Грађани се задужују између осталог и да би платили рачуне

- Задуженост становништва Републике Српске наставила је да расте, а сваки грађанин на крају првог квартала ове године дуговао је 3.292 марке, односно за 43 КМ више у односу на крај 2021. године

Република Српска 01.07.2022 | 07:54
Грађани се задужују између осталог и да би платили рачуне

У најновијем извјештају о стању у банкарском систему који је објавила Агенција за банкарство РС наведено је да је укупна задуженост становника код банака, микрокредитних организација и лизинг кућа на крају марта ове године износила 3,7 милијарди марака, док је на крају 2021. године укупна задуженост по наведеним секторима износила 3,6 милијарди марака.

Имајући у виду да је према посљедњој објави Завода за статистику РС у Српској 1,13 милиона становника, то значи да је задуженост по глави становника на крају марта ове године износила 3.292 марке, док је на крају прошле године износила 3.249 КМ.

Највећи дио дуга опада на банке које су становништву пласирале 2,8 милијарди марака и већи је за 42,2 милиона КМ у односу на крај прошле године. Укупни кредити у микрокредитним организацијама износили су 409,7 милиона марака и већи су за 10,5 милиона КМ.

Занимљиво, и штедња грађана у Српској на крају марта ове године износила је 3,7 милијарди КМ, укључујући и текуће рачуне и мања је за 319,8 милиона КМ у односу на крај 2021. године.

Према подацима наведеним у извјештају, орочена штедња чини 71,9 одсто укупне штедње и мања је за 151,4 милиона КМ, док штедња по виђењу без текућих рачуна становништва чини 28,1 одсто укупне штедње становништва и мања је за 83,7 милиона КМ у односу на крај прошле године. Текући рачуни су мањи за 84,7 милиона КМ.

Представници радника у РС истичу да је тужно и жалосно што се грађани задужују и да би покрили основне животне трошкове.

- Очекивали смо да ће доћи до раста задужености у овој години, јер радници су у таквој ситуацији да примања нису нешто значајно повећана, бар у реалном сектору, а све је поскупјело и принуђени су да дижу кредите да би платили рачуне. То су кредити са огромним каматама и већ унапријед потрошен новац. Тешко се преживљава - упозорила је предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић. Подсјетила је да из мјесеца у мјесец статистика показује да радници у грађевинарству имају најнижу просјечну плату у Српској, иако послодавци тврде другачије.

Економиста Зоран Павловић је рекао за “Глас” да је ситуација таква да се грађани морају задуживати да би измиривали обавезе.

- Надаћемо се неким уштедама да бисмо позајмљени новац могли вратити. Када је ријеч о износу штедње, постоји група људи са већим новчаним износима који не намјеравају да инвестирају и они који новац чувају за не дај боже. Када бисмо упоредили број оних који штеде и оних који се задужују, видјели бисмо да је највећи број грађана ушао у дугове - рекао је Павловић, преноси Глас Српске.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Е вала

01.07.2022 06:13

Ми је више допиздио и овај З Павловић. Он се баш у све живо разумије. Ево ја сам го ко миш али никоме ни једне једине марке нисам дужан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2022 07:10

колико образовање имас,ста си заврсио од сколе кад неразумијес о цему се прица,то ти је просјек по глави становника,

Name

Ре ре

01.07.2022 10:56

Ја незнам јели овај горе процитао ал ја јесам и немој да се позивају на просјек. Ни ја нисам ником дузан нек му дјеца враћају он је тросио ја се покривам да презивим

Name

СВАСТА

01.07.2022 06:24

ПА ЗАР ЈЕ ТО НЕКА НОВОСТ? 80% СТАНОВНИСТВА ДИЗЕ КРЕДИТЕ ВЕЦ ГОДИНАМА , ОНДА ДИГНЕ МАЛО ВЕЦИ КРЕДИТ ,ПРОСЛИ ЗАТВОРИ ,ОСТАНЕ МУ МАЛО НОВЦА И ТАКО НЕКАКО ,,ПОМАЗЕ,, РЕДОВНОМ ПРИМАЊУ ДА ПОКРПИ ОСНОВНЕ ЗИВОТНЕ ПОТРЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаце је најбоље

01.07.2022 06:34

Па све ове изјаве извуцене из контекста опсте расправе ,и нису слика правог стања и претпоставки финансиског кретања РС у свјетлу сирих десавања!Засто ови озбиљни аналитицари ,и озбиљни оци нације ,озбиљно не упозоре народ ста це се десавати!Слика будуцих кретања би се вец могла заокрузити ,то је свима јасно!Засто озбиљно не упозоре на пораст камате на задузење ,која уопсте и није права слика монетарних кретања!Ваљда је оцима нације ,послије ових самита и на истокуми западу довољно ,да упозоре народ ,куда це се кретати неконтролисани новцани пласт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.07.2022 07:37

Није ми јасно каква је сврха изношење оваквих података Сви знамо да не ваља ништа у са ништа није на свом месту.А да је иста како треба не би јуче дошло до оног апсурдних повећања њихових плаћа.И умјесто да се сви дигнемо и покушамо поставити ствари на своје место ми плаћено над самим собом.

