Тајни уговор око кинеског аутопута Бањалука - Приједор

Познато је да ће кинеска компанија 30 година наплаћивати путарину на аутопуту, од чега очекује приходе од 30 милиона евра годишње како би осигурала поврат улагања.

Република Српска 07.07.2022 | 13:45
Тајни уговор око кинеског аутопута Бањалука - Приједор

Радови на изградњи аутопута Бањалука - Приједор требали би започети средином јула, у сјени критика због тајности концесионог уговора склопљеног с кинеским инвеститорима.

Аутопут Бања Лука - Приједор, дуг четрдесетак километара и вриједан око 297 милиона еура, градит ће кинеска компанија "Схандонг Хи-Спеед Интернатионал (СДХС)".

С том фирмом је Влада Републике Српске половином децембра 2018. године потписала уговор о концесији.

Но, упркос инсистирању цивилног сектора и опозицијских странака да Влада објави детаље договореног посла с кинеским инвеститорима, уговор до данас није доступан на увид јавности.

Познато је да ће кинеска компанија 30 година наплаћивати путарину на аутопуту, од чега очекује приходе од 30 милиона евра годишње како би осигурала поврат улагања.

Уколико не буде довољно промета на аутопуту, власт Републике Српске обавезала се да ће кинеској компанији из ентитетског буџета плаћати разлику.

'Сумња у корупцију'

Организација Транспаренцy Интернатионал у БиХ покренула је почетком ове године управни спор против Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

На тај корак одлучила се након што јој је одбијен захтјев за достављањем копије концесионог уговора склопљеног са кинеском компанијом.

Представник ТИ у БиХ Дамјан Ожеговић каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) да очекује судску пресуду у корист ове организације, с обзиром на то да се ради о подацима који су скривени од грађана упркос  томе што су од јавног интереса.

"Кинеским извођачима ће се овај аутопут дебело исплатити. Због тога смо тражили податке да видимо шта ће остати ентитетском буџету, имајући у виду да је владала потпуна нетранспаретност са избором извођача", каже он.

Ожеговић, такође, истиче да јавни интерес мора имати предност над личним и приватним интересима, упозоравајући да тамо гдје недостаје транспаретности "увијек постоји сумња за коруптивне ризике и неки скривени интерес".

Влада и инвеститори без коментара

Фирма "Схандонг Хи-Спеед Интернатионал (СДХС)" којој је додијељена концесија регистрована је у Бањој Луци.

Ријеч је о представништву компаније "Цхина Схандонг Интернатионал Ецономиц анд Тецхницал Цооператион Гроуп" која је у државном власништву Кине, а бави се међу осталим грађевинарством.

Током посјете РСЕ није могао добити коментар у бањалучкој филијали те компаније, чији представници нису пристали на разговор о плановима изградње и одредбама концесионог уговора.

Радници ове фирме у Бањој Луци навели су, међу осталим, да немају радника задуженог за контакт с медијима.

Из Владе Републике Српске, односно Министарства саобраћаја и веза Републике Српске такође нису одговорили на упит РСЕ за разговор о одредбама концесионог уговора и околностима изградње аутопута.

Зашто је уговор тајан?

Слободан Станаревић, вршитељ дужности директора јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске", чији је оснивач ентитетска Влада, повтрдио је за РСЕ да су кинески инвеститори спремни за отварање градилишта до средине јула.

"Што се тиче Кинеза, они су били спремни и раније, али је било проблема са експропријацијом земљишта", казао је Станаревић за РСЕ.

На изградњи ће бити ангажовано око 500 радника. Међу њима је и око 150 кинеских радника и инжењера за чији боравак су изграђана два кампа на подручју Бање Луке и Приједора.

Такође очекује се и избор фирми надлежних за надзор радова који би, према најавама, требали трајати четири године.

"Мислим да ће они с тим ићи што прије, јер имају концесију на 30 година и њима се не исплати да то даље успоравају", каже он.

