Тужбе због накнада однијеле милионе

БиХ годишње губи по неколико милиона марака по основу изгубљених судских спорова које покрећу запослени у институцијама на заједничком нивоу власти, а таква пракса је настављена и лани.

Босна и Херцеговина 09.07.2022 | 09:51
Тужбе због накнада однијеле милионе

Наведено је то у првој верзији извјештаја о раду Правобранилаштва БиХ за 2021. годину који је упућен у фазу консултација и о којем би ускоро требало да буде отворена расправа у институцијама на заједничком нивоу власти.

На адресу Правобранилаштва је стигао 2.871 нови предмет, од чега је у раду било 1.666 парничних предмета, вриједних готово 250 милиона марака.

У корист БиХ, коју у овим поступцима заступа Правобранилаштво, ријешено је лани 186 предмета укупне вриједности 26,4 милиона, а вриједност 288 спорова, завршених у корист супротне стране, била је 3,1 милион КМ - пише у извјештају Правобранилаштва.

Највећи дио парница које су на суду изгубиле БиХ и њене институције тиче се тужби запослених у правосудним институција БиХ ради исплате накнада за превоз, топли оброк, одвојен живот и трошкове смјештаја, а за шта основ имају у одлукама Уставног суда, поступака које су покренули припадници Оружаних снага БиХ због исплате разлике плате између чинова, док је дио спорова вођен и због неоснованог лишења слободе.

- Око двије трећине парничних предмета, ријешених у корист супротне странке, тиче се три групе спорова. Ради се о споровима који су посљедица системских недостатака и гдје су судови заузели јасну праксу њиховог рјешавања у корист супротних странака - истакли су у Правобранилаштву.

Подсјетили су да је ступањем на снагу измјена Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ крајем 2020. године коначно ријешен проблем и да очекују да у наредном периоду ова врста спорова потпуно ишчезне.

С друге стране, као и ранијих година, неколико десетина тужби на рачун БиХ је стигло и из војних редова, а све су ријешене у њихову корист. Правни основ за те одлуке Суд БиХ је нашао у одредбама Закона о служби у ОС, гдје је уређено право на разлику плате у случају обављања послова чина нижег од личног чина припадника Оружаних снага.

- Уз овакво правно схватање суда није могуће очекивати другачије исходе поступака од тренутних, због чега ово питање мора бити третирано на одговарајући начин од самог Министарства одбране или других надлежних органа кроз измјене Закона о служби у ОС. У супротном, по овом основу, наставиће се одлив бууетских средстава - упозоравају правобраниоци.

Посла је било и са парницама након неоснованог лишења слободе. Законом је прописано право на накнаду штете лицу које је пред Судом БиХ било у притвору, а није дошло до покретања кривичног поступка или је поступак обустављен, односно ако је правноснажно ослобођено оптужбе или је она одбијена.

- Правни основ ових захтјева је неоспоран и готово да не постоји могућност да они буду ријешени у корист БиХ. Међутим, Закон о кривичном поступку предвиђа мирно рјешавање спорова пред Министарством правде БиХ, али се тај начин никада не користи. С циљем смањења трошкова, требало би заузети проактивнији приступ у рјешавању спорова ове врсте прије самог подизања тужбе пред судом - сматрају у Правобранилаштву БиХ.

Осим парничних, у надлежности правобранилаца је још неколико врста предмета у којима заступају институције у БиХ.

Рокови
У Правобранилаштву су, и у овом извјештају, нагласили да датум одлуке о неком предмету у којем поступају не зависи од њих већ од ефикасности судова и других надлежних органа у БиХ.

- Једина врста предмета у којима окончање искључиво зависи од нас су они гдје дајемо правна мишљења и савјетовање - поручили су.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боки Србац

09.07.2022 09:53

Тако је то када владају подобни, а не способни. У овој тзв. власти су криминалци и издајници, послушници, а способни нису ни двије нацртане ОВЦЕ да чувају !, али зато слијепо слушају узурпатора и маxимално раде за њега и његов - њихов криминал !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2022 11:31

Мени фирма није исплатила ни плате ни топли ни дневнице. Тузио и доби на суду и никад нисам наплатио. Лопови распродају имовину пререгиструју а Ненад се коме залити. Толико о праву смртника (радника)