О јавном превозу у Бањалуци још нема договора

На данашњој сједници Скупштине града Бањалука није постигнут договор о промјени цијена јавног превоза, а посебна сједница на којој би се разговарало о овој теми, према најавама, одржаће се наредне седмице.

Република Српска 29.06.2022 | 18:53
О јавном превозу у Бањалуци још нема договора

И док скупштинска већина предвођена СНСД-ом не одустаје од захтјева да Бањалука покрије све трошкове скупљег јавног превоза, а градоначелник Драшко Станивуковић остаје при ставу да за то нема новца, постигнут је договор да се ово питање ријеши на ванредној сједници. 

„Неке ствари око којих смо се усагласли, а то је да ћемо у наредној недјељи имати ванредну сједницу Скупштине града са овом тачком. Оно што је битно напоменути, ту сједницу ћемо сазвати у току сутрашњег дана, тако да ћете имати информацију који конкретно дан ће се то десити. Некакве су тезе, односно све оно о чему смо расправљали, да град у наредним мјесецима, барем на три мјесеца, преузме плаћање те разлике у цијени карата из буџета који је, понављамо, историјски на свом максимуму“, сматра Младен Илић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Превозници су претходно најавили да ће у потпуности обуставити јавни превоз у случају да договор до 1. јула не буде постигнут. 

„У овом тренутку, од стране скупштинске већине, немамо одговор шта су они спремни да прихвате, осим да град настави све 100 одсто да финансира, а дао сам став да немамо капацитете за то. Они предлажу -  хајте да град све настави да плаћа, па ћемо ми сјести некада у августу, септембру, па ћемо причати, то је мртво слово на папиру. Ми не вјерујемо њима на ријеч и не можемо се обавезати њима на ријеч, јер на крају њихова ријеч не зависи од њих, него од њихових команданата и комитета и не можемо бити толико наивни“, одлучан је Станивуковић.

Он као услов за привремено плаћање разлике у цијени карата тражи усвајање новог цјеновника, који би, у случају да цијене горива остану високе, ступио на снагу након истека договореног рока. 

(БН) 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

КОЛО СРЕЦЕ

29.06.2022 17:47

ДАНАС ДИДУК РЕЦЕ ДА ГОРИВО НИЈЕ СКУПО.Е ПА НЕК СЕ ЊЕМУ ОБРАТЕ ПРЕВОЗНИЦИ И СА ЊИМ РИЈЕСЕ ПРОБЛЕМ.СТА ТРАЗЕ ОД ГРАДА.АКО ЈЕ ГРАДСКА УПРАВА УСПЈЕЛА ДА НАКУПИ СРЕДСТВА У БУДЗЕТУ РАЦИОНАЛНИМ ТРОСЕЊЕМ НОВЦА,САД БИ СНСД ДА ТО ГЛОДЈЕ ГДЈЕ МУ ГОД ПАДНЕ НА ПАМЕТ,А ДА СЕ ЗАУСТАВЕ ПЛАНИРАНИ ПРОЈЕКТИ У БАЊА ЛУЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

29.06.2022 18:10

Никад висе пара није имао град него сада и према томе треба да финансира превознике.

Name

Ре

29.06.2022 18:24

Зар то није успјех, ако је будзет града никада веци? А препуцавања и стална подметања скупстинске вецине су ми се смучили. Какве су то карикатуралне појаве одлучиле да се баве политиком у овом граду???

Name

Ре

29.06.2022 18:32

Каква обустава. То је прича за малу дјецу. Чиме ће се бавити него превозом. Па нису луди да слушају политику која их води у пропаст.

Name

Поскок

29.06.2022 19:01

То је додиков цовјек,и све сто казе знај да је при томе се консултовао с њиме. Љигавац прави

Name

@раде

29.06.2022 19:05

Ботино црвена , како има као никад , кад је додикова вецина преполовила порезе на имовину , дјелила саком и капом из будзета , острила нозеве за 5000 КМ итд ...како ботино има висе него икад , кад има мање ?!?!?!Јел заиста ви црвене подгузне муве мислите да је народ глуп ?! Јел мислите ?

Name

ре раде

29.06.2022 19:13

Нећес да казес да су укинуте акцизе и пдв до овог колапса не бих ни досло,...адреса је за то снсд види се да си један од залиђених

Name

Борац

29.06.2022 21:02

Наста је спала БЛ да дзајиц и острац нозева све блокирају.

