Бањалука: Већина привредних субјеката подржала нерадну недјељу

У Привредној комори Републике Српске одржан је састанак са привредним субјектима из сектора трговине у вези са одлуком о нерадној недјељи коју је предложила градска администрација на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем.

Република Српска 17.06.2022 | 14:39
Бањалука: Већина привредних субјеката подржала нерадну недјељу

Током састанка, којем су у име Градске управе присуствовали градски менаџер Бојан Кресојевић и савјетница градоначелника за економска питања Валентина Аничић, већина привредних субјеката подржала је доношење одлуке о нерадној  недјељи.

-Од присутних десет привредних субјеката, њих шест сматра да је прихватљиво доношење одлуке док је четири није подржало. Уважавајући и чињеницу да је раније анкетираних 90 до 95 одсто запослених у маркетима опредијељено за увођење нерадне недјеље, да је то опредјељење гранског синдиката и одлука Савеза општина и градова Републике Српске, те исто тако  и већински подржано од стране представника супермаректа, трговачких ланца и тржних центара, мислимо да је сасвим јасно да је ово добра одлука и Градска управа не може заузети ниједан други став, него да треба донијети овакаву одлуку – казао је градски менаџер.

Кресојевић истиче да је током јучерашњег састанка констатовано да Град Бијељина, који је у новембру прошле године донио одлуку о увођењу нерадне недјеље, није имао негативне економске ефекте, а посебно на онај сегмент који је најважнији – запосленост.

-Укупан број запослених остао је непромијењен од 30. новембра до 30. априла и у оба тренутка износио је 6.857. Међутим, овај сектор је доминантан по запошљавању жена, и то преко 65 одсто, па је у Бијељини у истом периоду број незапослених жена смањен са 4.042 на 3.971. Дакле, по питању запослености чак у Бијељени у овом сегменту женске радне снаге су остварени позитивни помаци – појаснио је он.

С друге стране, како је навео – поједини учесници састанка су констатовали да се то неће одразити негативно на њихов промет из разлога да уколико нико не ради од трговинских субјеката недјељом, доћи ће до прерасподјеле, а људи ће и даље остваривати потребе за куповином тих роба као што је то било и до сада.

Подсјећамо, крајем маја градоначелник Станивуковић упутио је у скупштинску процедуру стратешки важну одлуку о нерадној недјељи, за коју је јавност већ исказала велику подршку.

Скупштински колегијум је опет скинуо ову тачку са дневног реда сједнице Скупштине Града, која је заказана за 29. јун.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ало

17.06.2022 12:51

О каквој ви недељи причате? Уводи се 4 радна дана у седмици а ви би и недељу да вам неко ринтачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар

17.06.2022 13:28

Кад све то саставимо са вјерским празницима испаде да смо свјетски прваци у нераду. Зато нам је економија банкрот само то нико неце да призна,а кредитима се све покрива.

Name

Лактаси

17.06.2022 14:03

Вецина средњих и старијих генерација одрасла уз једну продавницу која није радила недељом оа смо били задовољнији неги сад.А посебна прича сто недељом углавним раде зене.Није ничудо сто је појам породице скоро па и изумро у овом потрошачким друству,гладна уста за профитом?

Name

Ре Ало

17.06.2022 15:42

Тако је. Али то се уводи у земљама које цијене своје становниство. Код нас се људи нити цијене, нити постују, углавном су за једнократну употребу, а политиком се углавном баве психопате и лопови ради лицних интереса. Нека ови милионери и картел скоројевици и политицари раде недељом, народ има такве плате да не би требао радити висе од 2 до 3 дана седмицно за те паре.

Name

Ре Рудар.

17.06.2022 21:22

Какви нерадници човјече? У поређењу са Њемачком која има и до 15 нерадних дана који се често повећају јер "спајају викенде" а ја сам радио код газде 28 радних дана у мјесецу а некад и 29 а укупно годишње имао 5 нерадних дана, 1. Јануар, 1.мај, Бозић, Васкрс и један дан за славу јел то теби нормално?

Name

Али

17.06.2022 13:08

Мора да једе недељом ... Бања Лука - Село ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2022 18:46

Нису трговине висока пећ у жељезари да се не могу гасити недјељом. Дајте мало испоштујте жене и мајке господо из стручног колегија Скупштине који не радите ни другим данима.

Name

Цвјећарка Бањалука

17.06.2022 14:18

Само се питам из којег разлога оставити цвјећаре и пекаре , кад и цвијеће и хљеб може свако купити и суботом , и носити недељом ако иде на гробље , а и хљеб се може јести јучерашњи , ко неће нека пече сам......доста је висе малтретирања , у свијету уводе 4..дневну радну недељу а нас држе до поноћи у радњама.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво,Драшко

17.06.2022 15:02

Твоја упорност,увијек завршава успијехом,одличан приједлог,желим ти низање успијеха и побједа у свакој идеји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

17.06.2022 16:35

Субота и недеља треба да буду нерадни дани у погонским фирмама .Смијешно је уопште што се и полемисало око не радне недеље .Шта ће нам онда породица и црква ако ћемо радит и викенд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олала

17.06.2022 19:18

Затезу са нерадним недељама за трговце, а ко је дозволио нетадне СУБОТЕ за банке. Има ли то смиска. Они који имају највеца примања неморају да раде цак ни суботом а јадни трговци са минималцима немогу да неради недељом. Који БЕЗОБРАЗЛУК!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калигула

17.06.2022 21:46

У нормалном свијету се увелико уводе 4 радна дана, а у тој забокрецини се дебатује, треба ли дозволити радницима да дису. Ускоро це вам Афганистан и Индонезија бити обецане земље, и оне вас надмасују по уредјености и људским правима.

ОДГОВОРИТЕ