Одлука о нерадној недељи је жеља радника

Јешићева каже да се у вријеме када све више људи напушта земљу и када остајемо без радне снаге СНСД дрзнуо да пријети радницима да ће остати без посла ако траже нерадну недјељу, што је крајње дегутантно. 

Република Српска 19.06.2022 | 16:32
Одлука о нерадној недељи је жеља радника

- Уопште ме не чуди што је СНСД против нерадне недјеље, јер су они иначе против свега што је добро за грађане. На задњем колегијуму су били против ребаланса који садржи бројне инвестиције, против реновирања топловодне мреже, против субвенција привредницима, против субвенција за самозапошљавање итд...

Да су причали са радницима умјесто са послодавцима, видјели би да је овај приједлог одлуке о нерадној недјељи управо жеља радника - рекла је одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Дијана Јешић, реагујући на изјаву предсједника ГрО СНСД Бањалука Владе Ђајића. 

Јешићева каже да се у вријеме када све више људи напушта земљу и када остајемо без радне снаге СНСД дрзнуо да пријети радницима да ће остати без посла ако траже нерадну недјељу, што је крајње дегутантно. 

- Умјесто пријетњи, требали би да се са својим пријатељима послодавцима потруде да сваки радник буде задовољан како би на послу дао максималан учинак и како би га задржао - каже Јешићева. 

Она додаје да се често у везу са Одлуком о нерадној недјељи доводи питање радничких права, али то ова Одлука не дефинише. 

- Она су загарантована Законом о раду, те колективним уговорима, а за свако кршење радничких права задужена је инспекција којој се то кршење мора пријавити. Нерадна недјеља представља сатисфакцију за  радника, јер њему није исто бити слободан у недјељу, када су дјеца кући или, рецимо, уторком када дјеца иду у школу. Недјеља је дан за одмор и дан за породицу, дан када многи људи имају потребу да оду у цркву на заједничку молитву са својим комшијама, родбину и пријатељима, али то не могу разумјети они који у цркву иду само онда када их снима камера - каже Јешићева. 

Истиче да је у својој изјави Владо Ђајић изнио низ непровјерених информација, спомињући корону, отпуштање радника, те смањење промета у срединама у којима је уведена нерадна недјеља. 

- Чак и лаик може да нађе ове податке на интернету и да се увјери да нису истинити. Најмање је он позван да прича о нераду градске администрације, јер откако је преузео Градски одбор СНСД-а, он се бави свим осим својим послом. На УКЦ-у се свакодневно дешавају бројни проблеми, свједоци смо честих самоубистава, афера, недостатка основних лијекова, стручног кадра, дугови у здравству се гомилају, па би било добро да прво своје двориште среди, па тек онда да гледа у туђе - поручује Јешићева.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Баба ванга

19.06.2022 14:45

Сигурно ће бити нерадна недеља пуно пију алкохол код продавница или имају времена па купују доста њих је страдало недјељом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

19.06.2022 14:58

Ста це он средити битно је да прави зурке за дјецу и гурају бијело то он добро зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.06.2022 16:58

Како Бања Лука мозе да трпи све блокаде оног дјаица и остраца нозева? Он прица о корони који је лецио са техницким кисиком народ,они који су се обогатили на корони.

Name

Гандаф

19.06.2022 15:45

Одлука о нерадној Недељи је највеца глупост, па тада се праве највеци профити сто је добро и послодавцима а самим тим и радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моке

19.06.2022 15:57

Једино недељом могу у куповину. Дајте им нерадни понедељак и уторак

ОДГОВОРИТЕ
Name

За моке

19.06.2022 20:43

Ти би да сопингујес недељим??? А кад трговци да сопингују ??? Понедељком ???? За такве као ти нетреба ни пекара да ради па нек немозес ну хљеб купити . Срам те било . И трговци су зива бица која требају бити недељим са својом породицим. А господа има 6 дана у седмици да купи ста им треба. Ајмо мало органузујте се,а не да се само готивите ,и да вам други робују.

