Повећан број обољелих од менингитиса

Већи број пацијената обољелих од менингитиса је уобичајен у љетном периоду, те их је тренутно на Клиници за инфективне болести на лијечењу четири, док их је прошле седмице било 15.

Република Српска 09.07.2022 | 08:40
Повећан број обољелих од менингитиса

Ово је за "Независне новине" рекао Милан Петровић, специјалиста инфектологије на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС), који је нагласио да је у љетним мјесецима сезона углавном вирусних менингитиса.

"Они су најчешће блаже клиничке форме, али захтијевају хоспитализацију и болничку обраду. Најчешће се дешавају код дјеце, а узрочници су ентеровируси", рекао је Петровић.

Додао је да је код одраслих хоспитализованих пацијената присутан бактеријски облик менингитиса, односно гнојни менингоенцефалитис.

"То је упала и мозга и можданих овојница, тешке клиничке форме, с поремећајем стања свијести. Такође код једног пацијента имамо инфекцију изазвану крпељом, односно Лајмску болест, као и један случај менингоцефалитиса херпетичног", казао је Петровић.

Навео је да симптоми на које грађани треба да обрате пажњу и да се јаве љекару су повишена температура, главобоља и повраћање.

"То су главна три симптома упале централног нервног система, наравно постоје и друге болести које могу проузроковати ове симптоме, али љекар породичне медицине ће да процијени да ли треба пацијент да буде послат на инфективну клинику", истакао је Петровић.

Додао је да је тренутно и сезона крпељских менингоенцефалитиса и менингоенцефалитиса који су изазвани преносом с комараца.

"Ми ове године нисмо имали доказану инфекцију вирусом Западног Нила, али с обзиром на то да има случајева у Србији и Хрватској, може се очекивати да ће се и код нас појавити", навео је Петровић.

На питање како се људи заразе овим вирусом, Петровић појашњава да вируси који се налазе у нашем окружењу код већег броја људи изазивају кашаљ, цурење из носа, кихање, мањи проценат ће развити доњу респираторну инфекцију, односно упалу плућа.

"Код мање од један одсто људи ће доћи до дисеминације те инфекције и развоја инфекције централног нервног система. То су у суштини класични распираторни вируси који ширењем путем крви могу доћи до централног нервног система и направити инфекцију", казао је Петровић. Истакао је да се у зимском периоду чешће јављају бактеријски, односно гнојни менингитиси.

"На нашем поднебљу овакве инфекције су најчешће узроковане стрептококом пнеумоније", закључио је Петровић.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Па

09.07.2022 08:50

Нема од цега нема обољелих , не лијеце се људи како треба уопсте, ста мислите

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

09.07.2022 10:04

А и народ је чудан. Посјете никад висе у УКЦ. Портир за 10 КМ пусти све, мед. сестра за 50 КМ доктори за 100КМ пустају посјету да ходају по УКЦ. Нико не размишља о послиједицама. Народ који не поштује сам себе изумире, а то смо ми Срби.

ОДГОВОРИТЕ