Биће формирана Радна група о Отвореном Балкану

- Црногорска влада формираће Радну група од представника више министарстава, који ће проценити колико је иницијатива Отворени Балкан у складу са циљем чланства државе у Европској унији (ЕУ), изјавила је данас црногорска министарка европских послова Јована Маровић.

Регион 19.06.2022 | 14:41
Биће формирана Радна група о Отвореном Балкану

Маровић је, у интервјуу агенцији МИНА, казала да су у влади одлучили да припреме анализу која ће се иницијативом бавити са више аспеката.

"Биће формирана Радна група која ће укључивати представнике више министарстава. Министарство европских послова ће дати процену колико је то у складу са нашом примарном жељом да постанемо чланица ЕУ”, рекла је Маровић, пренео је портал ЦДМ.

Она је казала да је Отворени Балкан тема о којој се много дискутује а мало зна, додајући да истовремено постоје две кампање за и против те иницијативе.

Маровић сматра да ниједна од тих кампања нема ваљане аргументе зашто је учешће у Отвореном Балкану добро или лоше.

Она је казала да Црна Гора подржава све регионалне иницијативе и не прилази им са аспекта да ли неко говори о политичкој позадини.

"Разматрамо да ли те иницијативе доприносе нашем европском путу и добросуседским односима и да ли доносе неку економску корист", поручила је Маровић.

Она је подсетила да је иницијална идеја Отвореног Балкана била да се створи мини-Шенген, додајући да се у том интегрисању није много одмакло.

"Зато што, за сада, свега три државе учествују. А и та интеграција не иде онолико брзо колико би те три државе желеле. Из тих разлога не би требало журити с одлуком да ли желимо да се прикључимо или не", казала је Маровић.

Она је навела да на одлуку Црне Горе треба да утиче евентуално постојање економске користи, као и то да ли све државе учествују у иницијативи и да ли она, као таква, може бити адекватна регионалној иницијативи, јер постоје и друге сличне.

"Трећи фактор је политички тренутак односно да ли ми, као држава која је највише напредовала у интеграцијама, треба да се краткорочно прикључујемо одређеним иницијативама”, рекла је Маровић.

Она је оценила да је Савет за сарадњу дао добар предлог да се споје идеја о заједничком регионалном тржишту, која је покренута у Оквиру Берлинског процеса са Отвореним Балканом и да се оно што је урађено у једној иницијативи уједини са урађеним у оквиру друге иницијативе.

(Тањуг Фото: Принскрин)  

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

+

19.06.2022 16:56

Браво. Тако треба. Срећно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице

19.06.2022 18:30

Працено ... Цини ми се да ту има талса ... Али како вец ... Не би рекао да је мирно море ...

Name

Било би екстра

19.06.2022 17:05

Да вас Запад храни стањцаним. Срби у ЦГ имају дрзављанство Србије.

ОДГОВОРИТЕ