Домаћини четири гатачка села дочекали одборнике

-Мислим да је мјесто гдје је можда требало протестовати јесте “Воде Српске”. Општине неће спријечавати рад, нећемо на тај начин. Људима треба помоћи, сутра нисама ту, али у четвртак већ ћу овдје направити састанак са новим информцијама из Вода Српске – рекао је Милинковић.

Република Српска 12.07.2022 | 18:18
Домаћини четири гатачка села дочекали одборнике

Након што договор са начелниким општине Гацко Огњеном Милинковићем није уродио плодом, домаћини из четири гатачка села окупили су се пред скупштинском салом пред почетак сједнице са захтјевом локланом парлементу да њихове проблеме стави на дневни ред.

На подручју Липника, Самобора, Гарева и Добреља у општини Гацко, узгаја се преко 400 крава И 1.500 оваца, а због недостатка воде у појилиштима становницима тих села угрожена  је егзистенција.

О свему томе упознали су начелника општине Огњена Милинковића почетком јула, постигли су И договор који није уродио плодом, па се неколико домаћина окупили пред засједање.

- Имамо велики проблем што се тиче појилишта. Само моје село има око 20 домаћинстава која се баве озбиљно пољопривредом, два врела имају која су прикрају. Иначе, ја сам завршио факултет, одлучио сам да се бавим пољопривредом на селу а то је просто  немогуће овдје – рекао је Растко Тодоровић из села Добреља.

Ријешење је једноставно, кажу мјештани тих села. Они само траже пуштање воде три пута мјесечно љети из акумулације језера Клиње, преко акумулиције Нелево и уређење затварача за воду.

- Може се рећи да би ово наш једна домаћин лагано ријешио, али се чека на општину која сада пребацују кривицу на “Воде Српске”. У томе је главни проблем, а други је што нема дотока са акумулиције Клиње са којом располаже РиТЕ Гацко – истакао је Горан Старовић из села Самобор.

Одборници скупштине општине Гацко прихватли су једногласно све захтјеве  мјештана, које им је доставио на засједња клуб СДС-а. Начелник Огњен Милинковић иако је раније мјештанима обећао да ће ријешти тај проблем сада кривицу пребацује на “Воде Српске”, а у четвртак ће поново бити одржан састанак са домаћининима из четири села којима је сваки дан велики.

-Мислим да је мјесто гдје је можда требало протестовати јесте “Воде Српске”. Општине неће спријечавати рад, нећемо на тај начин. Људима треба помоћи, сутра нисама ту, али у четвртак већ ћу овдје направити састанак са новим информцијама из Вода Српске – рекао је Милинковић.

На другој страни у СДС-у упозоравају да је мјештанима који се баве сточарством у том крају сваки дан велики. 

-Надам се да ће начелник испоштовати оно што је рекао И да неће доћи у нови проблем. Мислим да је овим људима И четвртак далеко јер је ово велики проблем И могу доћи у стуацији да им крепева стока И да биљеже огромне губитке – нагласила је Јелица Бјековић, одборник СДС-а

Скупштина општине Гацко једногласним закључком је задужила начелника да обезбједи уредно снадбијевање водопојилишта у четири села, а да ли ће се то оствари биће познато врло брзо. На самој сједници одбрници опозиције, али и скупштинске већине, критиковали су кабинет начелника да не поштују закључке локланог парламента.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дирлада ...

12.07.2022 16:37

Се случи се пред две-три години Сред летни големи горештини Во сенка ладно пиво пиевме И разлика не правевме Крвта во жилите ни вриеше А очите ко ѕвезди светеа И веќе ништо не се пиеше На триста нешта ни текнуваше Да речам дали ќе ме разбере Дур трепнав самата ми прозборе Ми рече "НЕ" по грчки "ДА" О дирлада-дирлада-да Дирлада јас одам Скопје - Атина Да ја видам, да ја видам мојата Евгенија Дирлада јас одам Скопје - Атина Само не знам, само не знам дал ќе минам граница Дирлада јас одам Скопје - Атина Да ја видам, да ја видам мојата Евгенија Дирлада јас одам Скопје - Атина Само не знам, само не знам дал ќе минам граница Од сон це будам жива вода До неа не можам да одам в мир Повторно ќе пробам Љубовта Јорго нема граници Се чудам и не се препознавам Од вести чекам глас да дознаам Да речат "НЕ" по грчки "ДА" О дирлада-дирлада-да Дирлада јас одам Скопје - Атина Да ја видам, да ја видам мојата Евгенија Дирлада јас одам Скопје - Атина Само не знам, само не знам дал ќе минам граница Дирлада јас одам Скопје - Атина Да ја видам, да ја видам мојата Евгенија Дирлада јас одам Скопје - Атина Само не знам, само не знам дал ќе минам граница Дирлада јас одам Скопје - Атина Да ја видам, да ја видам мојата Евгенија Дирлада јас одам Скопје - Атина Само не знам, само не знам дал ќе минам граница Дирлада јас одам Скопје - Атина Да ја видам, да ја видам мојата Евгенија Дирлада јас одам Скопје - Атина Само не знам, само не знам дал ќе минам граница

ОДГОВОРИТЕ