Додик да објасни како је Уставни суд БиХ заслужио већи буџет!

"Уставни суд БиХ је давно изашао из сфере права и ушао у сферу политике, али је први пут почео да руши своје раније одлуке стварајући потпуну правну несигурност. Таква је његова одлука да укине одредбе Декларације Народне скупштине о враћању пренесених надлежности и закључке у вези Информације о преносу надлежности. Овим је Уставни суд изашао из својих надлежности, почевши се бавити актима који немају снагу закона'', констатовала је Александра Пандуревић, члан ГО СДС.

Република Српска 28.06.2022 | 12:09
Додик да објасни како је Уставни суд БиХ заслужио већи буџет!

Посланици СДС-а, каже Пандуревићева, нису гласали за ове акте јер су знали да је ријеч о манипулацији СНСД-а која нема за циљ и њихову реализацију него управо рачуна на неуставно понашање Уставног суда БиХ, али и истиче да ће СДС увијек бранити право институција Републике Српске да артикулишу политичке ставове и циљеве. 

''Када је 2008.године покојни Сулејман Тихић поднио апелацију за оцјену уставности Резолуције Народне скупштине о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, Уставни суд БиХ се прогласио ненадлежним и апелацију одбацио као недопуштену.

Сасвим исправно тада су констатовали да је ријеч о декларативном, а не обавезујућем, политичком акту и да по Уставу БиХ немају надлежност да одлучују о таквом акту. Сада, у идентичном случају доносе сасвим супротну одлуку, којом излазе из својих уставом прописаних надлежности'', наводи Пандуревићева.

Она тврди да је ово други преседан у којем Уставни суд БиХ одлучује о актима који нису општи, тј. устав ентитета или закон, те да се у идентичним случајевима по апелацијама из Српске проглашавао ненадлежним.

''Подсјетићу вас да је у случају апелације Младена Босића која се односила на методологију обраде података о попису становништва, Уставни суд БиХ рекао да је ненадлежан јер то није закон. И ненадлежним се проглашавао све док није требало оспорити инвестицију Србије у изградњу и коришћење ХЕ ''Бук Бијела'', ''Фоча'' и ''Паунци''.

Из политичких, а не правних и уставних разлога, по диктату сарајевских партија, блокирана је велика инвестиција од које је користи могла имати цијела БиХ. Вјерујем да је свима јасно да би исход те апелације био сасвим другачији да је било ријечи о инвестицији неке западне државе'', закључује Александра Пандуревиће.

Она каже да је лицемјерна реакција лидера СНСД-а Милорада Додика јер домаћој јавности кука на Уставни суд БиХ, а онда у Бриселу попут ревносног ђака прихвати да спроведе његове одлуке.

''И додатно, Уставни суд БиХ награди повећањем буџета за милион КМ. Вољела бих да чујем Додиково образложење чиме је то Уставни суд БиХ заслужио толико повећање буџета?'', каже Пандуревићева. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Доста нам је циркуса

28.06.2022 11:31

Одлуке НСРС немају снагу закона, али нарусавају уставни поредак. Господјице, млатис празну сламу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

28.06.2022 12:41

Јој ти и твоје критике, мени није јасно ста ова зена ради и која је њена улога, нема је по три мјесеца и онда овако бубне несто и онда опет нестане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2022 15:20

Ма да, праве зене су Сања Вулиц, Мајкицка, Новаковиц-Бурсац, . оне увијек имају ста паметно реци. Или Зељка, сто је купила 2 Папка , то је права жена.

Name

БиХ

28.06.2022 12:50

Уставни Суд БиХ је конацна инстанца!!! Његове одлуке се МОРАЈУ провест, једном це се ово све некоме обит о главу, зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШТО СИ,ПАГЛУ?

28.06.2022 12:56

РЕК'О ЛЕПО ЧОЕК,КОНВЕРТИТ,БАНДИТ,ДЕЗЕРТЕР И РАТНИ ПРОФИТЕР: "ЧЕКАМО ,ТВАМПА И "НАШ" ТВЕНУТАК за ......!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.06.2022 13:14

Оболих од депресије читајући критике и изјаве опозиције из дана у дан, и чекајући годоа тј опозицију да поведе револуцију која је овде пријеко потребна иначе можемо колективно самоубиство сви да извршимо. Ја лично немам моћ да поведем протест нити је то обавеза било ког појединца у друштву. То је обавеза и одговорност опозиције у све једној држави на свијету, али ви не желите ни ту одговорност да преузмете. Чега се плашите? План опозиције је очигледно да до избора врти једну те исту причу која је позната свима, а од које ми грађани немамо никакве користи, само ми се слоши. Контате, ако побиједите супер, а ако не, остајете у разноразним државним органима са краљевским платама и бенефицијама, са никаквом одговорношћу, и вама опет добро?! Дивно, ви сте моји идоли. С ким год да причам о политици и дешавањима, сви само кажу: а шта то подузима опозиција осим што се свакодевно жали путем др мрежа и портала? Кажу: па они немају храбрости ни жеље да поведу било какав најмањи протест против режима, а желе власт! И у праву су. Ништа, никакве акције, никаквих протеста, блокада, ништа! Колико год да ми се режим гади, рад безмуде опозиције ми се гади још више. Одричем се грађанског права на глас јер немам за кога гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делма

28.06.2022 16:39

Највећи криминал је у ВСТВ. У Тузли су изабрали особе које су сумњичења за проституцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2022 19:48

То је највеце легло мафије од дроге ,проституције, пљацки, убистава, паљевиба зато и добијсју повецање будзета јер стите оне који се огријесе о закон а то најцесце цине високопозицонирани дрзавни функционери

Name

Гyк

28.06.2022 17:20

Чедо крбањ краде по термоелекрании

ОДГОВОРИТЕ