На упит РСЕ зашто концесиони уговор има ознаку тајности, Станаревић је рекао да сматра да за тим нема потребе, те да је спреман јавно објавити овај документ. Но, упркос обећању РСЕ-у није доставио копију тог документа.

Објављивање уговора најавио је крајем прошле године и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. Он је тада у изјави новинарима казао да ће то учинити када то дозволе инвеститори, истичући да "они то у овом моменту не дозвољавају".

'У ЕУ овакви уговори немогући'

Игор Црнадак из Партије демократског прогреса, опозицијске странке из Републике Српске, истиче да је од Владе тог ентитета неколико пута тражио информације о одредбама концесионог уговора.

"И даље јавност не може добити информацију шта пише у том уговору, што може значити да има неких криминалних радњи", истиче Црнадак за РСЕ.

Наглашава и да у Европској унији, чијем чланству тежи и Босна и Херцеговина, није могуће потписивати овакве уговоре и "на такав начин трошити јавна средства".

"Ако вам дође инвеститор који хоће да скрије шта пише, треба му се захвалити и рећи да иде негдје друго потписивати такве уговоре", истиче он.

Да ли је аутопут неопходан?

Осим о тајности концесионог уговора, опозиција и аналитичари пропитују и економску оправданост изградње аутопута између Бање Луке и Приједора.

Економски аналитичар Зоран Павловић мишљења је да се у том пројекту не може говорити о концесији него да се ради о јавно-приватном партнерству.

"Уговор нико није видео, али је речено да садржи клаузулу да ће, ако не буде прихода од путарине, доплата ићи од грађана односно из буџета Републике Српске. Уколико ту постоји обавеза Републике Српске, онда то није концесија", каже за РСЕ.

Павловић истиче и да не постоје производни погони на подручју од Бање Луке до Приједора којима треба аутопут.

"Ко год се возио аутомобилом за Приједор зна да ту нема никакве посебне гужве нити посебног оправдања за изградњу аутопута. Улазити у инвестицију за коју нема потребе, за изградњу аутопута који нема ко да користи, крајње је економски нерационално", истиче он.

У Босни и Херцеговини је у посљедњих двадесетак година изграђено нешто више од 200 километара аутопутева, а ријеч је углавном о одвојеним путним дионицама.

Политичке баријере на босанским аутопутевима

Од тога је нешто више од 114 километара изграђено на подручју ентитета Федерација БиХ, док је у Републици Српској у употреби 106 километара аутопута.

Почетак изградње аутопута Бања Лука – Приједор озваничен је још у новембру 2021. године.

На свечаности којој су тада присуствовали представници Владе Републике Српске и кинески инвеститори, поручено је како ће радови бити завршени у року од три године, те да ће крајем 2024. године Бања Лука и Приједор бити повезани модерним аутопутем.

Но, градњи по предложеној траси противили су се мјештани неколико села смјештених између Бање Луке и Приједора, незадовољни планираним рушењем кућа на том подручју.

"То је сада ријешено за два и по километра аутопута. Како буду градили тако ће рјешавати и остатак", каже Станаревић.

Траса аутопута мијењана је у 2021. години због жалби мјештана Козарца, насеља у граду Приједор, који су тврдили да им постојећи план угрожава стамбене објекте и земљиште.

Аутопут Бања Лука - Приједор није једини пројект у Босни и Херцеговини у којем је ангажована компанија "Цхина Схандонг Интернатионал Ецономиц анд Тецхницал Цооператион Гроуп".

Влада Републике Српске објавила је прије неколико дана да је та фирма упутила писмо намјере за изградњу брзе цесте од Бијељине према Подроманији, преко Фоче до Требиња.

Такође, дио је кинеског конзорција којем је додијељен посао реконструкције трамвајске пруге у Сарајеву. Уговор за тај посао, вриједан више од 20 милиона евра, кинеском конзорцију додијелила је Влада Кантона Сарајево (један од десет кантона у Федерацији БиХ) у јуну 2021. године. Рок за оконачање радова је крај аугуста.

