Бундестаг данас о слању њемачких војника у БиХ

 - Њемачки парламент Бундестаг одлучиваће данас о приједлогу њемачке владе о слању до 50 војника у мировну мисију ЕУФОР "Алтеа" у БиХ.

Босна и Херцеговина 08.07.2022 | 10:07
Бундестаг данас о слању њемачких војника у БиХ

Задаци њемачких војника биће подршка и координација обуке Оружаних снага БиХ, подршка стварању сигурног окружења, а мисија је, како се наводи у приједлогу Владе, допринос очувању Дејтонског мировног спорзума из 1995. године, објављено је на сајту Бундестага.

Њамачка Влада наводи у приједлогу да 30 година након почетка рата и даље има велики интерес за стабилизацију БиХ, њен развој у мирну и демократску правну државу, која може самостално да обезбиједи слободу и безбједност својих грађана.

У приједлогу се наводи да је, осим помирења и превладавања етничке подијељености, циљ и укључивање БиХ у ЕУ и евроатлантску заједницу.

Њамачка Влада напомиње у приједлогу да "актуелни политички развој ситуације у БиХ дају основа за велику бригу".

"Етничке подјеле још утичу на свакодневицу, доминирају политиком и блокирају напредак и реформске процесе. Националистичка и хушкачка реторика данас су поново дио политичког дискурса", наводи се у приједлогу њемачке Владе.

У приједлогу се истиче да је, осим тога парламент Републике Српске протеклих мјесеци предузео конкретне правне кораке, које, како су навели, "овај регион даље одвајају од државе".

Постоји опасност и да би, како се наводи, руски рат против Украјине и конфронтација између западних вриједности и заједништва држава и Русије, "руска страна могла искористити као катализатор за даљу дестабилизацију БиХ".

Њамачка влада закључује да забринутости доприносе и посебно блиске везе "српске владе" са Руском Федерацијом и њен утицај на Републику Српску.

Расправа почиње у 13.10 часова и требало би да траје 40 минута. 

(Срна Фото: Илустрација) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

08.07.2022 09:19

БРАВО ДРАГИ МОЈИ ЊЕМЦИ.. ИДИТЕ ВАМА СРЕТНО А ДА ПОЛИТИЦАРЕ У РС И БИХ.. ПОХВАТАТЕ И 50 ГОД СТРОГОГ ЗСТВОРА ЊИХ И ЊИХОВЕ СВЕ.. XИКТАТОРИ ТАКО ПРОЛАЗЕ.. КАЗНИТЕ СТОКУ.. ПОЛИТИЦАРЕ.. ФУКАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имате интерес

08.07.2022 12:31

А боли вас рацку за наш интерес. Високи, Бундестаг и војска имате ли још шта да лигурнете у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