Хало, овдје Ангела, је л' то Централна банка?

Када Олаф Шолц треба сигурном линијом да се укључи у видео-разговор са савезницима из НАТО, мора да седне у ауто и пребаци се у зграду министарства одбране.

Свијет 12.07.2022 | 20:04
Хало, овдје Ангела, је л' то Централна банка?

То да шеф владе нема под руком везу непробојну потенцијално непријатељском погледу само је један показатељ стања сајбербезбедности у земљи.

Да то није усамљен случај информатичког хаоса у Немачкој говори и то да су хакери бројем мобилног бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел покушали да хакују телефон председнице Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард, наводи у уторак лист Бизнис инсајдер (Бусинесс Инсидер).

Нападачи су безуспешно настојали да преотму налог Лагардове преко апликацији за поруке Wхатсапп, пише Бизнис инсајдер. Према сазнањима агенције дпа, покушај се десио после одласка Меркелове са власти почетком децембра.

Немачка Канцеларија за заштиту устава и Уред за безбедност су почетком прошле седмице упозорили домаће политичаре да је у току кампања напада за преотимање налога на платформама за поруке, не именујући мете.

Мотив за упозорење је било што је међу метама било неколико високорангираних политичара.

Није познато ко је организовао кампању и са којим циљем. У сваком случају, нападачи су СМС са аутентичног броја слали жртви која познаје правог власника броја.

Потом да мету убеђивали да се пребаци на неки интернет канал комуникације, попут Wхатсаппа или Телеграма, односно да тамо отвори налог. Коначно су покушали да преотму налог жртве лажним процесом аутентификације.

Према писању Бизнис инсајдера, Лагардова је са броја Меркелове примила СМС са захтевом да пређе, наводно због безбедније комуникације, на Wхатсапп. Била је сумњичава, па је одмах проверила директно код бивше канцеларке и тако разоткрила превару.

Једна представница ЕЦБ је на птање је ли Лагардова била жртва сајбернапада потврдила, додавши да је "брзо препознат и заустављен, и да никакви подаци нису компромитовани."

"Не можемо ништа више да саопштимо док траје истрага," рекла је представница.

Појачавају зид против хакерских напада

Руски напад на Украјину и хакерско ратовање изнова опомињу, па је министарство унутрашњих послова у уторак представило пакет мера за бољу заштиту немачкој компјутерског простора.

Међу новитетима су непробојни централни видеоконференцијски систем државне администрације и платформа Федералне канцеларије за информатичку безбедност (БСИ) за размену података о сајбернападима.

Уз то, влада ће финансирати промоцију отпорности против хакерских напада у малим и средњим предузећима која су део критичне инфраструктуре, на пример транспорта, хране, здравства, енергетике или водоснабдевања.

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер (Нанцy Фаесер) је рекла и да преузима одговорност за модернизацију ИТ инфраструктуре Савезне канцеларије за заштиту устава.

Њено министарство предлаже координацију при подели послова за "расподелу одговорности у обезбеђивању сајберпростора."

Министар саобраћаја Фолкер Висинг (Волкер Wиссинг) биће одговоран за дигитализацију, Бундесвер за команду, заштићени сајберпростор и организацију одбране од сајбернапада.

Саботаже и дезинформације могу "масивно и трајно да наруше, па и уруше функционалност наше заједнице и наше привреде," наводи министарство.

"Јачање сајбер отпорности савезне администрације, других државних и цивилних инфраструктура, а посебно виталне инфраструктуре, као и модернизација архитектуре информатичке безбедности, проширење безбедних инфраструктура, дигитална заштита потрошача и доступност технологије од поверења, више се не могу се одлагати."

(ДПА Фото: ЕПА/ЕФЕ/ЦЛЕМЕНС БИЛАН / ПООЛ) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Разлике

12.07.2022 18:17

Измедју Њемацког и Сведског и Данског или како вец ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Американизација

12.07.2022 18:21

Њемацке ... Додусе то је и одлицје политика које су водили ... Е сад Америцке политике су углавном оцајницке и опасне ... Могу изазивати катастрофе ... Имате Америку која је направила Јапанске катастрофе у разна времена, која је уцила од Јапана и прекрајала Јапан, али и све остале и имате Амерку која је после градјанског рата имала Теслу, па рацунаре, па електронику, имате и Кину која има све само на цивилизованије имате остету Азији, дакле Аљаска је Јапанска и Руска за остету ... Имате медије и језике којима је потребна галванизација ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

И јос назвали

13.07.2022 14:46

Сво ово десавање у Украјини које траје деценијама због похода на Русију Барбаросса 2.Паметном доста. У сто се заглибила Њемацка?!

Name

Шејтан

12.07.2022 18:22

Америка је оборила валуту еуро ваљда пд драгости што ће ЕУ да купује енергенте од Америке..Хајд што су енергенти из Америке скупљи него и валута еуро паде наспрам долара..Занимљиво ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не окреци се сине...

13.07.2022 03:56

"Није познато ко је организовао кампању и са којим циљем." Мени је несто Тринидад и Тобаго сумњив, мада ми и Непал дјелује сумњиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

13.07.2022 05:34

Вријеме мијесања "политике бакине мермеладе" је прослост. Вријеме неоколинијализма кроз центре империјалистицке моци дозивљава слом! Вријеме ЕУ-празне прице и стампање пара од стране европске централне банке постаје неминовна прослост! Долази вријеме стварних вриједности, а оне нису базиране на валутама и новцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давис

13.07.2022 16:19

Ко је стампао новац у Југославији? Амери?? Енглези? Нијемци?? Или политицки Београд??