И Влада тог кантона суочава се с критикама, које долазе првенствено из опозицијских кругова из којих наводе да су цијене, рокови те друге одредбе уговора са кинеским конзорцијем добиле ознаку тајности.

Министар саобраћаја Кантона Сарајево Аднан Штета није одговорио на упит РСЕ за разговор о овој теми, преноси <спан стyле="цолор: #3598дб;">РСЕ.

(БН Фото: Агенције)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ФАШИСТА,АНЂЕЛКОВИЋ

07.07.2022 11:50

ПРЕТИ НАТО САВЕЗУ И ЕУ,РАТОМ У "ПОЗАДИНИ",АКО НЕ ПРИСТАНУ НА ФОРМИРАЊЕ ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ И РУШЕЊЕ ДРЖАВЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ,ДИВНО ,ДА НЕ МОЖЕ ЛЕПШЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.07.2022 16:02

Како може бити тајни а троши се народни новац Значи народ т треба знати и под којим условима

Name

Сенцy

07.07.2022 11:52

Све сами лоповлук,тих 40 км невриједи ни десети дио дуга,који народ мора деценијама грцати и плаћати

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

07.07.2022 11:52

Послије 2 октобра секти је крај а онда врати коко што си позобала биће весело гледати багру како одају једни друге .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хај

07.07.2022 11:59

Морају показати уговор народу јер це то народ врацати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис М. Бања Лука

07.07.2022 12:03

Постојећи пут је раван, празан и бесплатан. Нико није луд да плаћа и да се вози 10ак километара мање. Пљачка од скоро милијарду марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста ради

07.07.2022 12:07

тузиласство? Ахх, да- криминал раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек пуше

07.07.2022 12:08

Мрш, мрш, мрш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

07.07.2022 12:12

Видјет ћете да ће нас овај "пословни аранжман" коштати више него Лондонски и Бечки кредит заједно. Нова власт која дође послије избора под хитно треба да раскине овај уговор, по цијену плаћања одштете кинезима због раскида уговора јер ће штета у сваком случају бити мања

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

07.07.2022 12:17

Кинеске фирме долазе у државе гдје коруоција цвета, као код нас,непоштивање људских права. Још увијек у неким провинцијама дневница једног радника износи 2 долара а у неким провинцијама гдје су налазишта литијума и присилни рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввв

07.07.2022 12:22

Под мач сви!

Name

Марко

07.07.2022 12:29

Од Руса је добио станове у Москви и Ст. Петербургу те килу злата и 20 милиона за нафтну индустрију. Од Кинеза је сигурно бар толико ако не и мало висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

07.07.2022 12:47

Све је ово предизборна кампања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Маринко

08.07.2022 10:05

Чија предизборна кампања?Властима не одговара предизборна кампања,гдје се открива још једна у низу,криминалних радњи.

Name

20 милиона

07.07.2022 12:50

...наспрам скоро 300 милиона... Види се да тзв власти тзв рс раде на економском уништавању БиХ. Кад нису могли у рату, покушавају сада економски , у миру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.07.2022 12:57

Јел има неко да им казе стоп,цему аутопут,доста је била брза цеста.Какви кинези и вјецни дугови.Ко це им то врацати кад све сколовано,паметно и способно оде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

07.07.2022 13:03

Уговор це бити као и код Боске! Појела маца! Хитно тразити уговор у јавност јер бице као и 1 кг злата од Руса и све редом! Побогу доклеее???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конспирација

07.07.2022 13:24

- вриједан око 297 милиона еура - 30 година наплаћивати путарину X 30 милиона евра годишње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митровић

07.07.2022 19:19

То је све оно говно бивши директор Душан Топић закувао

Name

Висеград

07.07.2022 17:32

Како то казе вуциц “војна тајна” колико костају Респиратори , маске,вакцине, кинеске ракете , ауто путеви и пруге? Тако и Додик преписује !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

07.07.2022 19:12

Све хе у нас тајно.

ОДГОВОРИТЕ