Руси гађали Кијев

Напад се десио у радним јутарњим сатима у недјељу, 26. јуна.

Свијет 26.06.2022 | 09:34
Руси гађали Кијев

Русија је напала из ваздуха главни град Украјине, Кијев, и погодила најмање двије стамбене зграде, рекао је градоначелник овог града Виталиј Кличко.

Напад се десио у радним јутарњим сатима у недјељу, 26. јуна.

Новинари Ассоциатед Пресса у Кијеву наводе да су видјели спасилачке службе како се боре са пожарима и спашавају цивиле. Кличко је навео да је двоје људи хоспитализовано због повреда.

Посланик у украјинском парламенту Олексиј Гончаренко, написао је на апликацији Телеграм да је "према прелиминарним подацима 14 ракета лансирано на Кијев и Кијевску регију".

Ово су први ваздушни напади на Кијев од 5. јуна.

У међувремену, руске снаге су близу освајања посљедњих "џепова" отпора у регији Луганск на истоку државе.

У суботу, 25. јуна Русија је успоставила контролу над градом Сјеверодоњецком у овој регији, након повлачења украјинских снага.

Једино преостало значајније насељено мјесту у регији Луганск је град Лисичанск. Сепаратисти из овог региона тврде да су они заједно са Русима ушли у овај град, те да се борбе воде на улицама.

Освајање овог града би био значајан корак ка освајању комплетне регије Донбас, која се налази у околини градова Лугањск и Доњецк.

Руси и сепаратисти контролишу половину региона Доњецка.

Зеленски: Вратићемо све изгубљене градове

Украјински предсједник Володимир Зеленски је поручио да ће Украјина вратити све градове које је изгубила од Русије, укључујући и Сјеверодоњецк, али је признао да је емотивно све теже изборити се са ратом.

У видео обраћању касно навече 25. јуна, он је рекао да је Украјину у претходна 24 часа погодило 45 пројектила, што је описао као циничан покушај – али покушај осуђен на пропаст – да се сломи дух његовог народа.

"Сви наши градови – Сјеверодоњецк, Доњецкт, Луганск, све ћемо их вратити", рекао је Зеленски.

Ово је једини пут у обраћању да је поменуо Сјеверодоњецк, који је тог дана пао у руке Руса.

"У овој фази рата, спиритуално и емотивно је веома тешко. Не знамо колико дуго ће трајати, колико удараца, губитака и покушаја ће још бити потребно до побједе", рекао је он.

Оцијенио је да су непрестани ракетни напади потврдили да санкције против Русије нису довољне за помоћ Украјини, којој треба још оружја.

"Системи за одбрану од ваздушних напада – модерни системи које имају наши партнери – не би требало да буду у складиштима него у Украјини, гдје су потребнији него било гдје на свијету", истакао је Зеленски.

Инвазија Русије на Украјину је отпочела 24. фебруара.

(РСЕ Фото: Профимедиа) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Сотона

26.06.2022 07:49

Нису плаћеници из Пољске дошли у Украјину да би спашавали Украјину него да би је развалили .Како би другачије вратили своју територију коју им је Стаљин отео и дао Украјини..У интересу је и Пољске,Мадјарске и Румуније да Украјина се развали.Сви рачунају на припајање територије..СЕБИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОТОНА 2

26.06.2022 09:12

Украину нико неце развалити до рата 40 милион становника вецина мускараца је остала да брани земљу, да је теско развалити види се из прилозеног Русија је војна сила па јој Украина прави енормно велике проблеме.Плаценика има и на једној и на другој страни. паметном доста

Name

Татар

26.06.2022 08:18

Ја мислим да Европа опасно завлачи и вара Украјину.Ако се сами нису могли носити са Русијом требали су знати да је Европа млака и да она тражи своју корист и профиту овом скечу.Еоропа мора или одлучно прузити помоћ или јој тотално обуставити исту јер овако је ово чисто варање које кошта огромног разарања и много људских зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин хујло

26.06.2022 08:58

Да није Европе Украјина би просла као Цеценија- сравњена са земљом а становниство претворила у своје зомбије. Слобода против агресора се брани зивотима - ваљда су наси народи овдје тога свјесни.

Name

И нас

26.06.2022 09:16

Покусава....

Name

Јесу ли ово

26.06.2022 08:31

Запаљене гуме или бец несто.... Цекамо изјаву руске стране...?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зззззззззз

26.06.2022 09:03

Само рокај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдар

26.06.2022 09:05

Удри у главу и не пристај на примирје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

26.06.2022 12:04

А баш неко ужива на западу док гледа браћу док се кољу. Иде им добро са методом "завади па владај"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

26.06.2022 13:19

Лазе клицко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

26.06.2022 15:06

Не требају ти ракете воле један, сједи за сто и разговарај и спасићеш стотине живота и сачувати инфраструктуру државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах ти медији

27.06.2022 05:24

Све док не цујем другу страну сумњам у валидност ове изјаве. Све несто као неко негде несто изјави.То протуре сви "независни" медији а испостави се нетацно и ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висеград

27.06.2022 07:58

Европа и нато није луд да улази у сукоб са русијом јер би тад поцео 3 свјетски рат. Овако је боље украинце храбрити и нсорузавати а њих има 40 милиона да исцрпљују русију и врате на ону бједу за вријеме комунизма! Добро је кренуло за сад!

ОДГОВОРИТЕ