Позивају раднике на штедњу, а купују нову лимузину?!

Иако је друга половина пословне 2022. године почела, предузеће “Електро – Херцеговина” и даље нема усвојен план пословања. Међутим, то управу превише не брине. Позивајући се на привремени оперативни план јавних набавки они наручују аутомобил вриједан 94.000 марака.

Република Српска 08.07.2022 | 19:55
Позивају раднике на штедњу, а купују нову лимузину?!

Тражи се нова лимузина са дизел мотором снаге 140 киловата и запремином од минимално 1.900 кубика, алуминијумским фелугама, системом контроле притиска у гумама уз могућност покретања мотора без кључа и системом за подршку код задржавања возила у траци.

“Гаранција мора бити четири године или 120.000 киломенатара”, наводи се у тендерској документацији.

Интересантно, прије него што ће наручити аутомобил, у “Електро – Херцеговини” су објавили циљеве интегрисаног система менаџмента у којима се позивају на штедњу и рационализацију трошкова.

“Потребно је  имплементирати принципе 5Ц методологије на радном мјесту и у радном простору, како би се олакшао рад запослених, повећала продуктивност, смањили трошкови, губитак времена и остала расипања. Потрошњу папира потребно је задржати на постојећем нивоу, а потрошњу горива смањити у односу на претходну годину за 3 одсто”, наводи се у овом документу.

Како на једној страни заговарају уштеде док се на другој расипају, тражили смо да нам објасне из овог предузећа. До објаве овог текста, одговор на наша питања није стигао.

У Транспаренцy интернатионалу (ТИ) БиХ кажу како се према Закону о јавним набавкама, набавка може покренути посебном одлуком о покретању набавке, али би то требало користити као изузетак, а не као правило, што је све чешћи случај.

“Такви поступци би се требали користити само када су у питању хитне набавке за које се не може чекати на усвајање плана јавних набавки, односно плана пословања или буџета. Набавка аутомобила засигурно није толико хитна и требало би да може чекати редовне услове за процедуру јавне набавке, посебно имајући у виду да је транспарентност један од општих принципа Закона”, оцјењује за ЦАПИТАЛ Дамјан Ожеговић истраживач у ТИБиХ.

Подсјећа како се и Агенција за јавне набавке БиХ неколико пута оглашавала по питању необјављивања планова и уочених лоших пракси уговорних органа по овом питању истичући да је неусвајање и необјављивање планова прекршај за који је предвиђена новчана казна.

“Стога би луксуз на уштрб мањка одговорности и транспарентности свакако требало посматрати као лошу праксу”, закључује Ожеговић.

(Цапитал  Фото:Електрохерцеговина.инфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Алан Форд

08.07.2022 21:23

Напријед наши, само јаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

09.07.2022 04:31

Изволте народе.бирајте распикуце и лопове који узимају проценат за себе.питајте се: мозе ли и имали икаква радња постена ? (НЕМА).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

09.07.2022 05:08

Ако су у политици имас добру плату л добро ауто и хеликоптер и накнаду за одвојени зивот а остали брините се како до посла стици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.07.2022 05:24

Штедња је за обичне људе, "елита" не штеди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

09.07.2022 06:12

Каква је то новост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тја

09.07.2022 10:38

Само бирајте такве.

ОДГОВОРИТЕ