Name

Пера

29.06.2022 18:19

То је само инат Драшку!!! ДА су они на власти карта би била три и више марака и никога неби низашто питали па би и ту скупљали паре као и преко акциза за гориво!!! Овако траже да се извуче што више пара из буџета па да Драшка прогласе да ништа не ради!!! А како они троше види се предлог оног топића ДА СЕ ФИНАНСИЈСКИ ИЗ БУЏЕТА ПОМОГНЕ КЛУБ У КОМЕ СТРИПТИЗЕТЕ ИГРАЈУ ОКО ШИПКЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

29.06.2022 18:29

Станивуковицу, а ста це бити ако цијена горива , за који мјесец, опадне? Не вјерујем ни да це теби,а јос мање превозницима, пасти на памет да градски превоз појефтини. Казес да це се цијене кориговати, ако поскупљења наставе, у септембру и да це до тада становниство моци да се припреми. На ста трацно мислис? Да сви набаве аутомобиле, бицикле или тротинете? Теско да це плате скакати као услуге превозника. Не спомињес нигдје могусност оснивања јавног градског превоза, попут многих вецих градова бивсе СФРЈ, ако знас који су то градови. Сарајево, Београд, Загреб, Љубљања, медју осталима. И за крај, не пребацуј лоптицу на скупстинску вецину, ти си градонацелник којем су градјани БЛ дали повјерење, медју њима и ја. Да те подсјетим да си пред изборе прицао да БЛ има најскупљи градски превоз у региону и да се то мора промијенити. Назалост, видимо како се промијенило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2022 20:11

Све се слазем апсолутно, али такодје сматрам да Драско апсолутно ниста не мозе да уради, немоцан је. А ја му само замјерим сто је пред изборе свјесно прицао несто и обецавао, иако је знао како систем функционисе и да он нема толику моц у граду без скупстине, за коју није ни било реално да буде супротан однос снага. За следеце изборе могу само да поруцим гласацима, ако стварно хоце промјене, није довољно дати глас градонацелнику из једне опције, а за скупстину гласати за другу опцију. Да су сви, који су гласали за Драска, гласали у том смјеру и за скупстину, данас би или имали све сто је обецао, или би и њега (заједно са свим оним сарадницима нељебима, који стоје увијек иза њега) и скупстину отјерали. Овако не мозе се ниста. Опет, треба све урадити да се превоз настави, због људи којима је неопходан, али и људи запослених код превозника, они нам ниста нису криви.

Name

Г

29.06.2022 18:44

Ово је само прва препрека на коју је наишао. Упитан градски превоз!? Како до сада није био? Тачно је што људи кажу, како нису спуштали кад је гориво појефтинило? Зато што се народ није бунио и куповали су карте, њима добро. Што би спуштали, кад могу продати и овако. Мјесецима већ дивљају цијен свега, али првенствено енергената. Тек сад је стани-пани, до сад су возили. И, наравно драшкић који је обећао бесплатан превоз, сад не да повећање цијена. Добро, кад је обећао, није знао шта ће се дешавати у Украјини. Треба бити реалан па се договорити, да не дође до колапса. Тако је из хира 2020. у сред пандемије блокирао одвоз смећа. Дакле, чим први проблем, он дречи, скупштинска већина. Назовите ме ботом. То је модерно! Поготово кад не знате шта значи, а када драшкића изаберете за председника, он ће се наредних 10 година жалити на СНСД, док ви не сконтате да је прошло још 10 година. Што се мене тиче, госпон свршени матурант је "дипломирао"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Г

29.06.2022 21:00

И ти си управо дипломирао са својом изјавом. Зар мислис да станивуковиц мозе да покрије све пропусте снсд и његове коалиције. Засто влада не укине акцизе на гориво ,аки не због народа онда бар превозницима. Дали је ИГОР РАДОЈИЦИЦ ,СЛОБОДАН ГАВРАНОВИЦ ,ДРАГОЉУБ ДАВИДОВИЦ ,финансирали превоз ,куповали удзбенике давали здравственим радницима 500км???? Наравно да нису ,и све сто они нису трази се од станивуковица. Циљ је да се разјебе будзет града на којекакве замисљене пројекције скупстинске вецине ,па да се после казе како драско ниста није урадио за свога мандата. Није народ овца ,власт је провитана као буквар. Сутра кад би се поновили избори у БЛ мој глас би сигурно исао за станивуковица . Досад најрационалнији ,најпостенији и највреднији градонацелник. Мозете да му правите смицалице разноразне ,али вам то висе "не пије воде"

Name

за Г

29.06.2022 21:24

Сјајан коментар! Не само да је дипломирао, ускоро це докторирати као и духовни му водја, Миле Билмез. Зиви били па видјели... Благо нама.

Name

Ех

29.06.2022 19:51

Па није то скупстинска вецина од народа вец од покрадених гласова зато морају питати све централу и лопова Дзајица који појма отоме нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А бокте

29.06.2022 20:19

Па брате пустите их да ставе цијену колику хоце и нек возе, не контам ста је ту проблем? Никоме град или дрзава не надокнадјује повецање троскова настало дјеловањем у свијету. Цијена карте толико и толико, град не даје ниста, превозници возе, ако буду имали кога и здраво. Радницима фирме плацају троскове, није битно је ли мјесецно 100 или 170 КМ (примјер). Јесте да це испасти да је Драско све слагао пред изборе, али ста би сад, околности су непредвидјене. Мислим, стварно ми није јасно засто драме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

30.06.2022 01:31

А зар драско пре два мјесеца не реце да ако превозници неце да возе по старим цјенама да це он довест превознике из других дрзава који це возит по старим цјенама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

30.06.2022 05:38

Па зар неце бити бесплатан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

30.06.2022 19:17

Велики стомаци одлучују.