Традиција живи: Дефиле кочија продефиловао кроз Бањалуку

У центру Бањалуке, како доликује традицији и обичајима, у склопу обиљежавања празника Духови, одржан је дефиле кочија са коњаницима који су продефиловали градским улицама и привукли велику пажњу суграђана.

Република Српска 15.06.2022 | 11:59
Традиција живи: Дефиле кочија продефиловао кроз Бањалуку

У дефилеу је учествовао и градоначелник Драшко Станивуковић, који је рекао да је Духовски вашар некада био неодвојив од традиције Бањалуке, те да је циљ и жеља да буде настављен и у наредним годинама, с обзиром да Град овај дан није обиљежавао више од 50 година.

-Некада је била традиција да се у нашем граду празнује Духовски вашар. Народ се окупљао и празновао овај дан. Тада је био и дефиле коња и коњаника кроз Бањалуку. Ипак, у вријеме када су дошле неприлике, када је наш град запао у разне окупације, дио наше традиције се изгубио, па тако и празновање Духовског уторка. Ми смо одлучили да као Град након 50 година овај обичај вратимо у наш град – рекао је он.

Додао је како га је свештенство додатно упознало са чињеницом колико је овај празник уистину важан за наш народ, те да је изузетно битно да вратимо нашу традицију и обичаје на улице града на Врбасу, нагласивши како је прије пар година то започео Славиша Крунић, а Град је одлучио да крене тим корацима.

- Срећан сам да заједно са нашом православном црквом и културно-умјетничким друштвима, али и нашим суграђанима који су се окупили овдје у великом броју, успијевамо да вратимо Духовски уторак и празновање празника Духови, баш како је то некада и био обичај. Оно што ме посебно чини срећним јесте да је ова традиција уједно и сјећање на нашег Славишу Крунића, великог човјека који је оставио неизбрисив траг у нашем народу, а који је прије 6 до 7 година вратио ову традицију на улице Бањалуке – рекао је градоначелник Станивуковић.

Поручио је како је изузетно срећан што је ове године у дефилеу учествовало 15 кочија, те да је увјерен да ће свака година бити све богатија.

- Треба времена, али посјећеност народа данас овдје испред Храма Христа Спаситеља само доказује да смо донијели праву одлуку. Град ће наставити да организује ову манифестацију – закључио је градоначелник.

Дефиле кочија и коњаника кретао се од паркинга код тврђаве Кастел, све до Храма Христа Спаситеља, гдје је био приређен богат културно-умјетнички програм.

У склопу културно-умјетничког програма представили су се КУД-ови из Бањалуке АНИП „Веселин Маслеша, КУД „Чајавец“, РКУД „Пелагић“   КУД „Пискавица“, те КУД „Свети Сава“, а Градски тамбурашки оркестар допратио је учеснике дефилеа до Храма Христа Спаситеља.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

15.06.2022 10:21

Јели то нас пут у ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.06.2022 10:57

Да традиција би требала зивети али нама у традицији није да идемо у дефиле гладни и жељни основних услова зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

15.06.2022 11:39

Ама људи, која традиција? Ција? Од када?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2022 11:40

Јаране и у центру Беча мозес коцијом да се возис то је традиција ал ста ти знас ако ти сељак из лактаса не казе ти појма немас а требао бих знати и да је то коњина највеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

15.06.2022 13:17

На западу је модерно али се и традиција цува и одрзава

Name

Наравно Да Живи

15.06.2022 13:04

Све је то из Коњске запреге ,сјело у бијесна аута па дивља по Граду !

ОДГОВОРИТЕ