Name

Е

01.07.2022 07:16

Блесав народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

01.07.2022 07:28

КО ЈЕ НАСЛЕДИО НЕШТО ИЛИ КРАДЕ , МОЖДА НИЈЕ ЛИЧНО ДУЖАН. ДУЖНО ЈЕ СВАКО И НЕРОЂЕНО ДИЈЕТЕ. РЕСУРСИ РС СУ УНИШТЕНИ. ДОБАР ОТАЦ, НЕ РУШИ НА ИМАЊУ НИ КРИВУ ШУПУ, ДОК СЕ ДИЈЕЦА НЕ СКУЋЕ. МОЖЕ НЕКОМ ЗАТРЕБАТИ. А ОВИ ПОЈЕДИНИ У ВЛАСТИ СУ ОД 92 СА ИСТИМ ЦИЉЕМ ДА СЕБЕ И ОКОЛО СЕБЕ ОБОГАТЕ. СРБОВАЊЕ, НАИВНИМ И ИСПАЋЕНОМ НАРИДУ, БИЛО НАЈВАЖНИЈЕ. И ЕВО ДО ЧЕГА ДОЂЕ РС. РАСЕЉЕНИ, ОСИРОМАШЕНИ, ОСРАМОЋЕНИ, МАЊЕ НАС ЈЕ. ПРАВНУ ДРЖАВУ СА ШЕРОВИЋЕМ, ЈЕЛЕНОМ И ВУКАНОМ. ВУКАН ПРЕДСИЈЕДНИК ВЛАДЕ, ПА ЋЕ СВИ МИНИСТРИ ПОШТЕНО РАДИТИ. МОРАЋЕ. ЈЕР, ОД ГЛАВЕ СВЕ ЗАВИСИ. СИЈЕТИТЕ СЕ ПИК МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ ГРОБЉЕ. ДРУШДВЕНО, ПОКРАДЕНО ОД РАДНИКА. А ТАМО НЕКИ , АЏИЋ. НАЧЕЛНИК ТО НЕ РЕЧЕ НИГДЈЕ. ХВАЛИ СЕ СА ПИЛИОТИМА У НОВОЈ ТОПОЛИ, ОД ПРИЈЕ ДРУГОГ СВИЈЕТСКИГ РАТА. НЕКА СЕ УГЛЕДА НА НАШЕГ ПЕТРОВИЋАИЗ БИЈЕЉИНЕ. НЕСТРАНАЧКИ САМ. ПЕНЗИОНЕР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геноцидни СДС

01.07.2022 07:38

Задузење ... Задузбина ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

01.07.2022 07:50

Глуп народ који гласа за домаће терористе зване снсд и треба да се задужује. То је цијена недостатка памети и србовања за 20 км, пиву и сендвич под шатором уз познатог забављача додика кад се лати микрофона и запјева не може нам нико ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

А плаже !

01.07.2022 08:36

Никад пуније , не мозес лезаљке наци . Стан , па људи моји Бијељина , Лукавица , Београд .. сви станови унапријед распродати . Кафане крцате, аутомобила ко у серијама!! Ипхон телефоне носе цак и дјеца основци !! ... ми Срби смо много богатији неголи се прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горчило

01.07.2022 08:37

Сигурно да се задузују..Народе ако имате памети и новца боље вам ке купити злата или ако надјете повољан стан,повољну кућу у урбаном мјесту..То неће изгубити вриједност.Увијек ће наступит вријеме да ће имат дуплу вриједност..Не купујте станове у новоизградњи јер су прескупи и продаје их мафија и кад чете уселит је питање .Све је то мутно.Не улажите у банке јер сте то уложили код Додика и он располазе тим новцем за своје личне интересе,своје мафије.Подизите на вријеме свој новац из банко док има вриједност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контејнер Кухиња

01.07.2022 09:06

Замислите, неко бацио конзерсву пастете у контејнер којој је рок истекао само за 18 дана! Ама људи, деликатес из контејнера, само тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

01.07.2022 10:35

Па председник је фино реко, ако има ко гладан да му се јави . Тако раде прави државници и патриоте !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који грађани?

01.07.2022 11:00

Нема грађана ваљда српски народ, или сам је глуп? Убијате у појам да грађанства нема већ само народ а сада "грађани"? Марш јебем вам ја све по списку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2022 14:21

На тебе се ријец "градјанин" сасвим сигурно не односи ... ?????

Name

ЊИМА ГЛАС

01.07.2022 11:07

АЛИ ПОНОВО ДА БИРАТЕ ЗЛОГЛАСНИ СНСД ОН ВАМ ЈЕ ЉЕПОТУ ТУ ОСТВАРИО САД ЋЕ ПИВО ЋЕВАПИ СЕНДВИЧИ . ВИ СЕНДВИЧАРИ НЕМОЈ ДА ЗАКАСНИТЕ БИЋЕ И ЦРТА ВЛАДО ТЗ ДИРЕКТОР УКЦа ДА ВИДИТЕ КАКО ОН ВИЛЕНИ УЗ ПИЈЕВАЉКУ ГЛАВА МУ МЛАТИ КО ЦОЦИН БУБАЊ

ОДГОВОРИТЕ