Шолц, Макрон и Драги иду у Кијев: Шта ће понудити УКР

Према писању медија, лидери три највеће земље ЕУ требало би заједно да посете Кијев за који дан. Да ли то значи да ће Украјина заиста добити статус кандидата за ЕУ?

Свијет 12.06.2022 | 16:48
Шолц, Макрон и Драги иду у Кијев: Шта ће понудити УКР

Канцелар Олаф Шолц требало би наредних дана да посети Кијев заједно са француским председником Емануелом Макроном и италијанским премијером Маријом Драгијем, пише добро обавештени таблоид Билд у недељном издању.

Лист се позива на изворе из владајућих кругова у Украјини и Француској, премда званичници у Берлину и Паризу за сада нису хтели ни да потврде ни да демантују информације.

Посета ударног трија Европске уније требало би да се одигра пре самита ЕУ (23. и 24. јун) на којем би – барем тако се надају у Кијеву – Украјина могла да буде прихваћена као званични кандидат за чланство, преноси "Дојче веле".

Томе у прилог говори и посета шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен која се у суботу у Кијеву састала са тамошњим председником Володимиром Зеленским. Европска комисија би наредне седмице требало да изда препоруку да се Украјини додели кандидатски статус.

Сам „статус кандидата“ још је веома далеко од чланства. Рецимо, Северна Македонија има кандидатски статус од 2005. године, а још није ни почела преговоре о приступању.

Зеленски је у једној видео-поруци поновио захтеве своје земље за тим статусом: „Шта још треба да се догоди у Европи па да скептицима постане јасно да је штетно по Европу уколико се Украјина држи ван ЕУ?“, запитао се Зеленски.

Шолц не иде само на сликање
Међу „скептицима“ је Зеленски можда мислио управо на Шолца и Макрона, који су до сада указивали да се пут у ЕУ заснива на строгим критеријумима.

Додуше, управо је Шолц раније рекао да ће посетити Кијев, али тек када буде имало нешто конкретно да се разговара. „Нећу да будем у низу људи који уђу и изађу, а између се фотографишу“, рекао је Шолц.

Од почетка руске агресије се социјалдемократски канцелар налази под оштрим критикама Кијева јер наводно одуговлачи са испорукама оружја и оштрим санкцијама против Москве.

Посебно пикантна епизода одиграла се у априлу, када је немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер хтео да отпутује у Кијев, али су му оданде поручили да је непожељан због своје наводно проруске политике у прошлости.

Тада је Шолц – социјалдемократа као и Штајнмајер – одбио да сам оде у Кијев док се те дипломатске трзавице не разјасне. У међувремену су разјашњене.

Посета у осетљивом тренутку

Током скоро четири месеца рата, Шолц још није био у главном граду Украјине што му доноси нове критике.

Тамо су већ били његови министри спољних послова Аналена Бербок, развоја Свења Шулце, здравства Карл Лаутербах и пољопривреде Џем Оздемир. У Кијеву је био и лидер опозиционих Демохришћана Фридрих Мерц.

Из безбедносних разлога, путовања се углавном не најављују. Или се пак најаве, али без тачног датума. Зато је вероватно да ни путовање Шолца, Макрона и Драгија неће бити најављено у детаље.

Како пише Билд, та посета долази у осетљивом тренутку: „Украјини на истоку земље прети губитак додатних територија, руска армија напредује у Донбасу. Према украјинском Министарству одбране, Украјинцима нестаје муниције. Нејасно је да ли Немачка, Француска и Италија у коферу доносе ново оружје.“

(Блиц Фото: Тањуг, Ефа, профимедиа/Илустрација)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

само казем

12.06.2022 16:03

Јос много, много орузја ,по снизеној цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада морала

12.06.2022 19:19

Да упути помоц у орузју 200 па 400 милиона долара, она нема то оризје па је морала да купи од САД.

Name

Ово

12.06.2022 17:11

је велика ЉУБАВ до прве ЗИМЕ !!! А' после куд који мили моји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

12.06.2022 17:19

Пренијеће му да прихвати све што Путин тражи, јер је све поскупило, па они господа из ЕУ губе изборе ако се наставе поскупљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

12.06.2022 18:36

Без Путин Владимира нема договора. Кад то сконтате у тим својим мозговима биће вам лакше, до тада се вртите у круг ко цуко који хвата свој реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви

13.06.2022 07:38

Само зло нудите , невјерујем да цете добро понудити демократе , болест какву нову ил тако неста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.06.2022 09:27

Куда идете, па тамо је рат? Или вам је Зеленски издао наредбу, да посетите Кијев? А и каква це бити корист васе посете, осим ако вам је до авантуре? Зеленски це вам извуци уси, јер јос увек гас и плин од купујете од Руса. Тамо има и оних Азоваца, нациста и сваких маргиналаца, а они су опасни, луцају и употребљавају хладно орузје и бандере. Седите ви лепи код својих куца, сто вам треба та авантура.

ОДГОВОРИТЕ