Овај краљ је имао најспектакуларније вјенчање у Србији

Једно од највеличанственијих краљевских венчања, записано црвеним словима у српској историји догодило се у јуну пре тачно једног века када су се на верност пред Богом и народом зарекли краљ Александар И Карађоређевић и румунска принцеза Марија.

Магазин 11.06.2022 | 20:42
Овај краљ је имао најспектакуларније вјенчање у Србији

Познат и по надимку Ујединитељ, након формирања Краљевине СХС, венчање краља Александра постало је и озбиљно државно питање.

У избор супруге за југословенског краља тада се укључио и политички врх новостворене државе. Одлука је пала на странкињу како би се, између осталог, подигао међународни углед краљевине. Својим браком привлачили су пажњу широм Европе, али је и њихово венчање било догађај деценије који се и данас препричава. Тада је у престоницу, град Београд, стигло преко 20.000 званица из целог света а за организацију светковине био је задужен Бранислав Нушић.

"Колико су краљ и краљица били скромни у свакодневном животу, толико је славље било раскошно. Млада је носила белу хаљину дугачког шлепа. На глави је имала младеначки венац од мирте, усађен на другом венцу од златног тила, који се зракасто пружао преко шлепа. Око врата је имала широк ђердан крупних плавих смарагда и дијаманата. Преко рамена је носила ленту белог орла. Дугачки шлеп придржавали су јој млађи рођаци и рођаке плаве крви. Срца свих присутних освојила је речима “Ја вам од срца благодарим!” изговореним са балкона Старог двора. Након венчања у Саборној цркви, обављеног протокола и пратећих прослава, младенци су отпутовали на медени месец на Блед", наводи се у појединим историјским документима.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Стојан

11.06.2022 19:12

Али му тата није имао паре да кћери плати свадбу, а "Ујединитељ" био један од најбогатијих људи у Европи. Wоw, много поштени, скромни људи нема шта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2022 19:47

Ето од када потиче обичај да Срби праве свадбе са 1.000 званица. Зову и кога нису познавали.

Name

БУДАЛА

11.06.2022 22:00

САМО ЛУДАК ЈЕ ПОСЛИЈЕ 1918 МОГАО СТВАРАТИ ДРЗАВУ СА ХРВАТИМА И СЛОВЕНЦИМА.

Name

БЛ

11.06.2022 21:11

Послије цара Дусана, Србија висе никад није имала правог владара,сви остали су били тудје слуге И болесници....И због њих је Србија данас у оваквој ситуацији..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл 2

11.06.2022 23:27

Тај "цар Душан" је убио властитог оца због пријестола, окупирао је данашњу СМКД, Албанију, кренуо на Босну... Напао Византију док је ова била у грађанском рату (веома хришћански и од "цара" да напада оне који су његовом.нариди наметнули вјеру и описменили их али и од византије да се међусобно кољу због пријестоља а толико богобијазни хришћани?).