Радници изиграни: За 100 марака одрекли се 2.600 марака

Потписивањем спразума о повећању плата радника управе за 100 марака и одрицањем од захтјева и права на топли оброк и регрес, радници у Републици Српској ускраћени су за око 2.600 марака годишње, колико би им по закону послодавци морали исплаћивати по овом основу.

Република Српска 11.06.2022 | 15:52
Радници изиграни: За 100 марака одрекли се 2.600 марака

Синдикалци који су потписали овај споразум и за 100 марака одустали од става да “топли оброк и регрес немају алтернативу”, прекршили су и основни постулат радничког организовања кроз прихватање мањег обима загарантованих радничких права према Закону о раду.

Секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић објашњава за еТрафику да су радници изиграни јер су њихови представници прихватили повећање плата које је у ствари нивелација због инфлације, односно раста цијена роба и услуга, а како би се одржала каква таква куповна моћ становништва.

“То се, свакако, не смије мијешати и замјењивати са топлим оброком и регресом. Међутим, један просјечан радник током годину дана за регрес и топли оброк требало би да добије око 2.600 марака. Рачуница је једноставна: топли оброк износи осам марака дневно, то је мјесечно 176 марака, а годишње за 11 мјесеци колико би топли оброк требало да се исплаћује, то је 1.936 КМ. Регрес је око 650 марака. Укупно 2.586 марака. Све то мијењали су за повећање плате за 100 марака мјесечно, 1.200 марака годишње. А још то повећање није стварно, јер је само нивелација због инфлације. Ово је недвосмислен показатељ да су радници закинути за око 1.300 марака на нивоу једне године”, каже Станковић.

Он додаје да нивелација не може ни у ком случају замијенити минимум загарантованих радничких права.

“Право на топли оброк је дефинисано и европским законима и конвенцијама, као и законима Републике Српске. Оно проистиче из радног односа. Грански синдикати су се борили за топли оброк и регрес, а сада су одустали и одрекли се тог захтјева и то не за сада, него и за будуће вријеме. Оправдање да би захтјеви могли да угрозе аранжман са Међународним монетарним фондом немају никаквог смисла. То би било исто као да би ова организација забранила повећање плата или укидање неког другог радничког права из радног односа. Ако радници имају та права у Федерацији БиХ или Брчком, зашто их не би имали и у Републици Српској”, каже Станковић за наш портал.

Ресорни министри и представници гранских синдиката из области управе, унутрашњих послова, здравства, образовања, науке, културе и правосуђа Републике Српске, потписали су недавно у Бањалуци споразум о повећању плата за 54.118 запослених у јавном сектору.

Споразум су потписали и представници Синдиката управе, Синдиката радника унутрашњих послова, Струковног синдиката доктора медицине, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара, Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити, Синдиката образовања, науке и културе.

Синдикалци су се овим споразумом, како је изричито наглашено, одрекли регреса и топлог оброка, а као изговор за то наводи се угрожавање аранжмана са Међународним монетарним фондом.

“Представници репрезентативних синдиката, због чињенице да не би дошло до угрожавања важећег споразума са Међународним монетарним фондом, потписивањем овог споразума одустају од захтјева за враћање права и посебно исказивање топлог оброка и регреса за запослене у јавном сектору”, наводи се у споразуму.

У овом документу наводи се да су уговорне стране сагласне да је прихватљиво и да подржавају повећање плата за 10 одсто у јавном сектору за мај 2022. године, као и додатних пет одсто сљедеће године, за оне са најнижим платама и то тек када се сагледа стање буџета, ниво инфлације и раст цијена.

На овој иницијативи је посебно инсистирао Синдикат управе РС у својој кампањи “Топли оброк и регрес немају алтернативу”. Објашњавајући на шта се пристало, Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, тврди да није потписано одрицање од топлог оброка и регреса, иако у споразуму то изричито стоји као посебан члан.

“Нисмо се ми одрекли регреса и топлог оброка, ми смо се одрекли захтјева у интерпелацији. Не може се нико одрећи нечега што је прописано законом. Захтјев ће бити повучен оног момента када радници добију по 100 марака повећање плата и када буде потписан споразум. Он ће дефинисати да ће и 1. јануара и 1. априла бити повећане плате”, рекао је Марић и додао да ће овим повећањем и оним најављеним за сљедећу годину, заправо, радници добити тражени топли оброк и регрес.

(етрафика) Фото: Менагер.ба)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

+

11.06.2022 14:42

Вође Синдиката слушају Власт. Радници незнају Законе и др. Прописе, је вијерују да то ради Синдикат. Све такве Вође треба грабљама и вилама отијерати. Такви су били у вријеме приватизација Предузећа. И до данас. Пољопривредно добро, Младен Стојановић, само рушевина. Идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2022 16:39

Предсједници синдиката су у ствари представници власти инсталирани у синдикат. Добију привилегије лично и онда то одрађују на штету радника. Мијењајте вође радници ако хоћете топли оброк и регрес.

Name

ЗИКАЗ

11.06.2022 18:20

То може само код нас, да су пенионери задовољни, да незапидлени не траже посао, запослени раде за џаба, гориво скупо до неба, и када је све лоше ми кажемо добро је.

Name

Мики

12.06.2022 11:50

Све је тако нажалост

Name

Дрекавац!!

11.06.2022 15:00

Чему се чудити???? Па људи моји за ,,оно трун,, синдикалне борбе,права и одговорности које требају узвратити радницима ни то не умију....јер давно је знано да на чело јавних предузећа долазе подобни који су у стању за секту обезбједит 10 хиљада КМ,мјесечно....да да....ко је...је раднике,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.06.2022 19:04

И онда се као чуде што нема радника што се нико не јавља на конкурс?Па како ће кад сте тог; истог радника преварили покрали обезправили и погазили безброј пута

Name

Нико

11.06.2022 16:22

Ма јаста, додо им улетио са којом марком и сви срецни. Багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

11.06.2022 19:04

Па наравно кад је синдикат у власниству владајуцих није ни цудо.Мазу оци сицом народу али има Бога полако његова правда кога стигне неце се провеселити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то смијешно

12.06.2022 07:06

Не можеш нормално живити сада без плате од 3.000 КМ. Сва ова повећања су смијешна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.06.2022 13:58

Господо па сад казнити оне који су потписали споразум или их мјењајте или приђите чланицама Савеза који се транспарентно боре за права својих чланова овиих 100 км би добили и без интерпелацију јер је Савез договорио ово поравнање још у априлу .., међутим лични интереси потписника су победили право и правичност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

13.06.2022 10:46

Нека су. Када народ не мисли и не зна сабирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

13.06.2022 13:29

СРЕЋНО

ОДГОВОРИТЕ