Потврђено: Никола Јокић ће играти на Евробаскету

Кошаркаш Денвера Никола Јокић играће за Србију на Евробаскету, саопштио је Кошаркашки Савез Србије

Кошарка 15.06.2022 | 10:33
Потврђено: Никола Јокић ће играти на Евробаскету

Српски центар је потврдио селектору Светиславу Пешићу да ће играти у августовском "прозору" и на Европском првенству, али га неће бити у јунском "прозору" због правила НБА лиге која ограничвају колико кошаркаш може времена да проведе са тимом.

У овом конкретном случају, то је 28 дана пре почетка Евробаскета.

,,Редовно разговарамо са свим кандидатима, пратимо њихове игре баш као и различите ситуације у којима се налазе при крају веома захтевне клупске сезоне.

Нарочито је комплексна ситуација у вези прва два меча који нас очекују, против Летоније и Белгије, и ту је веома важно међусобно разумевање и стрпљење.

Оно што је извесно, то је да НБА играчи имају ограничење када је у питању максималан број дана које могу провести са националним тимом током једног лета.

У складу са тим ограничењима, учешће у репрезентативним акцијама везаним за Европско првенство, односно квалификациони прозор у августу је потврдио Никола Јокић, који ће од првог дана када то НБА правила буду дозвољавала бити са националним тимом", рекао је директор српског мушког националног тима Драган Тарлаћ.

Ситуација са Богданом Богдановићем није толико јасна.

,,Са друге стране, здравствена ситуација Богдана Богдановића је таква да захтева стрпљење. У овом тренутку, најважније је да се он опорави и врати на терен у пуном сјају, а када ће то бити није до краја извесно, јер процене на данашњи дан могу бити само оквирне.

Са свим осталим кандидатима смо такође у редовном контакту, пратимо и разговарамо о плановима са заједничким циљем, а то је да наша репрезентација у сваком тренутку буде најјача могућа", додао је Тарлаћ.

Прве обавезе репрезентације Србије биће током јуна и јула. Прво ће у склопу квалификација за Светско првенство наш тим 30. јуна играти против Летоније у Риги, да би 3. јула у Нишу српска репрезентација дочекала национални тим Белгије.

Крајем августа следи нова рунда квалификација за Светско првенство у новоформираној групи где ће се Белгији, Летонији и Србији придружити тимови Велике Британије, Грчке и Турске. Након тога, на програму је Европско првенство од 1. до 18. септембра 2022.

(Б92)

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар