На лијечење грађана БиХ за годину потрошене скоро двије милијарде КМ

Укупни издаци у здравству у Босни и Херцеговини у 2020. години износили су три милијарде 384 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 02.07.2022 | 10:33
На лијечење грађана БиХ за годину потрошене скоро двије милијарде КМ

Јавно здравство у БиХ финансира се углавном из обавезног здравственог осигурања, док је удио буџетских средстава у јавном здравству веома низак.

Готово сва приватна потрошња, тачније 99 одсто, отпада на директне издатке домаћинства, док један одсто иде на добровољно плаћање здравствене заштите.     

У директне издатке домаћинства, односно плаћање „из џепа“, спадају формална и неформална плаћања. Формална обухватају партиципацију у јавним здравственим услугама и партиципацију за лијекове, друга директна плаћања код приватних здравствених радника – зубари, специјалисти,  дијагностика, куповина наочара и слично, те плаћање за лијекове без рецепта и друга терапеутска помагала.   

– Услуге дуготрајне његе, превентивне здравствене заштите и здравствене администрације, готово искључиво се финансирају из јавних издатака, док се медицинска средства за ванболничке пацијенте у већој мјери финансирају из приватних издатака, односно из директних издатака домаћинстава – наводе из ове агенције.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

вуки

02.07.2022 10:59

сваки пут када одем до неке болинице у Београду видим кола хитне помоци из Босне како довозе некога. Наравно да нам то здравствено осигурање БиХ или РС плаца али питам се да ли то заиста тако мора? Да ли РС нема ниста или је лаксе да се саље за Београд. Отац ми је скоро лезао у болници са господином из Босне цији је син несто у полицији или царини па је зато оперисан новом методом која се ради на Дедињу која коста 30000 евра које сте ви платили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2022 12:57

Код нас на УКЦ пацијенти се сами убијају.

Name

Ту

02.07.2022 14:22

Ко казе да је то све лецење? То је бизнис, грана привреде и контроле над становниством, могу вам убризгат ста хоце и збогом ропски зивоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи се боје да оду у УКЦ

02.07.2022 16:27

Знају да је питање да ли це одатле живи изаци. Питајте породиље како продју ако нису платиле гинеколога прије породјаја у УКЦ? Слицно је и са многим хирурзима, кардиолозима, неуролозима… Зато се и не буне због срамотно ниских љекарских плата у РС. И ко онда да има повјерење у такво здравство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

02.07.2022 17:14

Сигуран сам да је потросено висе од двије милијарде. Јос висе сам сигуран да нису потросене на лијецење људи, вец су заврсиле у дзеповима разних власника туристицких агенција, трговаца индустријским гасовима, агенцијама за прузање медицинских услуга и тако даље. Свако од нас ко зиви невољу да има обољелог цлана породице зна да енормне троскове углавном сносимо сами. Од јавног здравства се добије само главобоља и цир на зелуцу (од додатог стреса), све остало се плаца из свог дзепа и то прескупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

02.07.2022 19:28

Нормално кад се код нас снимају и прегледају људи по жељама без икаквог основа. Ово ни Швајцарска не би издржала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико је милионера

02.07.2022 22:20

у Републици Српској који су се обогатали криминалним активностима у здравству?

ОДГОВОРИТЕ