Изложбом завршена најстарија ликовна колониј у Српцу

Изложбом новонасталих умјетничких дјела, синоћ је у Српцу затворен 39. Сазив Ликовно-еколошке колоније "Бардача – Србац 2022“, једна од најстаријих ликовних манифестација у Босни и Херцеговини.

Република Српска 04.07.2022 | 09:44
Изложбом завршена најстарија ликовна колониј у Српцу

Дружење седамнаест академских сликара из осам земаља трајало је седам дана у Тренинг центру Природно-математичког факултета на Бардачи који су иза себе оставили више од 50 вриједних умјетничких дјела радјених , углавном, техником уље на платну.

Они су стварали на задану тему „Спас планете – Оаза Србац“, што се темељи на првобитној идеји Колоније од оснивања 1984. године, када је мото рада сликара био „Умјетност у екологији, екологија у умјетности“.Свих ових година сликари – учесници бардачке колоније својим дјелима су упозоравали на угрожавање природе и човјекове животне средине и подизању свијести да се од налета цивилизације и технологије заштити Природни резерват Бардача, који је био препознатљив по богатој флори и фауни и рибогојилишту на око 670 хектара.

Нажалост, управо у вријеме трајања Колоније, Бардача, као заштићено подручје на Рамсарској листи, доживљава тоталну девастацију и деградацију сјечом стогодишњих храстова, уништавањем станишта ријетких птица мочварица и исушивањем језера рибњака и претварањем земљишта за ратарску производњу.

Мада апели сликара и њихова дјела нису наишла на очекивано разумјевање, према ријечима директора Центра за културу и спорт Србац Радована Митраковића, задатак Колоније ће и убудуће бити указивање на еколошке проблеме и захтјев да се Бардача барем дјелимично заштити и добије некадашњу еколошку вриједност.

Та активност ће посебно бити појачана до наредне – јубиларне 40.годишњице од оснивања Ликовно еколошке колоније. То је потврдио и начелник општине Србац Младјан Драгосављевић, који је најавио и коначно рјешење питања Галерије Колоније што се неоправдано одлаже из године у годину, а 672 вриједна умјетничка дјела се налазе у неусловном депоу и недоступном широј јавности.

„Задовољан сам одзивом и радом умјетника, а посебно због чињенице да је овога пута дошао највећи број сликара из иностранства. Учинили смо све да они имају потребне услове за рад и пуну безбједност, а за све то најзаслужнији су чланови колектива Центра за културу и спорт“, рекао је директор ове установе Радован Митраковић.

И овога пута организована је Школа сликања коју је похадјало 16 надарених ученика. Са њима су радила три старија умјетника: Констатин Тодораску, Јелена Вушуревић и Саму Самах.

Учесници Колоније

На бардачкој Ликовно-еколошкој колонији учествовао је рекиордан број умјетника, а домаћини су посебно задовољни што је медју њима било доста сликара из иностранства. Учествовали су: Константин Тодорахко из Русије, Саттар Наама из Белгије, СаманСамаха из Јордана, Томас Сестан и Здравко Марчета из Шведске,

Јелена Вушуревић из Црне Горе, Паша Гичић из Србије, те Алекса Видаковић, Миле Средојевић, Милован Чикић, Ренато Ракић, Михајло Николић, Марин Милутиновић, Борис Еремић, Тамара Цвијановић, и Младен Стојчић.

(БН/С. К. Фото: С. К.)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Умјетност/занимање

04.07.2022 08:08

Девастације политике ... Незапослени и разбојници ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миселин

04.07.2022 11:08

Е мој директоре, ста цес кад не будеш директор

Name

Мисо

04.07.2022 18:29

Која оаза , кад је власт унистила и профала све сто је могла, који рибњаци, птице, гдје је то???

Name

Новинарска

04.07.2022 08:09

Умјетност ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грго

04.07.2022 12:02

Колонија без људи који су је утемељили,Умисљен директор да је Бог, само ко је Сања Вулиц....

Name

нема греске

04.07.2022 08:19

Ко је унистио Бардацу?Има име и презиме, а име има и онај који му је све то омогуцио?Није могуце да такво сто мозе проци без осуде сире заједнице ,сире од БиХ ,односно сире и од простора бивсе СФРЈ.Знацај тог природног резервата птица је имао ваљда неку битност и за науцнике европе итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миселин

04.07.2022 08:20

Е мој директоре,,ста ли цес кад не будеш директор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коцкица

04.07.2022 08:25

Најстарија ликовна колонија у Босни и Херцеговини без заставе Босне и Херцеговине. Поново се политика пос.ала на умјетнике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.07.2022 10:49

Вазно је да уметност има простор, да уметници могу зивети од свог рада. Уметници су увек спремни дати, али њима се скромно даје, а китимо свој простор њиховим делима, која се углавном купују по скромним ценама.

ОДГОВОРИТЕ