Шри Ланка: Запаљена приватна резиденција премијера

Демонстранти су данас упали у приватну резиденцију премијера Шри Ланке Ранила Викремесингеа и запалили је неколико сати након што је он рекао да ће поднети оставку када се формира нова влада.

Свијет 09.07.2022 | 19:34
Шри Ланка: Запаљена приватна резиденција премијера

Канцеларија премијера саопштила је да су демонстранти насилно ушли у његову кућу у Коломбу, пренео је АП.

За сада се не зна да ли је премијер био у резиденцији у време напада, додала је америчка агенција.

Викремесинге је потврдио да ће поднети оставку после бекства председника Готабаје Раџапаксе након протеста на којима је тражена његова оставка.

"Да би се обезбедио наставак рада Владе, укључујући безбедност свих грађана, прихватам најбољу препоруку лидера странака да се омогући рад Владе коју ће чинити представници свих партија", написао је он на Твитеру, пренео је ТАС С.

"Да бих то олакшао, поднећу оставку на место премијера", истакао је он.

Викремесинге је своју одлуку саопштио након састанка лидера политичких партија којим је председавао председник парламента Шри Ланке Махинда Јапа Абејвардена.

Вест о оставци премијера уследила је после бекства председника Готабаје Раџапаксе након протеста на којима је тражена његова оставка.

Раџапакса је очигледно напустио земљу авионом, рекао је за ТАС С бивши амбасадор Шри Ланке у Русији Удајанга Вератунга који се налази у Коломбу.

Хиљаде демонстраната изашло је на улице Коломба, захтевајући оставку председника Шри Ланке, а неки од њих су ушли у председничку резиденцију.

Током протеста повређено је 39 особа, укључујући двојицу полицајаца, који су смештени у болницу.

Држава од 22 милиона људи бори се са озбиљном несташицом девиза која је ограничила основни увоз горива, хране и лекова, гурнувши је у најгору економску кризу од стицања независности 1948. године, навео је Ројтерс.

Многи за то окривљују председника Раџапаксу, а углавном мирни протести трају од марта ове године.

Незадовољство се погоршало последњих недеља пошто је у земљи дошло до затварања школа и рационализације потрошње горива, а инфлација у јуну је достигла готово 55 одсто, подсетила је британска агенција.

(Тањуг  Фото:Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Адвокат

09.07.2022 17:46

Догодине у Бакинцима, исти сценарио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.07.2022 21:01

Ех, како је лијепо мастати.

Name

мислим

10.07.2022 04:14

Никад ми смо обицни љигавци.

Name

трагац

10.07.2022 06:03

Нема нико му*да слично томе ураде у Лакташима, БЛуци, Бјељини или неком другом мјесту.