Воћари су на рубу опстанка због прекомјерног увоза

Прекомјерни увоз воћа, поврћа, али и осталих пољопривредних производа у Босну и Херцеговину домаће произвођаче доводи на руб опстанка, сматрају саговорници "Независних".

Република Српска 13.07.2022 | 07:56
Воћари су на рубу опстанка због прекомјерног увоза

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, истакао је да увоз генерално угрожава домаћу пољопривредну производњу те да пољопривредници на то упозоравају већ годинама.

"Ово није добро ни за домаће пољопривреднике, али ни за државу. Ми смо апеловали да се то смањи, протестовали смо, али џаба, држава нема слуха за нас. Јасно нам је да се увоз не може смањити јер је слободно тржиште, али може се редуковати", нагласио је Бићо.

Према његовим ријечима, производња домаћих производа није конкурентна производима који долазе из иностранства.

"Наши производи нису конкурентни јер имамо мале подстицаје, за разлику од држава региона, гдје су издвајања за пољопривреду много већа. Имамо врло скупу производњу, за разлику од увозних производа, и то ће нас на крају и угушити. Ево, на примјер, Хрватска, која доста пољопривредних производа извози код нас, издваја двије милијарде КМ за пољопривреду", објаснио је Бићо.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, истакао је да пољопривредници још нису успјели да продају прошлогодишњи род воћа.

"Не вјерујем ни да ћемо ово што је остало у хладњачама успјети продати и то све због великог увоза. Воће нам чак долази и из прекоокеанских земаља као што су Чиле, Аргентина и друге земље и мислим да за то нема никакве потребе, јер ни домаћи пољопривредници своје воће не могу продати", казао је Дојчиновић.

Навео је да су пољопривредници незадовољни радом, како Министарства трговине Републике Српске, тако и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, али и цијелог Савјета министара БиХ.

"Сви пољопривредни произвођачи, не само воћари, су незадовољни. Нама више не вриједи производити када не можемо то продати на наше тржиште", рекао је Дојчиновић.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона, казао је да је домаћим пољопривредницима веома тешко производити јер су субвенције много мање него у земљама региона.

"Ми нашим подстицајима не можемо покрити ни једну трећину производње. У Србији и Хрватској је то у далеко већем обиму покривено подстицајем.

Наша пољопривреда је у повоју, а власт уопште не размишља о томе. Покушавали смо и апеловали да се уваже наши захтјеви како би наши производи били заступљени на нашем тржишту, али власт је глуха за те наше захтјеве", закључио је Хасановић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у првих шест мјесеци ове године увезено је 151.786.303 килограма воћа и поврћа укупне вриједности 179.091.143 КМ.

(Независне)

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ту

13.07.2022 06:22

Ту је познати крадљивац цигли из црквеног дворишта Кошарац да онемогући успјешну продају домаћих произвођача

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛОКОШАРАЦ

13.07.2022 10:26

Спасиће вас Клошарац ако будете опет у Октобру гласали за њега,само још јаче притисните оловком на x поред његовог имена

Name

Ето тако

13.07.2022 06:30

Добро јутро воцари. Јабуке вам скупље од банана увозних.. Само на подстицаје рацунате редом сви пољопривредници.. Гдје су вам фискални рацуни на пијаци.. У воцњацима на велико.. Јестел пријавили и уплатили радни стаз радницима сезонским.. Социјално, пензионо осигурање.... Ма стајаце ван оно док не иструне.. Имал ко да кука висе од ових пољопривредника.. А има нас огрузених за своја људска права.. Радимо код приватника.. Не уплацују осигурања, плата несто на банку несто на руке и то ако це дати.. Нw иритирајте нас висе ни ви.. Престаните се бавити додјите код мог газде па да видите како цутите и трпите.. Да би он сину купио најновије ауто а ти свом кило банана а не васих јабука јер су скупе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.07.2022 08:34

Тако је!!Ал газду це изјест рак од муке,он умислио да је способан и да је све стеко јер богом дан и мисли да је тај негов рад праведан.Заборавио да је варо подметао отимао и од дрзаве тј народа!!!!Сад се распаде размисљајуци како да то спаси и јос јос дограб и отме!!!

Name

воцари из предградја

13.07.2022 06:48

Па немој да воцари пропадају ,стета????Има људи који нису добили подстицаја и који су дизали кредите да би стварно радили!!!!Нису сви у тај посао усли прљаво,ради заметања трага нециијег новца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

13.07.2022 07:19

Исто је и са производњом прасића, дрзава без лимита увози замрзнуто месо, те тов свиња и бикова постаје нерентабилно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАБУКЕ

13.07.2022 08:23

А јабуке по 3КМ, скупље од банана.... воћари су лопурде! Да јабука пређе пут ко банане док стигне у радње код нас коштале би 20км за кило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

13.07.2022 09:20

Малине по 7км...дигли цијене ко да су златне...а тразите подстицаје... нико ни ријеци кад се све прода и буду добре цијене,ал зато кад запне цујете се на далеко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.07.2022 10:34

У Бањалуци 12 марака.

Name

39065927

13.07.2022 10:04

На сваки гранични прелаз паркирати по 50 трактора и ствар рјешена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

13.07.2022 10:50

Па ево ја сад почупао лук ,,10гајби бијелог и 20 гајби црвеног..Па не кукам да је јефтин..Имам компира 20 реди по 10 метара..Не кукам.Бар ћу имат јести. А ови што кукају би да од једне зараде купе себи нови трактор

ОДГОВОРИТЕ