Стоп изградњи минихидроцентрала на нашим ријекама

"Искуство у Републици Српској говори да пројекти изградње мини хидроцентрала иду преко леђа грађана који сваког мјесеца уз рачун за електричну енергију плате и потстицаје за обновљиве изворе енергије", каже Шаровић.

Република Српска 09.07.2022 | 11:28
Стоп изградњи минихидроцентрала на нашим ријекама

И Република Српска треба дићи глас и коначно стати у крај штетној градњи минихидроцентрала, изјавио је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке након што је јуче Дом народа Парламента Федерације БиХ, након упорне борбе и инсистирања грађана и активиста,  забранио изградњу мини хидроелектрана снаге 10 мегавата.

„Ово је одличан потез јер је изградња МХЕ на нашим ријекама мала корист за појединца али велика штета за околину која се годинама девастира. Уништавају се ријечни екосистеми, погубан је утицај на комплетан биљни и животињски свијет у непосредној околини“, нагласио је Шаровић.

Уз све ово, каже он, искуство у Републици Српској говори да пројекти изградње мини хидроцентрала иду преко леђа грађана који сваког мјесеца уз рачун за електричну енергију плате и потстицаје за обновљиве изворе енергије! 

„Све су јасније злоупотребе и корупција у овој области, посебно у кориштењу ових средстава. Овакву праксу издавања дозвола за МХЕ као код нас нема нико у Европи! Покрети за заустављање изградњи мини хидроцентрала све више јачају у региону Западног Балкана. Вријеме је да се и у Републици Српској дигне глас и каже стоп овој вишеструко штетној пракси, коју власт, иако је кроз измјене законске регулативе имала прилику, никада није хтјела прекинути“, закључио је предсједник СДС.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар