба нема папире како се уопште мора и царинити. Нормално да ће роба имати пратеце папире, само ће се примењивати поједнставчјени поступак

Name

Василије

14.07.2022 12:13

Шта је са ЕУ вредностима, слободан преток људи, робе и капитала. Би то велика лажа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Василија

14.07.2022 13:17

Одкад је БИХ у ЕУ?

Name

Сарма

14.07.2022 13:13

Морају се сви превозници регистровати по новом, иначе нема уласка у државу! Мислим да је тако нешто у питању? Биће све електронски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

певозник

14.07.2022 14:48

Од када се то у српком језику каже пријевозник и шта та ријеч значи, некаква сложеница , из које се види да је нешто прије вожено. Превозник - лице које нешто превоз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

15.07.2022 07:05

Па и досад су ти папири били лажни и бесмислени

ОДГОВОРИТЕ