Регион смањује акцизе на гориво у БиХ не раде ништа

Док земље у региону због енорминих поскупљења ограничавају цијене горива, у Босни и Херцеговини се по том питању ништа не дешава. Укидање акциза остало је само на ријечима. Обећања премијера Вишковића нису се остварила. 

Босна и Херцеговина 10.06.2022 | 19:49
Регион смањује акцизе на гориво у БиХ не раде ништа

Поскупљења на свим нивоима постала су неподношљива свакодневица. Зато су одговорне земље, које ослушкују потребе грађана, ограничиле цијене горива. Хрватска и Црна гора смањиле су акцизе, а Србија је ограничила цијене овог енергента. И умјесто да се угледају на њих, наши политичари јаки су само на ријечима.

„Што значи да би ми могли већ од првог априла, и то није првоаприлска шала, него заиста чињеница, да имамо укињте акцизе на нафту и нафтне деривате, на нафту 30 фенинга, на бензин 40 фенинга. Шта нам то говори, да ће у том моменту цијене бити негдје близу двије марке по литри,и да ће то сигурно привући један већи број конзумената из окружења у Босну и Херцеговину“, рекао је у марту премијер Радован Вишковић.

Бајке Радована Вишковића нису се оствариле. Превенција неиспуњених обећања је да идемо пјешице и не јадикујемо, каже члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Њему гориво није скупо, упитно је да ли уопште зна колико кошта, јер о том воде рачуна његови возачи и буџет Српске. Њега једино брине гужва у саобраћају. 

„Ако је то толики удар, онда се прво угаси мотор, јел тако, па се не вози онолико колико се возило. Данас не можете да уђете ни у један наш град, ни да изађете, нико није покушао да то уради. Идите сад на улаз и изаз у Бањалуку па ћете видјети да у оба смијера, у обе траке, односно четири траке су препуне. Ја не тврдим да они то не требају, али оно што не треба немој да јадикујете“, казао је Додик.

Босна и Херцеговина једина је земља у Европи која нема никакав план за ублажавање посљедица инфлације и кризе. Владајућој елити не одговара укидање акциза или смањење ПДВ, тврди предсједник СДС-а Мирко Шаровић, те објашњава зашто. 

„Зато што желе вишак новца, јер је инфлација па има више новца у буџету, јер држава једина профитира кад је инфлација, она ће имати више новца, они не желе то да подијеле мени, вама, грађанима кроз смањење акциза да буде јефтино гориво, него да узму новац и да га онда они дијеле“ истиче Шаровић.

Сваки пут када сипамо гориво, треба да знамо због кога га плаћамо скупље, истиће предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. Он тврди да је СНСД на челу са Милорадом Додиком зауставио укидање акциза.

„Срамота! Сваки дан грађани ове земље, и Републике Српске и цијеле Босне и Херцеговине треба да знају да су Милорад Додик  и СНСД зауставили укидање акциза у Дому народа Парламента Босне и Херцеговине и на тај начин учинили највећу штету властитом народу. Свако ко данас и ко у претходних неколико мјесеци и ко сутра сипа гориво, које плаћа 3,2 марке, 3,4 марке, 3,5 марке, 3,1 марку мора да зна да га плаћа пола марке више само зато што је СНСД под наредбом Милорада Додика зауставио укидање акциза“, каже Бореновић.

Веће цијене горива могле би проузроковати смањење потрошње, што ће посљедично довести до пада привредне активности, али и смањења прилива у буџет. Можда једино то заболи владајуће па да ипак размисле о укидању акциза. 

(БН/Д.Цвијић)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БОY

10.06.2022 18:11

То неда Миле Ронхил.Хоће мало пара да намакне пред изборе како могу ови његови да потроше и замажу грађанима очи као увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Официр ВРС

10.06.2022 18:56

Ово је толика багра лопова која покушава поново на изборима да остане на власти Драги народе уразуми се већ једанпут да у октобру скинемо ову власт и покушамо стати на ноге са нашом Републиком Српском.

Name

А

10.06.2022 18:25

У Србији данас поскупило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђ. Б.

10.06.2022 20:20

Па и у Српској је јуче поскупило и још увијек је најскупље у окружењу.

Name

Пси лају

10.06.2022 18:30

Каравани пролазе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.06.2022 18:59

БиХ је јединствена и необична по много чему а највише је позната по издржљивости становништва на сву неправду коју му наносе замисли његови политичари.Да ли цуте од страха или из пристојности ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд

10.06.2022 19:08

Циме би се поплатили избори без довољно новца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

10.06.2022 22:02

Како не ради ништа???? Па пуни своје џепове, док је оваца биће и вуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврд

11.06.2022 05:39

Па ми смо најнапреднији у региону 113%

ОДГОВОРИТЕ