Медицинско чудо: Рађају се као девојчице па касније постају дечаци!

Због генетског поремећаја, једна од 90 беба у селу Салинас у Доминиканској Републици роди се као девојчица, да би се тек у пубертет “претвориле” у дечаке и добиле мушке полне органе.

Занимљивости 11.07.2022 | 15:29
Медицинско чудо: Рађају се као девојчице па касније постају дечаци!

Поремећај настаје као последица недостатка дихидротестостерона у материци током трудноће. Ово стање је толико често да имају и жаргонски назив за децу с тим поремећајем – “гуеведоцес” или у преводу “пенис са 12”.

Џони, данас 31-годишњак, рођен је као девојчица и родитељи су му дали име Фелисити. Ипак, каже како се увек више осећао као дечак.

За одлазак у школу су ми облачили сукње и хаљине. Међутим, то ми се није свиђало, као ни играчке за девојчице с којима нисам хтео да се играм. Радије сам се играо лоптом са дечацима – каже Џони за ББЦ.

Овај гентски поремећај у медицини је откривен 70-их година прошлог века, када је Доминиканску Републику посетила научница са медицинског факултета “Корнел” у Њујорку, др Џулијан Императо.

Она је обавила мноштво претрага на деци с овим поремећајем, укључујући и болне биопсије тестиса, пре него што је дошла до одговора шта се заправо догађа.

“Након зачећа, плод има или пар X хромозома (ако је у питању жена) или XY хромозоме (мушкарац). Међутим, првих неколико недеља у материци нисмо ни једно ни друго, иако бебама оба пола у том периоду почињу да расту брадавице ” започела је др Џулијан.

“Отприлике осам недеља након зачећа, на плод почињу да делују полни хормони. Ако је беба генетски мушкарац, у телу почиње да се производи хормон дихидротестостерон, који је одговоран за формирање мушких полних органа. Код девојчица се овај хормон не производи ” додала је.

Истражујући овај случај, др Императо је открила како је разлог због ког се дечаци у Доминиканској Републици рађају као девојчице управо недостатак ензима који тестостерон претвара у дихидротестостерон.

“Овај недостатак је генетски поремећај који је прилично чест у Доминиканској Републици. Зато се дечаци рађају без пениса, односно као девојчице. Тек у пубертету, доласком новог таласа тестостерона, њихово тело реагује и почиње да им расте пенис, тестиси и тело поприма мушке одлике “објаснилаје др Џулијан преноси телеграф.рс

Она је кроз своја истраживања открила како ове промене не доводе ни до каквих озбиљнијих здравствених компликација, те како већина деце спремно прихвата свој мушки идентитет, док јако мали број њих одлучи да иде на операцију уклањања пениса и остане жена.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар