Странке у Српској циљају 117 посланика, а мјеста има за 83

Судећи по ставовима представника политичких партија у Републици Српској у вези са мандатима у Народној скупштини Републике Српске, највиши законодавни дом након парламентарних избора био би претијесан да испуни жеље свих. У овом тренутку све странке које имају посланике у републичком парламенту очекују да ће након октобарских избора освојити укупно 117 мандата, што по њих нажалост није могуће јер је број посланичких фотеља 83.

Република Српска 25.06.2022 | 08:55
Странке у Српској циљају 117 посланика, а мјеста има за 83

СНСД, уз побједу кандидата за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ, увјерени су и да ће премашити број директних мандата из 2018. године, када су их освојили 28.

"СНСД ће на предстојећим изборима ићи и преко 30 мандата. Очекујемо да ћемо са коалиционим партнерима имати двотрећинску већину у НС РС, да ћемо имати преко 40 одсто гласова", рекао је за "Независне новине" Денис Шулић, потпредсједник НС Републике Српске и члан СНСД-а.

Већи број мандата очекују и у највећој опозиционој странци у Српској. СДС је на претходним парламентарним изборима имао 16 посланика, али у овом тренутку због преласка у друге странке у Скупштини остали су на само 10.

"Мислимо да ћемо имати више од 20 посланика и да нећемо имати ситуацију да нас у једном мандату напусти њих седам-осам", казао је Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а у НС РС, за "Независне новине".

И ПДП, друга по величини опозициона странка, има велика очекивања... Уз побједу Јелене Тривић, као кандидата за предсједника Републике Српске, у ПДП-у су увјерени да могу и до 10 посланичких фотеља.

"Наша очекивања су јасна: најбољи посланички резултат у историји ПДП-а, побједа госпође Тривић и формирање нове власти на нивоу Републике Српске", казао је Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а и посланик ове странке у НС РС.

Десет директних мандата реалан је резултат по мишљењу челних људи Уједињене Српске.

"Из свих изборних јединица очекујемо по једног посланика, а из Изборне јединице Бањалука два. Минимално један мандат очекујемо у Представничком дому ПС БиХ", рекао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, за "Независне новине".

Ништа мање не желе ни у Социјалистичкој партији. Срђан Тодоровић, народни посланик из ове странке, подсјећа да је СП на изборима 2018. године имао седам освојених мандата, а то је, како истиче, минимум који очекују и на октобарским изборима.

"Цијенимо да је партија у капацитету да може ићи и до 10 мандата у НС РС", каже Тодоровић.

Десет посланичких мјеста очигледно је магична граница за већину политичких партија. Њој се придружују и у Социјалистичкој партији Српске, која први пут самостално излази на парламентарне изборе.

"Очекујемо 10 мандата у НС РС", био је јасан Горан Селак, предсједник СПС-а.

Велике апетите има и ДНС, који ће, бар засад, на изборе самостално, будући да су предложили да Радислав Јовичић и Ненад Нешић буду кандидати за предсједника Републике Српске, односно члана Предсједништва БиХ. Када је у питању Народна скупштина РС, кажу да би осам директних мандата био добар резултат, али да могу и више од тога.

"Очекујемо један до два мандата у парламенту БиХ. Очекујемо 8-10 мандата у НС, односно осам директних и још пар компензационих мандата", рекао је за "Независне новине" Душко Ивић, предсједник Клуба посланика ДНС-а у НС РС.

Добар изборни резултат очекује и Демос... Предсједник ГО Бањалука Слободан Станаревић недавно је изјавио за Срну да ова странка има капацитет за шест посланичких мандата.

"У Републици Српској очекујемо четири директна и два компензациона посланичка мандата. Мислим да је реално очекивање да у регији Бањалуке остваримо директан посланички мандат", истакао је Станаревић.

На изборе ће и Листа за правду и ред Небојше Вукановића, који за "Независне новине" каже да ова странка има реалне шансе за четири директна мандата у парламенту, али не крије да очекује и више.

