Незапамћене врућине долазе и на Балкан ( +43 Ц)

Стручњаци упозоравају да би врели талас крајем ове, а почетком сљедеће седмице требао да стигне и на подручје Балкана.

Свијет 12.07.2022 | 22:25
Незапамћене врућине долазе и на Балкан ( +43 Ц)

Европа се већ неколико седмица уназад бори са високим температурама које иду и преко 43 степена Целзијуса. То је изазвало сушу у Италији, као и пожаре у Португалу и Шпанији. Стручњаци упозоравају да би врели талас крајем ове, а почетком сљедеће седмице требао да стигне и на подручје Балкана.

Смањење падавина од 45 посто у Италији у комбинацији са високим температурама од 34 степена Целзијуса довело је до тога да је ријека Серкио у Тоскани пресушила. Призор је упечатљив јер је Серкио једна од главних ријека у региону Тоскане. Италија доживљава најтоплију годину икада и бори се са великом сушом.

Шпанци се такође сусрећу са екстремном врућином и виђени су како траже хладовину у парковима, како одмарају на плажи и пијуцкају ледена пића како би се изборили са температуром од преко 43 степена Целзијуса.

Пожар на југозападу Шпаније натјерео је власти да из предострожности евакуишу 30 људи из њихових домова.

Близу 115 ватрогасаца уз подршку хеликоптера и авиона распоређено је да гаси пожар у близини села Ел Ронкуиљо. Ова земља је у свом другом топлотном таласу ове године, након што је у јуну забиљежла свој најранији топлотни талас.

Топло љетње сунце у комбинацији са врелим ваздухом из сјеверне Африке изазвало је пораст температура, саопштили су у недјељу државни метеоролошки прогностичари. Истакли су да би топлотни талас могао да потраје до 14. јула.

Највиша забиљежена температура у недјељу била је 43 степена Целзијуса поред ријеке Гвадалкивир у близини Севиље у јужној Шпанији и у Бадахосу, на западу земље. Предвиђа се да ће у Бадахосу бити 46 степени у четвртак и петак, док ће у Севиљи бити 45 степени Целзијуса у сриједу и четвртак.

Шпанија није једина земља која се бори са пожарима, јер је сусједни Португал послао више од 3.000 ватрогасаца и преко 60 авиона у борбу против пожара. Власти истичу да је у ватреној стихији повријеђено 29 људи. У Португалу су температуре достигле 44 степена Целзијуса.

Власти су саопштиле да је за 12 ватрогасаца и 17 цивила потребна медицинска помоћ за лијечење лакших повреда у пожарима. Европска унија је у недјељу активирала свој програм помоћи ваздушној флоти у гашењу пожара који омогућава земљама чланицама да дијеле ресурсе за помоћ Португалу.

Југ Француске ће забиљежити температуре од 39 степени Целзијуса, јер глобално загријавање изазива све топлија љета. Интензитет и трајање топлотног таласа и даље је тешко предвидјети, кажу стручњаци француске националне метеоролошке службе Метео Франс, али до понедјељка је жива у већем дијелу земље прешла 30 степени Целзијуса.

Очекује се да ће у југозападној Француској и области долине Роне од уторка температуре прећи 36 и 38 степени Целзијуса. Прве наранџасте узбуне могле би да буду објављене у сриједу за неке области у координацији са здравственим званичницима. Топлотни талас би могао да достигне врхунац између суботе и сљедеће уторка, наводи Метео Франс.

Ове високе температуре се неће задржати само на западу Европе. Овај топлотни талас долази и на Балкан, а на удару ће се наћи и Босна и Херцеговина. Најављује да ће се до 19. јула задржати сунчано и екстремно топло вријеме са највишом температуром изнад просјека за ово доба године. Само се у суботу очекује пролазно наоблачење које ће понегдје условити краткотрајну кишу или пљусак са грмљавином.

Европска унија каже да се због климатских промјена континент суочава са једном од најтежих година због природних катастрофа као што су суше и пожари.

(Нова. рс Фото: Нова.рс) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Србин

12.07.2022 22:11

Кукате кад је хладно. Кукате кад је врућо. Па коме угодит више. Страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.07.2022 06:45

вала баш, исто не ваља кад нафта поскупи не ваља кад појефтини, народ излудио начисто

Name

Србине

13.07.2022 08:03

Ти си зиви доказ да је најбоље бити глуп. Све ти свеједно, ни за сто се не бринес.

Name

Ре

13.07.2022 10:09

Стацес зими ти зима у лети ти вруце

Name

-Пуниша-

13.07.2022 07:01

Сваке године иста прица ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неннах

13.07.2022 09:41

Ста јос реба да се деси да би схватили ста сте урадили овој планети са Васим капитализмом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахахаха

15.07.2022 16:54

Ајд не серите са климатском пландемијом?

ОДГОВОРИТЕ