Ухапшен украјински градоначелник Херсона

Руски званичници у украјинској области Херсон саопштили су да су њихове снаге ухапсиле градоначелника Херсона Игора Колихајева након што је одбио да поштује наређења Москве, док је локални званичник Херсона навео да је градоначелник отет, преноси Ројтерс.

Свијет 29.06.2022 | 07:27
Ухапшен украјински градоначелник Херсона

Херсон, лучки град на Црном мору, налази се северозападно од полуострва Крим који је присајединила Русија, а окупиран је током прве недеље руске инвазије на Украјину, која је почела у фебруару, и велики део локалног становништва је напустио тај регион, наводи британска агенција.

„Могу да потврдим да је Колихајева притворила војна полиција“, саопштила је на Телеграму Екатерина Губарева, заменица шефа Херсонске области коју је именовала Москва.

Халина Љашевска, саветница Колихајева, навела је да је "градоначелник отет након што је одбио да сарађује са руским окупаторима Украјине".

Она је саопштила на Фејсбуку да је "јутрос Колихајев дошао у један од комуналних објеката" и да су га „чим је изашао из аутомобила, одмах привели наоружани припадници националне гарде и, највероватније припадници руске Федералне службе безбедности".

Други заменик којег је Москва поставила у овом региону, Кирил Стремоусов, рекао је раније у понедељак руској државној новинској агенцији РИА да је Колихајев нанео „много штете“ руском „процесу денацификације“ у Украјини и да је „коначно неутралисан“.

Случај Колихајева наставља се на претходне отмице украјинских званичника на територији под контролом Руса, укључујући Ивана Федорова, градоначелника Мелитопоља, који је изјавио да се суочио са сатима "тешких" испитивања када је отет у марту, наводи Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Свашта

29.06.2022 08:06

На дрогама ли је или је нешто друго у питању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад крмци занијеме

29.06.2022 08:38

Путиновска демократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2022 10:43

Ма да, а амери кад су окупирали Ирак и Либију су били баш срдачни према Садаму и Гадафију. Испоштовали су све по женевској конвенцији.

Name

Лактаси

29.06.2022 14:20

Није Русија бивса Југа,Ирак,Либија да је свако ногом отреса мало се Европа заиграла

Name

Висеград

29.06.2022 16:23

Опет руси харају по сусједној украјини ? Засто ?

ОДГОВОРИТЕ