Због незадовољства Влада смјењује кадрове, а цех плаћају грађани Српске

Влада Српске незадовољство појединим кадровима рјешава смјенама, а када их смијењени туже, Владине одлуке падају у воду јер се смијењени враћају на посао, а судски трошкови се наплаћују из буџета односно поново све плаћају грађани.

Република Српска 11.07.2022 | 19:57
Због незадовољства Влада смјењује кадрове, а цех плаћају грађани Српске

Након што је ДНС иступио из владајуће коалиције 2020.године, Милорад Додик, предсједник СНСД-а је тад најавио смјене ДНС-ових кадрова. Тај план се и дан данас одвија и смјене се настављају. 

Најновији случај политичких смјена је случај директорице Републичког секретаријата за законодавство Радане Даљевић која је на ту функцију дошла као члан ДНС-а.

Она је смијењена у децембру 2021. године, иако јој је мандат званично трајао до априла ове године. Влада Српске није могла да сачека па ју је смијенила по политичком налогу и без правног основа. Из ДНС-а поручују да се на овај начин праве милионске штете Републици Српској и њеним институцијама. 

„Сматрам да иначе постављање кадрова који нису најкомпетентнији и њихово смјењивање у служби политике није добро за грађане РС и иституције прије свега се наноси штета и долази се до закључка да је политика изнад свега и да није битно колико добро обављате своју фунцкију и да ли су запослени задовољни вашим радом једноставно једна страначка расподјела и уопште учешће у власти“, каже Александар Главаш, посланик ДНС-а у НС РС.

Влада Српске незадовољство појединим кадровима рјешава смјенама, а када их смијењени туже, Владине одлуке падају у воду јер се смијењени враћају на посао, а судски трошкови се наплаћују из буџета односно поново све плаћају грађани.

Тако ће бити и у случају смјене Радане Даљевић која је на суду побила одлуку о смјени. Проблем је што нема појединачне одговорности министра или директора, а бенефите из оваквих смјена црпе само оне политичке партије које су на власти, сматра политички аналитичар Велизар Антић.

 „Понашање наше власти је такво да њих не занимају закони правила, процедуре они с понашају као да је читава република њихова односно партијска република да припада прије свега СНСД-у и дијелом њиховим коалиционим партнерима и уопште не треба да чуде овакве одлуке гдје се не поштују законски прописи процедуре правила јер они мисле да су власт самим тим што су добили повјерење грађана на изборима да могу да раде шта хоће и да крше и оне законе што не би смјели да раде“, истиче Велизар Антић, политички аналитичар.

Поновно смјењивање службеника са посла на који су законски враћени представља изигравање Суда и судских одлука, сматра народни посланик Небојша Вукановић. 

 „Умјесто да Влада поштује закон ми смо свједоци да Влада као најважнији извршни орган упорно и свјесно крши законе и да цех плаћају грађани, некад се штете мјере милионима некад десетинама милиона некад стотинама хиљада марака. У свакој нормалној држави гдје имамо нормалну државу и владавину права због оваквих ствари премијер и Влада би пали код нас не постоји никаква одговорност нити политичка нити институционална ни правосудна и због тога јесте и због тога јесте настала анархија каква је данас“, каже Небојша Вукановић, посланик у клубу СДС-а у НС РС.

Дуг је списак оних који су окршај са Владом водили правним путем, а сваки пут је пресуђено у њихову корист. Међутим, то још увијек није упалило црвену лампицу у Влади да престане да се игра са правдом.

(БН/Б.Винчић)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Б.лука

11.07.2022 18:08

Намјерно ,да што више испразне буџет, Не пуне га они већ ми .... Народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

11.07.2022 18:21

За Тривицку ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.07.2022 18:28

Од њима лампице у њих су главе шупље тако да се нема шта упалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

11.07.2022 18:45

Тешко је аждаје нахранити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

11.07.2022 19:28

Шта је са смјеном директорице Центра за социјални рад, са Костадином Васићем и свим другим пљачкашима овог народа. мислите да ми не пратимо ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.07.2022 10:08

Умјесто да народ додје памети и снени постојећу власт која је тај исти народ довела на руб опстанка та иста мацехинска власт и даље наставља уништавање и разваљивање свега што је остало