Патријарх поручио: На Косову смо своји на своме

Патрирјах српски Порфирије поручио је у манастиру Грачаници да Срби "без Видовдана, Грачанице и свих светиња нису оно што јесу", истакавши да су због заједничког живота, "позвани да буду браћа са Албанцима".

Србија 28.06.2022 | 11:05
Патријарх поручио: На Косову смо своји на своме

Патријарх Порфирије је у средњовековном манастиру Грачаници служио свету архијерејску литургију поводом Видовдана, окупивши се, како је рекао, молитвено и богослужбено, на прослави Светог кнеза Лазара, у обраћању за духовну подршку.

"Ми смо данас сабрани пред овом светом Грачаницом, сви су овде сабрани кроз свету литургију, молитву, благодат Божју. Када дођемо на овај дан у Грачаницу, када дођемо у било ком тренутку, до Дечана, Пећке патријашије, кад год смо овде на овом месту, нама се отварују, браћо и сестре, слике, али и лик сина из приче о блудном сину, да изгубљен беше и нађе се, ми када смо на овом месту, без обзира на то колико да смо удаљени од овог места, знамо да где год да смо били, удаљили се од овог места, када дођемо овамо вратили смо се себи, јер ово је место Косово и Метохија и јесте место нашега рођења, овде смо поникли, овде смо се родили", рекао је патријарх.

Истакао је да без Грачанице, Видовдана, без свих светиња, нисмо оно што јесмо.

"У Грачници, Дечанима, Призрену, у Пећкој патријашији јасно видимо ко смо, то су наше очи, Видовдан је наше око, Свети Лазар је наше ухо, светиње косовскометохијске су наш ум. Овде разумемо нашу прошлост, порекло, али и наш циљ, зашто смо позвани на овај свет", рекао је патријарх.

Позвао је на мир и љубав са Албанцима, са којима Срби вековима живе заједно.

"Позвани смо да будемо браћа са Албанцима јер овде живимо с њима. Само у заједници можемо бити на путу Божјем, да смо сви једни другима поребни, да нико без никога не може и да је важно да то разумемо, јер имамо то искуство у својој прошлости. Да не дозволимо да нас други уче о томе", подвукао је патријарх Порфирије.

Након архијерејске литургије у манастиру Грачаници, патријарх ће служити парастос страдалим српским јунацима на Газиместану у Косовској бици 1389. године.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

манемој

28.06.2022 17:28

"Позвао је на мир и љубав са Албанцима, са којима Срби вековима живе заједно."....заборави попе, имате на дуси злоцине и морас се покајти, клекнути и молити за опрост...инаце је ово само звака

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

28.06.2022 22:28

Патријарх нема никаквих гријехова на дуси, а камоли злоцина. Он је једно изванредно добро људско бице. А ти си дусевни болесник ако на поруку мира и љубави немас ниста паметније реци. А сто се гријеха неких других људи тице, тек када се злоцинци над Србима покају, онда могу тразити покајање од њих. Ако заговарас колелтивну кривицу, врло је лако установити цији су злоцини старији... знамо сви добро цији су преци и дједови били освајаци и фасисти на овим просторима.