Моралић партнер Јанковићу на изградњи ХЕ у Котор Варошу

– Иако је дубоко загазио у девету деценију живота, Енвер Моралић, хрватски мултимилионер и власник више компанија међу којима је и винарија “Кутјево” наставља да шири свој бизнис.

Република Српска 08.06.2022 | 14:11
Моралић партнер Јанковићу на изградњи ХЕ у Котор Варошу

Њему је у посљедње вријеме у фокусу Босна и Херцеговина, односно Република Српска у којој је након куповине имовине бијељинског “Новог Житопромета” кренуо да инвестира у електричну енергију.

Према сазнањима портала ЦАПИТАЛ, он улази у партнерство са Браном Јанковићем власником хотела Босна на пројекту изградње мале хидроцентрале “Котор Варош” у истоименој локалној заједници недалеко од Бањалуке.

Наиме, Јанковић је сувласник предузећа “Енерго цомпанy” које гради електрану.

Моралић ће преузети 50 одсто предузећа и то преко фирме “М-Енергетика” коју је ових дана основао у Кнежеву, у насељу Борак, гдје породица Моралић има кућу и имање.

“Компанија је основана како би се купили удјели предузећа које гради централу, а затим финансирао њен завршетак и пуштање у рад”, каже за ЦАПИТАЛ адвокат Александар Сајић који заступа Моралића у неким пословима у Републици Српској.

Иначе, како сазнајемо, до сарадње између Јанковића и Моралића је дошло захваљујући Зорану Ћопићу који је Јанковићев зет, а Моралићев добар пријатељ.

Подсјећамо, Ћопић је 2009. године постао сувласник “Шећеране” из Бијељине коју је користио за прање новца нарко боса Дарка Шарића, због чега је осуђен на вишегодишњу робију.

У ток Шећерани и Моралић има потраживања од 15 милиона марка, које је како тврди уложио, али која му у стечајном поступку нису призната.

Управо се у Бијељини  крајем прошле године Моралић појавио и преко свог “Кутјева” купио имовину “Новог житопромета” за 6,8 милиона марака.

План је, макар како је раније најављивано, да “Кутјево”настави дјелатност овог некадашњег привредног гиганта, односно да се бави откупом, производњом и прерадом жита.

Ко је Енвер Моралић

Енвер Моралић је рођен управо у Котор Варошу, средњу школу је завршио у Бањој Луци, а почетком шездесетих на Пољопривредном факултету у Загребу дипломирао агрономију.

Осамдесетих година прошлог вијека у Њемачкој је основао компанију  “Кемокомплеx”, која је се бавила трговини нафтом и петрохемијским производима и гдје је зарадио прве милионе.

Средином деведесетих купује пољопривредно добро “Божјаковину”, а деценију послије постаје власник “Кутјева”, винарије чија се производња мјери у милионима литара.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПИТАМ ЗА ДРУГА

08.06.2022 12:25

МНОГО ЈЕ РАДОЗНАО, ДА ЛИ ЋЕ БАЊА ЛУКА БИТИ ДИО ТОГ "ТРЕЋЕГ ЕНТИТЕТА" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

08.06.2022 12:33

СВЕ ФИНИ ЉУДИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqq

08.06.2022 12:50

Јако дини неки људи. Зарадили. Милионе. На морјеци. Копајући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је

09.06.2022 06:11

Да су сце сто се могло продати продали додиковци. Има Ли иста за народ јадни су они који зиве. Како зиве само они знају ????