Мадрид: Самит НАТО, на агенди нови стратешки концепт

- Самит НАТО у Мадриду који почиње сутра и траје до 30. јуна, а очекује се да једна од главних тема буде нови стратешки концепт који би дефинисао Русију као директну безбедносну опасност за Алијансу.

Свијет 27.06.2022 | 22:12
Мадрид: Самит НАТО, на агенди нови стратешки концепт

Како наводи Ројтерс, самит ће бити одржан у кљуцном тренутку за Алијансу после неуспеха у Авганистану и унутрашњих неслагања током ере бившег председника САД Доналда Трампа, који је претио да ће повући Вашингтон из НАТО.

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, уочи самита у Мадриду, изјавио је да ће НАТО повећати број војника у високој приправности са око 40.000 на више од 300.000.

Тај потез је део настојања НАТО да сатвори нову структуру снага у оквиру које ће националне трупе бити у различитим нивоима приправности, тако да Алијанса има више војника у високој приправности спремних да делују у кратком року у случају кризе.

Герерални секретар НАТО је рекао да очекује да се на предстојецћем самиту НАТО у Мадриду усвојити "нови стратешкии концепт" који ће "јасно дефинисати Русију као најважњу и директну безбедносну опасност" Алијансе.

Столтенберг је оценио да је Русија "одустала од партнерства и дијалога" који је НАТО "годинама покушавао да успостави", а да је "брутална инвазија на Украјину и отворено кршење међународног права и поптписаних споразума НАТО и Русије", само један од примера таквог понашања Москве.

Он је додао да је потребно са Московом оставити "отворене линије комунукацује" да би се спречили инциденти и казао да се у будућности нада "некој врсти заједничких напора у области контриоле наоружања" између Русије и НАТО.

Фебруарски напад Русије на Украјину изазвао је геополитичку промену, што је навело некада неутралне земље Финску и Шведску да поднесу захтев за улазак у НАТО, међутим, Турска тестира јединство алијансе, љута због подршке Хелсинкија и Стокхолма курдским екстремистима и ембаргу на оружје Анкари.

Турска захтева да Шведска и Финска одобре захтеве за изручење особа које траже турске власти.

Лидери НАТО ће на самиту позвати турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да омогући Финској и Шведској, које ће бити присутне на самиту, да се придруже том војном савезу.

Столтенберг је рекао да су се председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Финске Саули Нинисто и шведска премијерка Магдалена Андерсон договорили да се састану на маргинама самита. "Напорно смо радили откако су Финска и Шведска поднеле захтев за чланство како бисмо осигурали да се што пре учлане у Алијансу", казао је Столтенберг и додао да неће давати обећања, али да се активно ради на томе да се обезбеди напредак јер су пријаве Финске и Шведске за улазак у НАТО историјске.

Лидери НАТО се, такође, надају да ће бити постигнут договор о пружању веће војне помоћи Украјини, повећа заједничка потрошња за одбрану, учврсти решеност да се ухвате у коштац са кинеским војним успоном и ставе више војника у приправност за одбрану на Балтику.

Шпанија, чији ће краљ Фелипе Шести бити домаћин вецере за лидере НАТО, такође, се залаже за већи фокус Алијансе на јужном крилу како би се позабавио миграцијама и милитантним групама у афричком региону Сахел.

Очекује се да ће лидери Аустралије, Новог Зеланда, Јапана и Јужне Кореје присуствовати делу самита, што је део шире америчке стратегије за снажније присуство Запада у Индо-пацифичком региону у циљу супротстављања Кини.

Иако су се британски и амерички званичници изјаснили против захтева балтичких држава о распоређивању сталних мултинационалних снага у региону, на самиту ће вероватно бити постигнут компромис о обезвеђивању војника у високој приправности.

Немачка је већ саопштила да ће обезбедити већи број војника спремних за одбрану Литваније ако Русија покуша да заузме територију НАТО, очекује се да ће Британија учинити исто за Естонију, док Летонија тражи од Канаде да им пошаљу додатни број војника.

(Тањуг Фото: Тањуг/Архива)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

! Замјена теза !

27.06.2022 20:37

"Столтенберг је оценио да је Русија "одустала од партнерства и дијалога" који је НАТО "годинама покушавао да успостави", а да је "брутална инвазија на Украјину и отворено кршење међународног права и поптписаних споразума НАТО и Русије", само један од примера таквог понашања Москве. "

ОДГОВОРИТЕ
Name

зз

28.06.2022 17:32

Па ови и постоје само због Русије да би јој пријетили.

Name

Милко

27.06.2022 23:08

Ја не знам како ће наћи 300.000 војника. У Америци је рекордно ниска стопа пријављених у армију. Вјерујем да је тако и у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.06.2022 23:15

Једном вам је непријатељ Ирак, једном Либија, једном Јемен, једном Авганистан, сад вам је непријатељ Русија, колико ви то непријатеља имате? А свима споменутим, ви сте непријатељи, ви испровоцирате рат и у њему уцествујете, онда увуцете и друге претњом и на силу. Колико сте полудели, моземо од вас дозивети и атомски рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

28.06.2022 05:50

Поциње припрема НАТО хоце рат са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Евроазија

28.06.2022 10:39

Није то само са Русијом.

Name

Мирослав

28.06.2022 14:25

Ратовало би 18 % света, против 82 % света. Натоваца и њихових слуга је само 18%, а прицају да је цео свет против Руса, лазови. Тих 18 %, прави зло годинама по целом свету, као сто видимо и цујемо од тих лудјака, моземо дозивети и нуклеатни рат.