Кина, Америка и Европа су на удару топлотног таласа

Опасни топлотни талас захватио је делове Кине, САД и Европе.

Свијет 13.07.2022 | 07:19
Кина, Америка и Европа су на удару топлотног таласа

Најмање 86 кинеских градова издало је упозорења, а температуре расту и на југозападу и централном делу САД и на Иберијском полуострву.

Кинески метеоролози предвиђају да ће температура у неким градовима достићи 40 степени Целзијуса у наредна 24 сата, преноси лондонски "Гардијан".

У Шангају, најмногољуднијем кинеском граду, власти су упозориле становноштво да се припреми за неуобичајено топло време.

Откако је 1873. године почело вођење евиденције о температурама, Шангај је имао само 15 дана са температурама изнад 40 степени Целзијуса.

„Ово је превруће за јул. Клима ми је данас упаљена цео дан и уопште се не усуђујем да изађем - чак ни на свој балкон", каже Ванг Јинг, 35-годишњи грађанин Шангаја који наредних дана планира да ради од куће.

Југозападна и централна подручја САД су изложена екстремним врућинама, са 42,2 степена Целзијуса у Ваку и рекордним температурама измереним протеклог викенда у градовима у Тексасу, Колораду, Оклахоми и Арканзасу.

Предвиђа се да ће температуре у Тексасу пасти до краја недеље, док ће у Аризони наставити да расту до 45 степени Целзијуса колико се предвиђа наредног петка у главном граду државе, Фениксу.

Шпанија је на удару другог топлотног таласа овог лета, са температурама које су ове недеље у неким јужним и југозападним деловима земље премашиле 44 степена Ц.

Рубен дел Кампо, портпарол државног метеоролошког завода Аемет, изјавио је да се очекује да ће топлотни талас, који је почео прошле суботе, достићи врхунац између уторка и четвртка, али би могао да се протегне и на предстојећи викенд.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

13.07.2022 06:13

Код нас се народ смрзе, неки ложили ових дана,о каквом топлотном таласу ви причате

ОДГОВОРИТЕ