Почиње самит НАТО, на агенди нови стратешки концепт

У Мадриду данас почиње самит НАТО, на којем се очекује да једна од главних тема буде нови стратешки концепт који би дефинисао Русију као директну безбедносну опасност за Алијансу.

Свијет 28.06.2022 | 08:36
Почиње самит НАТО, на агенди нови стратешки концепт

Како наводи Ројтерс, самит, који се завршава 30. јуна, биће одржан у кљуцном тренутку за Алијансу после неуспеха у Авганистану и унутрашњих неслагања током ере бившег председника САД Доналда Трампа, који је претио да ће повући Вашингтон из НАТО.

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, уочи самита у Мадриду, изјавио је да ће НАТО повећати број војника у високој приправности са око 40.000 на више од 300.000.

Тај потез је део настојања НАТО да створи нову структуру снага у оквиру које ће националне трупе бити у различитим нивоима приправности, тако да Алијанса има више војника у високој приправности спремних да делују у кратком року у случају кризе.

Генерални секретар НАТО је рекао да очекује да се на предстојецћем самиту НАТО у Мадриду усвојити "нови стратешкии концепт" који ће "јасно дефинисати Русију као најважњу и директну безбедносну опасност" Алијансе.

Столтенберг је оценио да је Русија "одустала од партнерства и дијалога" који је НАТО "годинама покушавао да успостави", а да је "брутална инвазија на Украјину и отворено кршење међународног права и поптписаних споразума НАТО и Русије", само један од примера таквог понашања Москве.

Он је додао да је потребно са Московом оставити "отворене линије комуникације" да би се спречили инциденти и казао да се у будућности нада "некој врсти заједничких напора у области контриоле наоружања" између Русије и НАТО.

Фебруарски напад Русије на Украјину изазвао је геополитичку промену, што је навело некада неутралне земље Финску и Шведску да поднесу захтев за улазак у НАТО, међутим, Турска тестира јединство алијансе, љута због подршке Хелсинкија и Стокхолма курдским екстремистима и ембаргу на оружје Анкари.

Турска захтева да Шведска и Финска одобре захтеве за изручење особа које траже турске власти.

Лидери НАТО ће на самиту позвати турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да омогући Финској и Шведској, које ће бити присутне на самиту, да се придруже том војном савезу.

Столтенберг је рекао да су се председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Финске Саули Нинисто и шведска премијерка Магдалена Андерсон договорили да се састану на маргинама самита.

"Напорно смо радили откако су Финска и Шведска поднеле захтев за чланство како бисмо осигурали да се што пре учлане у Алијансу", казао је Столтенберг и додао да неће давати обећања, али да се активно ради на томе да се обезбеди напредак јер су пријаве Финске и Шведске за улазак у НАТО историјске.

Лидери НАТО се, такође, надају да ће бити постигнут договор о пружању веће војне помоћи Украјини, повећа заједничка потрошња за одбрану, учврсти решеност да се ухвате у коштац са кинеским војним успоном и ставе више војника у приправност за одбрану на Балтику.

Шпанија, чији ће краљ Фелипе Шести бити домаћин вечере за лидере НАТО, такође, се залаже за већи фокус Алијансе на јужном крилу како би се позабавио миграцијама и милитантним групама у афричком региону Сахел.

Очекује се да ће лидери Аустралије, Новог Зеланда, Јапана и Јужне Кореје присуствовати делу самита, што је део шире америчке стратегије за снажније присуство Запада у Индо-пацифичком региону у циљу супротстављања Кини.

Иако су се британски и амерички званичници изјаснили против захтева балтичких држава о распоређивању сталних мултинационалних снага у региону, на самиту ће вероватно бити постигнут компромис о обезвеђивању војника у високој приправности.

Немачка је већ саопштила да ће обезбедити већи број војника спремних за одбрану Литваније ако Русија покуша да заузме територију НАТО, очекује се да ће Британија учинити исто за Естонију, док Летонија тражи од Канаде да им пошаљу додатни број војника.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дијагноза

28.06.2022 10:24

Изгледа да вас хвата паника фрајери?

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

28.06.2022 13:37

Изазовате ратове сиром свијета, разбијате суверене дрзаве.. али Рујо се не да па да си пита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2022 16:05

Претјерујеш, то је само један миран одбрамбени савез !

Name

Тврд

28.06.2022 17:33

Ни Тито се није дао, ни Гадафи ни Садам... Знамо како је заврсило у Југославији, Либији и Ираку. Дај Бозе да изадје на добро

Name

Нистw ви кадри висе

28.06.2022 17:52

Ни стици ни утеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјинови це одлуцити

28.06.2022 17:53

О васем статусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гангаго

28.06.2022 22:12

Тецни гас вам је изванредан. Једино вас мозе спасити е-ауто, али и тај прелаз траје 5-6 година..

ОДГОВОРИТЕ