Name

Маја

20.06.2022 13:06

У потпуности сте у праву. Субота и недеља, док се поштовао Закон о раду, били су нерадни, осим једне суботе у мјесецу. Ако се, због неких ванредних околности морало радити викендом, уводио се прековремени рад. А како се прековремени рад плаћа у дане викенда Закон је добро прецизирао. Треба га само прочитати и промијенити, самим тим и раднике наградити... Моје поштовање

Name

ГРУЈО

19.06.2022 16:14

Онај дрогераш Џајић типичан је представник секте црвених кмера и њиховог понашања. Лако је њему и њима да прогласе нерадни дан,оду са посла у петак око 10 читав викенд са државним аутима и возачима проведу у весељу,ау понедељак могу и закаснити до 2 сата. Уморни од викенда. А ко ј... раадни народ. У Делти госпођа Горица Додик,ако невријеђам госпође,узима до 11 хиљада марака мјесечно по закупу пословног простора.Јел мислуш Горице да то народ незна,те да си једна од јаких заговорника да се ради недеља. Губитком неделхе губиш кирију. ИМАШ дјецу и то четворо,а добро знаш,ако си вјерник,да од народа отето је проклето,може се одразити на шире потомке. Спреман см са тобом у директном попричати.Напусти систем надмености и бахатости може доћи главе таквом понашањ,каже историја. Џаба школа и наука ако се богатиш на леђима властитог народа. И на крају поради мало на властитом изгледу. Пара чини чуда. Поздрав близак комшија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Грујо

19.06.2022 17:26

То значи да је Делта шопинг мол у стварности у власништву Милорада Додика.Ако Горица за кирију узима паре.Када лажна клијентелистичка елита падне на јесен.Биће куку мајко!

Name

Маја

20.06.2022 12:57

Браво за коментар, у потпуности се слажем са вашим ставом. Кад је Бог помагао недеља се нигдје није радила. Моје поштовање...

Name

Ја

19.06.2022 16:55

Предлажем и суботу нерадни, само прва у мјесецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

19.06.2022 17:00

Напоменем послодавци су многи предузетници и позиције и опозиције. Па питам да ли радници господина Станића имају сваку недељу слободну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.06.2022 19:04

Није тацно ја сам радник хоцу да радим 24 сата подрска насем Снсд-еу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блабла

20.06.2022 11:02

Снсд бот, иди у Бизар на кафу бог те, ста писес глупости!

Name

Нострадамус

21.06.2022 10:38

Нисам Снсд-е Бот нити сам икада гласао за Снсд-е и Додика. Напротив јавно именом и презименом сам их критиковао ,а други су се крили у мисију рупу када су Снсд-е ботови мене нападали. А ти мене зовес Снсд-е Ботом. Али ето погледај ко подрзава Снсд-е и Додика кога Додик доцекује.Надам се да си Крстен као и ја па сада види ко смо и ста смо.

Name

Д

19.06.2022 19:47

Бојим се да ће то довести до затварања радњи и самим тим ће радници остати без посла јер недељом се много купује, с обзиром да је већина људи слободна. Али ето очито да се не води рачуна о томе. Превише смо сиромашни да можемо себи то приуштити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х

19.06.2022 20:30

Недеља нерадна неће угрозити куповину, пара има толико колико има.Да ли ће се оне трошити шест, или седам дана, иста количина је у оптицају.

Name

Душан

20.06.2022 04:32

Субота и недеља требају бити нерадни дани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

20.06.2022 13:00

Тако је

Name

Д

20.06.2022 12:06

Мислим да доста људи нема времена током седмице па ће отићи у куповину у недељу и да ће у противном та куповина изостати, али остаје да видимо како ће се то укупно одразити на све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАМЕТЊАКОВИЦИ

20.06.2022 17:20

Гдје у свијету има да се ради недјељом?Не раде ни пекаре а камоли сваки ћумез насих бахатих "газда".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

20.06.2022 21:22

Па ето, нпр. у Србији се ради недељом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

франко

21.06.2022 10:55

Капитализам секо коме се не ради нека не ради коме се ради нека ради.А ви да успоставите робовласниство.Нарудзбе се морају испостовати,а мозда да узмемо зиму као нерадну, идемо на скијање.

ОДГОВОРИТЕ