Биће Агенције за лијекове Републике Српске или ипак не?!

Уставни суд БиХ ставио је привремено ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи.

Република Српска 07.07.2022 | 22:06
Биће Агенције за лијекове Републике Српске или ипак не?!

Ипак, из СНСД најављују да их то не интересује много и да ће они наставити са враћањем надлежности, док из опозиције тврде да је све ово само предизборна игранка.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је за БУКУ прокоментарисао да је Уставни суд по апелацији Шефика Џаферовића донио одлуку да се суспендује Закон о лијековима и медицинским средствима РС који је усвојен прошле године иако се не примјењује.

Наиме, чланом 3 оспореног закона предвиђено је оснивање ентитетске Агенције за лијекове, што Додик, иако је обећао, није учинио.

„Уставни суд обуставља Агенцију за лијекове која суштински не постоји, нема ни директора, нема ни запослених, нема ни адресе, нема ни телефона, али је само папиролошки, формално присутна да би се ово одрадило од стране политичких и актуелних институционалних актера у овој земљи“, оцјењује Бореновић.

Говорећи за БУКУ каже да не би био изненађен да се у цијелу причу укључи Кристијан Шмит, који је раније осудио доношење ентитетског закона, али је рекао да ће сачекати да прво одлуку донесе Уставни суд.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је синоћ да се лидер ПДП-а Бранислав Бореновић радује одлуци Уставног суда БиХ, али да ће, на његову жалост, Агенције за лијекове Републике Српске бити.

„Закон је ступио на снагу и биће спроведен“, навео је Додик на свом Тwиттер налогу.

А шта ће то значити и да ли се уопште може проводити закон који је поништио Уставни суд.

Директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак који за БУКУ каже да је све ово само покушај прикривања злочина који је починила власту РС према пацијентима.

„Свакоме је јасно да је то покушај прикривања злочина гдје СНСД трује народ по болницама преко својих диркетора.

Он тврди да од Агенције за лијекове РС нема ништа и да је све то превара ради заташкавања злочина.

„И даље ће све наставити да ради Агенција за лијекове БиХ. Они никад нису ни имали намјеру да то пренесу на ниво РС. Они су покушали кукавички да пређу преко тога тако што су одлагали да то објаве у Службеном гласнику, али је онда под притиском објављен. Криминалци су се толико запетљали у својим лажима и они само сад покушавају да облате државну Агенцију и мене стављајући на моју адресу све оно што су они радили и на крају су закуцали причом о оснивању ентитетске агенције. Па гдје вам је,“ пита Золак.

Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС-а каже да је РС до 2009. имала Агенцију за лијекове и медицинска средства и да је она до сад могла имати и кадрове и лабораторије и контакте са свјетским агенцијама, бити позивана на форуме и израсла би сигурно у респектабилну Агенцију. Али су то спријечили управо људи из СНСД-а, тврди наш саговорник.

„Исти ови људи и политике које су загасиле Агецнију за лијекове РС сад је оснивају. Наравно, овдје је кључни разлог за враћање те Агенције афера кисеоник на коју би значајно могло утицати формирање ентитетске агенције. Друга ствар, у предизборно доба се жели приказати неко враћање надлежности. Није се смјело ићи на СИПУ, на Управу за индиректно, Оружане снаге, већ се као најзгоднија показала та Агенција за лијекове, гдје ће дебљи крај само извући министар здравља РС и то је то“, рекао је Станић за БУКУ.

Он нам је објаснио ишта би се десило ако се оснује Агенција за лијекове РС.

„У дјелокругу Агенције РС би били исти послови које ради Агенција на нивоу БиХ. Али, пошто су царине и гранична служба и даље на нивоу БиХ, а ми скоро све лијекове увозимо, и сигурно је да ће ови царински органи тражити државне папире. Поред тога, оне фирме које се баве увозом лијекова ће само морати вадити додатне папире, једне да би прешли границу и царину на нивоу БиХ и друге у РС да би продавали на територији ентитета. Проблем је и што би се на овај начин разбило и јединствено тржиште“, каже Станић.

Он пита шта је са кадровима, лабораторијама које мора имати једна Агенција за лијекове.

„Да ли је то обезбијеђено? Мислим да је пропуштено значајно вријеме. Створиће се сигурно проблем код увоза лијекова који су под посебним режимом. Друго, повећаће се трошкови. Цијела БиХ је јако мало тржиште, а овим ће се још смањити и дуплираће се трошкови које ће плаћати грађани преко фондова“, рекао је Станић.

(Бука)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Бијељинац

07.07.2022 20:18

Ипак не

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2022 21:09

Не лажу ништа. Раде стално на преносу надлежности. Само са РС на БиХ.

Name

Ре

07.07.2022 23:26

То ти сумњао? Па једноставно је ко мислиш да це пословати са нелегалном (пара) институцијом. Да не идемо у детаље како обезбједити улазак на граници лијекова, како спровести царинску процедуру итд. Немогуце то лудак зна

Name

Кривоусти

08.07.2022 07:03

Шта додик од 2009 са својим шпирићем и радмановићем није пренио на БиХ, од агенције за лијекове ..... па све до НАТО-а, чак је радмановић( СНСД) молио НАТО да што прије БиХ уђе у НАТО

Name

Озренац

07.07.2022 20:26

Додик је укњижио РС као своје власништво 1/1 а ви из опозиције само причате умјесто да користите постојеће механизме.Подносите кривичне пријаве док не затрпате додикове тужиоце и не схвате да морају да раде и зараде плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

08.07.2022 04:24

А сто народ не крене са пријавама?

Name

Нема ништа

07.07.2022 20:45

Па добро шта је онда тај УС обуставио кад нема ништа. Обуставио ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

08.07.2022 01:15

Зар има неко да вјерује садасњој власти и они сто подрзавају то је интерес профит и радна мјеста

Name

Ре

08.07.2022 04:47

Обуставио планове РСа.

Name

Јојо-Ефект

07.07.2022 21:07

Агенција је ситна стар, Бурле припрема несто много знацајније: референдум о одвајању РС из БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

То ми је небитно

07.07.2022 21:08

Престаните нас смарати, за промјену радите несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сектас

08.07.2022 07:14

Теби је смарање указивање на убијање градјана Републике Српске техницким мисијом од стране Додика и његових злочинаца?

Name

Али

07.07.2022 21:08

Што нико не пише шта је разлог отварања агенције за лијекове,шта је био окидач,зашто се одједном шути о кисеонику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је вец рецено

08.07.2022 07:59

Сад се цека "тузиластво РС" које има све доказе одавно...

Name

Q

08.07.2022 04:07

Биће, биће, кад вуку д.пе зарасте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бије...

08.07.2022 05:22

Никад неце вратити надлезносто које су без присиле дали или продали. Лазу пред изборе. Упамет се народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

08.07.2022 05:28

Гдје има конкурс да се јавим за директора, мени би одговарало да прођем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.07.2022 05:36

Поставља се питање, шта је уствари сврха стварања паралелних институција, ако то међународна заједница третира као антидејтонску активност, и покушај стварања услова за сецесију. РС је већ изгубила милионе км. донација ЕУ због кризе коју је проузроковала накарадна политика СНСД-а!! Сљедећи корак ће сигурно бити примјена Бонских овлаштења, од стране госн. Шмита.

ОДГОВОРИТЕ