У Србији ухапшен шеф украјинске тајне службе?!

У Србији је у среду ухапшен један од донедавних званичника украјинске обавештајне службе СБУ Андриј Наумов, којег је 31. марта збацио председник Украјине Володимир Зеленски под оптужбом за велеиздају, а који је дан пред инвазију напустио земљу, преноси украјински портал НВ.

Србија 11.06.2022 | 14:46
У Србији ухапшен шеф украјинске тајне службе?!

Према до сада доступним информацијама, Наумов је ухапшен на југу Србије заједно са немачким држављанином, наводно његовим возачем, због сумње да је прао новац, пише Украјинска Правда.

Саопштење МУП-а

О њиховом хапшењу саопштило је у среду Министарство унутрашњих послова Србије.

"Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, Одсек Ниш, у сарадњи са Управом граничне полиције и Управом царина, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су држављанина Немачке А. А. (1986) и Украјинца А. Н. (1982) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело прање новца.

Полиција је на Граничном прелазу Прешево приликом прегледа аутомобила марке "БМW" којим је управљао А. А., док је с њим у друштву био А. Н., пронашла непријављен новац – 607.990 евра, 124.924 долара, као и два смарагда.

Они се терете да су новац и драго камење, за које се сумња да потичу из криминалних делатности, намеравали да пренесу преко граничног прелаза и изнесу из Републике Србије.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву", стоји у саопштењу спрске полиције.

Зеленски га прогласио "велеиздајником"

Наумову и његову супутнику прети казна у трајању од једне до 12 година затвора, али украјински медији пишу да постоји страх да би, због чињенице да Наумов располаже бројним украјинским државним тајнама, могао да покуша да тргује њима у замену за своју слободу.

Наумов се придружио СБУ 2019. године, а у јулу 2021. именован је за начелника одељења унутрашње безбедности. Он је напустио Украјину, наводе локални медији, само неколико сати пре почетка руске инвазије, а раније је послао породицу у иностранство. Зеленски га је званично отпустио 31. марта, тврдећи да је починио велеиздају, називајући га "антихеројем" који је прекршио војну заклетву.

- Они високи војни официри који не разумеју где им је отаџбина, који су прекршили заклетву коју су положили пред украјинским народом да штите нашу државу, остаће без својих чинова - рекао је тада Зеленски.

Украјинске службе претражиле су његов трособни стан у елитном комплексу у центру Кијева који је, како се сазнало 2020. године, породица купила по цени четири пута јефтинијој од тржишне.

Наумов је имао чин генерала.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хе Хе

11.06.2022 13:43

То што није радио за Британце, Американце и НАТО, не значи да је издајник ! Када загусти, а још није, и Зелински ће да дигне сидро, само са мало већом гомилом новца !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.06.2022 14:19

Колико је тезак зеленски? Њаму сваки дан капљу милиони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2022 16:54

Није Зеленски побјегао и одњео новац. Него Наумов. Замијенио си презимена или ниси писмен

Name

Ре ре

11.06.2022 18:43

Побеце и он. Цим му истекне рок употребе.

Name

мислим

11.06.2022 14:32

Некада су криминалци бјезали у јузну америку данас у Србију и Р.србску.Далеко смо узнапредовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

11.06.2022 18:26

Добар коментар пријатељу. Можда хтио да купи неки апартман Београд на води