Гдје су обећани милиони за одбрану од поплава?!

Излијевањем из корита ријеке Милошевице, проузрокованог временским неприликама, направљена је велика материјална штета у насељима Тополик и Врбице код Приједора када је заплављено на стотине објеката и домаћинстава. Власт иако је обећала није ништа предузела да се катастрофа спријечи,  а огорчени мјештани и даље страхују од могућих поплава.

Република Српска 14.06.2022 | 20:15
Гдје су обећани милиони за одбрану од поплава?!

Институције Републике Српске обезбиједиће 15 милиона КМ за одбрану од поплава на подручју Приједора, рекао је члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка са тадашњим градоначелником Приједора Далибором Павловићем који је одржан десетог априла 2021.године. 

„Камуфлажа у смислу крпљења малих ситница које уопште нису довољне да рјеше проблем неће се више подржавати. Комплетан пројекат одбране Приједора од високих вода кошта 15 милиона. У овом тренутнку ја кажем, Приједор добија 15 милиона марака за ту причу", изјавио је 10. априла прошле године Милорад Додик, члан Предсједништва.

Од најављених милионских улагања у пројекат одбране града од поплава , данас годину дана послије обећања, слика иста. Заплављена домаћинства, уништени пољопривредни усјеви,  бесане ноћи и неизвјесност.

„Нама се сваке године обећава да ће се ово рјешити и урадити, међутим од тога ниша. Сваке године страхујемо шта ће бити кад је овако киша, јесен , прољеће. Чим је већа киша овдје народ не може да спава. Страхујемо хоће ли вода ући у куће или неће“, каже Јелена Радиш из села Тополик код Приједора

Након што се недавно излила ријека Милошевица за коју како тврде мјештани насеља Тополик у коме је било заплављено стотињак кућа и исто толико помоћних објеката , надлежни нису 20 година могли да продубе и очисте корито ове ријеке како би спријечили њено излијевање. Да би смирили ситуацију на терену и народски речено када дође до грла , надлежни брже боље обиђу угрожено домаћинство и умјесто помоћи , додатно са новим обећањима ставе со на рану.

„Ту је градоначелник који ће помоћи испред градске управе да се штете санирају, а Влада Српске ће се свакако укључити да помогне овим људима који су претрпјели штету“, казао је Драган Лукач Министар унутрашњих послова Републике Српске.

„Данас ће извођач који је прошао званично на тендеру ући у процедуру без чекања законских рокова с обзиром да је ситуација аларманта“, изјавио је Слободан Јавор градоначелник Приједора 10.06.2022.

Да ли је ситуација аларманта или није, то најбоље знају мјештани насеља Тополик и Врбице који годинама трпе штете настале излијевање ријеке Милошевице.

Упитан да прокоментарише гдје су Додикова обећана милионска средства, градоначелник Приједора каже да су управо захваљујући Додику успјели гле чуда, завршити тендер и законске процедуре одмах послије првих овогодишњих поплава у овим насељима.

"Управо захваљујући интервенцији Милорада Додика ми смо успјели ево ја сам на челу града нека три мјесеца заједно у сарадњи са Водама Српске ми смо успјели да завршимо тендер за санацију корита ријеке Милошевице  и управо захваљујући Додику за тако кратак период смо успјели да доведемо до краја ту законску процедуру и крећемо у радове“, изјавио је Јавор 10.06.2022.

Како је јавио јавни сервис, санација ријеке Милошевице почела је 11.јуна а средства за ове намјене обезбијеђена су из кредитног задужења преко европске инвестиционе банке у висини од 3,2 мил. марака.

Док се чекају обећени милиона марка за пројекат одбране града од поплава, мјештани приједорских насеља Нова Орловача, Врбице, Тополик и Целпак и даље гледају у небо и страхују од могућих поплава.

(БН/М.Каран)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Приједор

14.06.2022 18:50

Милораде у праву си, не треба њима ништа слаби су то људи. Само се гребу о власт. Да су какви то би и сами до сада урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

14.06.2022 18:53

У семберији се гради насип за одбрану од дрине 20 година можда и више. Издвојено стотине милиона, нешто су радили ал су почели из средине од јање ка бн, и кад излије јања опет поплављено све. Само паре перу и они прије и ови сад. И пребацују одговорност на неке друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

14.06.2022 19:46

Однела вода милионе, пардон покрали сектаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

14.06.2022 19:51

Насеље Врбице никад није било предвидјено за стамбено насеље и ако се налази у самом предградју, ту се градња није дозвољавала бас због бара сто се и из самог имена да закљуцити, а Целпак је практицно исти насеље, као и Тополик који је само преко пруге...без изградње правог канала који би примио и Милосевицу, те изградње мрезе за сакупљање оборинских вода, добре канализационе мрезе, затим канала или цијеви за одвод воде са саобрацајница, итд...ово це бити редовна појава сваке године... свједоци смо да се дају дозволе за градњу свега и свацега без претходно прибављених сагласности струцних слузби (упитне струцности), те без претходно изградјене инфраструктуре од стране надлезних на нивоу Мјесних Заједница и то је главни разлог оволиким поплавама у Приједору у задњих 8 година. Неку ноц поплављена улица Славка Родица, то је улица за 15-20м на висем нивоу од центра града, дакле проблем је у одрзавању комуналне инфраструктуре, то јест канализационе мрезе и канала који сакупљају оборинске воде са обронака Козаре...због неких озбиљних ствари не мозе се легализовати сваки објекат само да би се наплатиле таксе и узео новац од суградјанина, ако није у складу са условима, не мозе па макар био објекат од 6 милиона... интерес заједнице це морати бити изнад интереса појединца, то је неминовно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак250

14.06.2022 19:55

У џеповима Додика и њему потобних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.06.2022 19:56

Жалите се Тити !!! Пс Генерал Ронхилл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моји ви Бијељинци

14.06.2022 20:45

Зовите Милана Дакића да пробије и ово мало старог насипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

15.06.2022 03:44

Милионе одњела вода мозда су и у васем двористу?Мозда би требали то насеље прекрстити у "ВЕНЕЦИЈУ" Хвала БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

15.06.2022 05:16

Обећање лудом радовање. Кад Вам нешто Лијевчанин обећа то Вам је као да прднете у вјетар,све џаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

15.06.2022 05:26

Више Миле потроши на керозин за авион и хеликоптер него се усмјери новца за одбрану од поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

15.06.2022 13:38

На Малдивима и у Занзибару гдје љетују пљацкаси из СНСД и килава Споменка (ДНС)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

15.06.2022 14:53

Пуно се њих обогатило на одрзавању тог канала.марко дубио канал док је био на власти а ови после њега никако да продубе колико треба.само дубите и грабите...