"Очекујем да ћемо имати најмање од пет до седам посланика и да ћемо с тим, ако испунимо тај план, бити незаобилазан политички фактор. Наша је предност што људи желе нешто ново јер смо изникли директно из народа", казао је Вукановић.

Већи број фотеља у НС очекује и коалиција коју ће на изборима чинити 10 политичких партија са сједиштем у ФБиХ.

"Два посланичка мандата више него на прошлим изборима, када смо освојили четири, мислим да је то реална прича. Са шест мандата сигурно бисмо били јачи политички фактор те на тај начин можда имали и могућност да учествујемо у формирању будуће скупштинске већине и да будемо у позицији да бирамо будућу владу", нагласио је за "Независне новине" Сенад Братић, актуелни посланик Коалиције за БиХ у НС РС.

(Независне новине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Павле

25.06.2022 07:07

Није ни цудо сто лете у политику добар бизнис ниста нераде пребацују лоптицу једни на друге сви станове по Србији кад додје густо пали одосмо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2022 07:09

ДЕМОС ће имати само једног посланика јер неће бити толике крађе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

25.06.2022 08:34

За ДЕМОС и УС је велико питање хоце ли и цензус преци, а и Социјалисти су никад слабији. Оцекујем да це Вуканова листа бити изненадјење. А СНСД, СДС и ПДП ту негдје као на прослим изборима. За СПС и ДНС немам никакву прогнозу, највеце непознанице

Name

+

25.06.2022 07:48

Најбољи бизнис политика. Шта ћете толики, ако нисте прави. Јадан прави више вриједи од 100, ако су као, Шпирић, Жмирић, Жунић, Јокић, Глувоћ, Блесића је највише. Покрали све и ваш капитал и станови, гдје ћете бијежати. Само, ВУКАН, ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА и Правда. Толике зараде, а онда опструкције у Скупштини. Као БЛ. Недају да напредују. Бог даде Драшка. И Народе само глас за њих спашава РС и Б и Х. Све је отишло у хелаћ. Поништени успијеси Предака. Пензионер сам. Далеко од БЛ, па никада Немогу на протесте за смијену свих олоша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

25.06.2022 08:12

Дали овај Шулић зиви у реалном свијету?Најреалнија оцекивања има Вукан и ПДП а СДС би могао проци као на локалним изборима!А о овим прелет странкама нетреба ни тросити ријеци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провинцијалац

25.06.2022 08:33

Најлакши начин да се дође до добре зараде је бити посланик или одборник у Скупштини и никакво изненађење што је борба не милосрдна за сваки глас.Народ је не битан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.06.2022 08:34

Стета.Па зар није могуце да се са 83 повеца на 117 сто је проблем да се направи Нова Скупстина па да се тај број посланика повеца на 500.Ако хоцемо да постанемо дрзава треба нам и веца Скупстина и висе посланика ако будемо тако радили нецемо бити ни Ентите.Ста мислите да имамо 500 посланика и онда их Додик позове да гласамо за самосталност и ми то изгласамо. Неби смио Додик да понисти ту одлуку као до сада јер када би у страјк кренуло 500 посланика било би Густо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

25.06.2022 11:26

Мало добро сте се прерачунали господо. Да будем отворен до краја, једина независна и неукаљана листа, све са мега програмом и национално одговорном причом ће доминирати идејом и позитивном енергијом. Ја бих сачекао суд грађана које нико не може уцијенити, нити купити. Таквих је бар 20% породица и појединаца на бирачким списковима. Сигуран сам да ће бар половина од њих изаћи на изборе и да ће огромна већина дати глас неукаљаним, писменим, авангардним и хуманим кандидатима из ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ. Ви сами саберите колико је то гласова и посланика. Још нешто, ниједна прелетачевић партија неће ући у парламент, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

25.06.2022 13:35

Сањај милокраде, друго ти ниста није ни преостало. Губис 100%???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

26.06.2022 07:14

Ништа смјешније нисам чуо Селак 10.мандата

ОДГОВОРИТЕ