Цијене енергената повећале увоз из Русије

Упркос рату у Украјини и отежаном протоку робе, увоз производа из Русије у Босну и Херцеговину у првих шест мјесеци ове године је скоро дупло већи у односу на исти период прошле године.

Свијет 02.07.2022 | 08:39
Цијене енергената повећале увоз из Русије

Наиме, према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ у првих шест мјесеци ове године из Русије је увезено 242.468.136 килограма производа укупне вриједности 224.427.702 КМ.

"У истом периоду прошле године из Русије у Босну и Херцеговину је дошло 211.568.221 килограма производа укупне вриједности 125.291.473 КМ", стоји у подацима УИО БиХ.

Са друге стране, извоз у Русију у првих шест мјесеци ове године је смањен у односу на исти период прошле године.

"У првих шест мјесеци ове године извезено је 2.841.551 килограм укупне вриједности 18.206.416 КМ, док је у истом периоду прошле године извезено 5.309.445 килограма вриједности 27.348.621 КМ", навели су из Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.

Економиста Адмир Чавалић сматра да с једне стране имамо неку врсту зависности од руске нафте, али не апсолутну, те да ипак постоје други извори снабдијевања.

"Ово можда говори и о самом стању руске економије у смислу да је могуће да имају проблема с извозом на нека друга тржишта мимо БиХ, те се онда то покушава дјелимично компензирати кроз повећан извоз у БиХ. Могуће је да у том ланцу снабдијевања постоји значајнија мотивација руских извозника да дјелују више на нашем тржишту", појашњава Чавалић.

Према његовим ријечима, овом повећању увоза из Русије допринијела је и велика инфлација.

"Вриједност основа увоза и извоза је већа, што нужно не мора да се односи на количину, те се и инфлација може сматрати једним фактором утицаја, али не и апсолутним фактором. Због тога је рекордан увоз, јер расте цијена фактора производње, а тако и финалних производа", нагласио је Чавалић.

Миленко Станић, економски аналитичар, рекао је за "Независне" да упркос рату у Украјини није дошло до битних поремећаја у снабдијевању с тржишта Русије.

"Доминантно се увозе енергенти те количински није значајније повећан увоз у односу на прошлу годину, али финансијски јесте зато што је дошло до значајнијег раста цијена енергената, нафте и гаса. Оне су и више него двоструко веће него прошле године и тај раст искључиво везујем за раст инфлације и пораст цијена кључних, увозних производа као што су енергенти, нафта, гас, али и други производи као што су житарице", казао је Станић.

Додао је да овај податак показује зависност БиХ од руске нафте.

"У овим условима немамо алтернативних извора, иако се они могу отворити, али процес избора нових добављача и транспортних канала је изузетно компликован", закључио је Станић.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Знаци

02.07.2022 07:10

И нафта долази како долази и уље и све остало само народ глупи шути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

02.07.2022 09:59

Код нас су руси главни увозници, дистрибутери и шверцери нафтни дедивата. Незнам чиме су они то заслужили.

ОДГОВОРИТЕ