Француска: Левица и Макронов савез скоро изједначени

- Према првим проценама, центристички савез "Заједно" француског председника Емануела Макрона и новоформирана левицарска коалиција скоро да су изједначени по броју освојених гласова у првом кругу парламентарних избора, мада је левица у благој предности по броју освојених гласова, показују резултати првих излазних анкета.

Свијет 12.06.2022 | 21:14
Француска: Левица и Макронов савез скоро изједначени

Ројтерс преноси да ће бити тешко предвидети да ли ће Макрон имати већину у парламенту, док АП пише да пројекције, на основу делимичних резултата избора, да Макронов савез задржи парламентарну већину.

Према излазној анкети Ифоп-Фидусијала, новоформирана левичарска коалиција Нупес освојила је 25,7 одсто гласова, док Макронова партија и њени савезници имају 25 одсто.

Крајње десничарско Национално окупљање Марин Ле Пен освојило је 19,3 одсто гласова, показује анкета.

Према првим проценама Ипсоса, предвиђа се да ће Макронов савез имати између 255 и 295 посланика у парламенту који броји 577 места

АП наводи да се превиђа да ће Макронови кандидати победити у већем броју округа од левичарских ривала, чиме ће Макронов савез добити већину.

Белгијски лист "Либр" објавио је, позивајући се на две прве излазне анкете које је спровело више института за испитивање јавног мњења у Француској, да су Центристички савез Заједно француског председника Емануела Макрона и левичарска Нова народна еколошка и социјална унија (Нупес) Жан-Лик Меланшона освојили приближно исти број гласова - око 25 одсто.

Следи крајње десничарски савез Национално окупљање Марин Ле Пен са 18,9 одсто, Републиканци и њихови савезници са 13,7.

Више од 6.000 кандидата, старости од 18 до 92 године, борило се за 577 места у француском парламенту у првом кругу избора.

У други круг избора, који ће бити одржан 19. јуна, пласираће се они који добију највише гласова.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Испробани рецепти

13.06.2022 07:35

Крађе и поткупљивања су на снази,и то траје деценијама,да би најгори добили власт. Толико и о Французима,и њиховој памети...

ОДГОВОРИТЕ