Њемачка увози стране раднике на аеродроме

Њемачка ће допустити улазак страних радника због мањка радника на њемачким аеродромима као привремену мјеру, објавио је њемачки лист Билд ам Соннтаг у недјељу, наводећи министре унутрашњих послова, саобраћаја и рада.

Свијет 26.06.2022 | 13:20
Њемачка увози стране раднике на аеродроме

Аеродроми широм Европе, укључујући Њемачку, суочавају се с недостатком особља усред повећаног кретања путника због укидања већине епидемиолошких мјера уведених због ковида-19.

Фотографије путника који у дугим редовима чекају на безбједносну провјеру на аеродрому у Дизелдорфу раније ове седмице показале су размјер дефицита радне снаге, који је изазвао хаос током туристичке сезоне.

Министарства унтрашњих послова, саобраћаја и рада започеће заједничку кампању довођења привремених страних радника како би радили на њемачким аеродромима, написао је Билд, додавши да у аеродромима постоји мањак од 2.000 до 3.000 радника.

Циљ кампање је из Турске у Њемачку довести четверознаменкасти број квалификованих радника који ће бити запослени на неколико мјесеци од јула.

Министар рада Хубертус Хајл је рекао да послодавци морају исплаћивати плазе складно колективним уговорима и пружити пристојан смјештај за ограничено вријеме.

"Желимо уклонити било који облик социјалног дампинга и искориштавања", рекао је Хајл, према Билду.

Социјални дампинг је пракса исплаћивања нижих плата од уобичајених на неком тржишту рада.

(Независне Фото: Илустрација/Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

26.06.2022 11:48

А гдје су радници који су на аеродромима радили прије короне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

26.06.2022 12:23

Радници који су радили пре короне су заражени од ковида пасу сада на боловању.

Name

Ре

26.06.2022 12:25

Какво глупо питање!!! Па не мислис ваљда да су цекали годину или двије да се врате на посао....Побогу, људи насли друге послове, ста је ту цудно?

Name

Ре

26.06.2022 13:11

Па вратили се у бољи дио БиХ, тако реце Додиг

Name

Ре

26.06.2022 13:15

Па вратили се у Турску. :) Салу на страну, људи су остајали без посла, а самим тим, кроз пар мјесеци и без њемацких папира. Ријетко су ту Нијемци радили те послове, то су странци, без сталног боравка и добијањем отказа губе папире. Сада када би хтјели да их врате, морали би изнова проци цитав процес добијања дозволе, сто је најмање годину дана. Зато хоце да пробају овим поступком. Само ме знам сто помињу само Турску. Па има свугдје омладине која би радила пар мјесеци на аеродрому у Њемацкој и зарадила пар хиљада еура.

Name

Мирослав

26.06.2022 16:13

Истерани су. Доводе Турке, требају им квалификовани радници, али за Турску нема места у ЕУ. Тако празне и цели Балкан, са младим и образованим радницима, а онда продају прицу да људи одлазе са Балкана због политике. Преваранти, треба им толико радника да би сви млади и образовани са Балкана могли отици ринтацити код њих. Али то це кратко трајати, јер се оцекује пропаст индустрије, због ембарга на руску нафту и гас.

Name

Навигатор лета

26.06.2022 12:50

Зашто само радна снага из Турске.Па аеродром Маховљани код Лакташа има толико радне снаге.Сакупиће син Игор раднике за аеродроме у Њемачкој али најприје када се утврди за коју фирму из Лакташа је било намијењено 300 кокаина који је стигао из луке Плоче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

26.06.2022 13:33

Ае4одрпм Маховљани има и вишак запослених али нико од њих не жели у Њемачку јер тамо мора да се ради. Боље је сједити у климатизованој канцеларији за мало мање пара.

Name

Идеално

26.06.2022 14:38

Па у Турској је изгледа нај већа инфлација, па ови рачунају да би млађи радници радо радили код њих, а истовремено не за превелику плату.

Name

Бурле

27.06.2022 03:23

Тразе робове боље рецено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.06.2022 07:36

Кад одеш на те аеродроме и видиш ко тамо ради , схватиш да је то вјероватно мизерно плаћено зато и не могу наћи радну снагу.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

28.06.2022 15:58

То на западу иде брзо, потражиш други посао мало се дошколујеш, у Холадији је не запосленост била на минимуму за време цороне. Зато мислим да наш народ који живи у Босни није баш најбоље упућен у стање кад је у питању ЕУ. Јер људи мисле у напред и покушавају проблем решити и прије него што он их угрози право. Доста се овде промјенило за ових 20 год, само се код нас врте једни те исти проблеми и тапкамо у мјесту.

ОДГОВОРИТЕ